شفا آنلاین-جرم شناس اجتماعی گفت:بزهکاری رفتاری است که در قانون برای آن جرم تعریف شده ونظم گریزی و ناسازگاری که مقدمه بزهکاری است به عنوان رفتارهای پرخطر محسوب می شوند.
دکتر علی نجفی توانا در گفتگوی اختصاصی با شفا آنلاین ضمن اعلام این مطلب افزود:نابه هنجاری ها ونظم گریزی پایه های اصلی بزهکاری بوده که این وضعیت در کشور بحرانی و رو به افزایش است و دلیل این امرنیزفقر،افزایش خط فقر وتورم است.
جرم آموختنی است؟
وکیل پایه یک دادگستری با اشاره به این که جرم مانند یک رفتارآموختنی است،گفت: در واقع شخص از زمان تشکیل نطفه جنین در دوران بارداری نسبت به جمع آوری اطلاعات اقدام و پس از تولد این تأثیر پذیری از اطلاعات اطراف بیشتر می شود. در نتیجه بر اساس چگونگی تربیت،سطح فرهنگی،اقتصادی و الگوهای رفتاری را می آموزد و به تدریج در دوران دهانی و دفعی و نهفتگی تا سن قبل از بلوغ شکل می گیرد.
وی افزود:پس از دوران بلوغ با توجه به آموزه های دوران قبلی و شرایط زندگی،در صورتی که خانواده و جامعه متعادل و نیازهای فرد برطرف و قدرت تطبیق با ارزش های اجتماعی را پیدا کند فردی متعادل با رفتاری به هنجار خواهد بود .اما درصورت عدم تحقق شرایط مذکور و به ویژه عدم آموزش و تربیت سالم در دوران نوجوانی، رفتار تحت تأثیر الگوهای ناسالم قرار خواهد گرفت.
به گفته این حقوقدان برای داشتن یک رفتار سالم باید خانواده و جامعه ای متعادل داشت و در غیر این صورت فرد به تدریج رو به ناسازگاری آورده و از همان دوران کودکی و نوجوانی به دلیل فشار نیازهای درونی،رفتارهای نامناسبی از خود بروز خواهد داد.
دکتر نجفی توانا توضیح داد:زمانی که فردی برای تأمین نیازهای خود دست به بزهکاری بزند و در صورت عدم حمایت جامعه و خانواده از فرد،از یک بزهکار اتفاقی به یک بزهکار حرفه ای تبدیل خواهد شد.
وی با اشاره به این که بزهکارمولود جامعه و معلول روابط فردی و اجتماعی است خاطر نشان کرد:اگر نیازهای مادی و معنوی هر فرد تأمین باشد هیچ گاه دست به بزهکاری نخواهد زد،لذا بزهکاری محصول محیط و خانواده های نا مناسب شناخته شده است.
بزهکاری در زنان بیشتر است یا مردان؟
این حقوقدان، بزهکاری زنان نسبت به مردان را از 100درصد15درصد دانست و درعین حال تصریح کرد:به خاطربروز مشکلات مختلف درمیان زنان وتغییررویه زندگی برخی اززنان به تدریج میزان بزهکاری زنان به مردان نزدیکتر می شود.
سن شروع بزهکاری
وی خاطر نشان کرد: بزهکاری از سن نوجوانی شروع و تا سن کهولت نیز ادامه می یابد البته هر سنی اقتضای یک بزهکاری خاص را به همراه دارد.
بیشترین جرایم حاکم بر جامعه
وی در خصوص بیشترین جرایم جامعه نیزاظهار کرد: درحال حاضرجرایم علیه اموال، سایبری* جنسی*جسمی*جرایم مربوط به فرار مالیاتی و همچنین جرایم ترافیکی و در نهایت کلاهبرداری و صدور چک بلامحل*خیانت در امانت و تخریب اموال عمومی بیشتربه چشم می خورد.
دکتر نجفی توانا در ادامه گفتگو با شفا آنلاین با اشاره به این که جامعه باید به جای سرکوب و مجازات بزهکاران به روش های اصلاح و درمان بپردازد تصریح کرد: همان طور که از مردم جامعه انتظار می رود طبق قانون عمل کنند متقابلأ خودشان نیز باید به انجام وظایف خود بپردازند و گناه این عدم موفقیت را به گردن دیگران و یا مسائل سیاسی نیندازند.
وی همچنین افزود:متأسفانه مدیریت طی سال های اخیر در جامعه عملکردی ضعیف داشته که به دنبال این روند ، فقر و جرایم نیزرو به افزایش رفته است.