گندم از غني ترين غلاتي است كه درطبيعت يافت مي شود و اغلب ويتامين ها و مواد معدني در اين نعمت الهي وجود دارد به همين دليل نان به عنوان اصلي ترين غذاي مصرفي در سفره خانوارهاي ايراني است .

شفا آنلاین>سلامت>تغذیه>مدير نظارت بر مواد غذايي، آرايشي و بهداشتي دانشگاه همدان، برلزوم استفاده از نان سبوس دار به منظور پيشگيري از ابتلا به سوءتغذيه و مشكلات گوارشي تاكيد كرد.
به گزارش شفا آنلاین:دكتر محمد كاظم زاده در گفتگو با روابط عمومي معاونت غذا و داروي دانشگاه علوم پزشکی همدان در خصوص اينكه نان سالم <Healthy bread>چه نوع ناني است گفت: گندم از غني ترين غلاتي است كه درطبيعت يافت مي شود و اغلب ويتامين ها و مواد معدني در اين نعمت الهي وجود دارد به همين دليل نان به عنوان اصلي ترين غذاي مصرفي در سفره خانوارهاي ايراني است .
وی با اشاره به بروز بعضي ازبيماريهاي ناشي از مصرف نان ناسالم اظهار كرد: اقشار کم درآمد حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد کالري مورد نيازشان را از نان تامين مي کنند. با توجه به مصرف زياد نان در کشور تهيه نان سالم و باکيفيت از اهميت زيادي برخوردار است.
كاظم زاده، سوءتغذيه و مشکلات گوارشي را از تبعات استفاده از نان ناسالم برشمرد و گفت: براي تهيه نان سالم در مرحله نخست بايد به کيفيت و نوع گندم مصرفي توجه کرد.
وي با تاكيد بر اهميت ويژه سبوس در مرحله سبوس گيري گفت: حفظ ارزش غذايي نان مستلزم وجود سبوس و كاهش سبوس گيري است همچنين براي ورآمدن خمير به هيچ عنوان استفاده از جوش شيرين توصيه نمي شود. کاظم زاده به تخمیر ناقص به هنگام استفاده از جوش شيرين اشاره کرد و افزود: اين امر يکي از عوامل مهم کاهش جذب ريزمغذي ها در نان از جمله کلسيم و آهن است ، بنابراين حتماً بايد از مخمر استفاده شود تا خمير به خوبي ورآيد و پروتئين ها آزاد شود و تخلل ايجاد کند و نان به خوبي پخته شود.
مدير نظارت بر مواد غذايي، آرايشي و بهداشتي دانشگاه افزود: نان سفيد در واقع نوعي کربوهيدرات ساده محسوب مي شود که زودهضم است بنابراين مصرف آن قند خون را بالا مي برد. به همين دليل به بيماران ديابتي يا افرادي که مستعد ابتلا به اين بيماري هستند، توصيه مي شود که از نان سفيد استفاده نکنند و حتما نانشان سبوس دار باشد.
دكتر كاظم زاده در ادامه ويژگي هاي نان سالم را در موارد زير خلاصه كرد :
- نانهای تیره تهیه شده با آرد کامل و سبوسدار ارزش غذایی بالاتری نسبت به نان سفید دارند و تيرگي نان دليلي بر كيفيت بهتر نان است . نان سالم با آرد سبوسدار تهیه شده و ظاهر آن تیره تر از نانهای دیگر است .
- نان سبوسدار تیره بهترین نوع نان است. تیرگی نان بدلیل وجود سبوس آن میباشد .
- فیبر موجود در نان سبوسدار، بهترین درمان تغذیهای در یبوست و بیماریهای روده بزرگ است .
- نان سبوسدار بخاطر ایجاد حس سیری در فرد نسبت به نانهای سفید خطر کمتری در ایجاد چاقی دارد.( اما توجه به اين نكته لازم است که مصرف بی رویه نانهای سبوسدار نیز توصیه نمی شود .(
- با مصرف نان سبوسدار، قند خون به آهستگی بالا میرود و برای بیماران دیابتی، انتخاب مناسبتری نسبت به نانهای سفید است .
- مصرف نان هاي سبوسدار، کلسترول خون و چربی خون را کاهش میدهد و از پیشرفت بیماری هاي قلبی- عروقی پیشگیری میکند .
- مصرف سبوس و نان سبوسدار، احتمال پیدایش سرطان روده بزرگ (کولون و راست روده) را کاهش میدهد .
- مصرف زياد نانهای سفید، خطر ابتلا به کمخونی، پوکی استخوان، ناراحتی گوارشی (سوء هاضمه و یبوست)، چاقی، بیماری قلبی- عروقی و دیابت را افزایش میدهد .
- درصد مهمی از نیاز روزانه ویتامین، مواد معدنی، پروتئین و فیبر توسط مصرف نانهای سبوسدار، تأمین می شود .
- بهتر است از نانهای سبوسداری که با خمیرترش تهیه شدهاند بجای نانهای سفید استفاده شود .
- سبوس جزء مواد غذایی مطلوب باکتریهای مفید روده است که علیه امراض میکروبی روده اقدام میکند و سیستم ایمنی بدن را فعال میکند .
- مصرف نان سبوسدار بجای نانهای سفید، خطر بروز سرطان، دیابت، ناتوانی در هضم غذا و بیماریهای قلبی را کاهش میدهد .
- نان سبوسدار منبع خوبی از فیبر میباشد. فیبر، کمک به هضم مواد غذایی و اجابت مزاج میکند.
- نان سبوسدار منبع خوبی از ویتامینهای B2 و نیاسین است.این ویتامینها به عملکرد بهتر مغز کمک می كند .
- حذف نان حتی برای افراد دیابتی و افرادی که چاق هستند و رژیم کاهش وزن دارند نادرست است .
- نان سنگک کمترین ضایعات را در بین نانهای سنتی دارد .
- از مصرف نانهای سوخته بدلیل وجود ماده سمی بنام آکریلامید در آن جداً خودداری شود .
- ناني كه با خمیرمايه تهیه شده است، ارزش غذایی بالاتر، قابلیت هضم بهتر، ضایعات و دور ریز کمتر و ماندگاری بهتری دارد .
- استفاده از خمیرمایه، جذب آهن، کلسیم، روی و منیزیم را در نان بهبود میبخشد .
- نان سالم کاملاً پخته و برشته بوده و سطح آن سوخته نیست .
- قرار دادن نان داغ در کیسه نایلونی، فرایند بیات شدن نان را سریعتر کرده و باعث ایجاد کپک در نان میشود .
وي افزود: با توجه به موارد بالا توصيه مي شود كه نان هاي تيره مصرف كنيد و ممنوعيت استفاده از جوش شيرين و مواد افزودني غيرمجاز و حتي كنجد با كيفيت پايين كه مزه و طعم كپك و ماندگي مي دهد را مد نظر قرار داده و از مصرف آن خودداري كنيد.