شفاآنلاین- رئیس اسبق سازمان انتقال خون کشور علت محقق نشدن دریافت غرامت بیماران هموفیلی ایران از انستیتو "مریو" شرکت سنوفی اونتیس فرانسه به دلیل آلوده بودن فاکتورهای انعقادی به "اچ آی وی" را تشریح کرد.
به گزارش شفاآنلاین سن ابوالقاسمی در پاسخ به این پرسش که با توجه به اینکه شما درگذشته رئیس سازمان انتقال خون ایران بودید، چرا کشور ما نتوانست هرگز از انستیتو "مریو" فرانسوی حق غرامت برای بیماران دریافت کند، در حالی که برخی کشورها توانستند برای بیمارانشان این غرامتها را دریافت کنند، اظهارداشت: این مسئله هم مانند خیلی از چیزهای دیگری که در کمتجربگیهای دوران بعد از انقلاب ممکن است رخ داده باشد است.بنابراین ما خساراتی به دلیل این بیتجربگیها در مدیریت اجرایی کشور دیدهایم و این پرونده هم یکی از این کمتجربگیها است.
وی درباره اینکه وضعیت پرونده بیماران هموفیلی در نهایت چه زمانی فرایند حقوقی آن به پایان خواهد رسید، افزود: خوشبختانه چالش بین سازمان انتقال خون و بیماران هموفیلی در حدود 90 درصد کاهش یافته است و این مساله بسیار خوب است و خبر خوبی میتواند باشد و مابقی بیماران نیز تکلیفشان دادگاه مشخص خواهد کرد و چیز حادی در این زمینه وجود ندارد چون سرویسها و خدمات خوبی به بیماران هموفیلی ارائه شد و هم دولت تلاش خود را در این زمینه انجام داد وهم دانشگاهها و وزارت بهداشت تلاشهای مستمری داشتند تا سرویس و خدمات مناسبی برای بیماران هموفیلی فراهم شود.
ابوالقاسمی ادامه داد: این پرونده در مسیر دقیقتری قرار گرفته است. محصولات خونی بیمه شدند، بنابراین اتفاقات بینظیری رخ داد و اگر قبلا چنین اتفاقاتی به وجود آمده بود این چالش به وجود نمیآمد و این چالش که قدمتی بیش از 2 دهه است که باعث شده بود که دو طرف دعوی همیشه بر علیه همدیگر تبلیغ کنند، در حالی که در چند سال گذشته چالشی آنچنانی رخ نداد. بچههای مبتلا به بیماری هموفیلی به واقع سازمان انتقال خون را بسیار دوست دارند.
وی در پاسخ به این پرسش که حال با وجود گرههای کوچکی که برای پایان بخشیدن به این پرونده مهم بیماران هموفیلی در کشور وجود دارد چه پیشنهادی برای برطرف شدن این ارائه میدهید، خاطرنشان کرد: این گره پایانی را نیز باید مسئولان ذیربط انجام دهند.(حسن ابوالقاسمی بیش از 6 سال ریاست سازمان انتقال خون ایران را بر عهده داشت)
به گزارش شفاآنلاین، در حدود سه دهه قبل و در جریان جنگ ایران و عراق، انستیتو "مریو" که اکنون در مالکیت شرکت سنوفی اونتیس فرانسوی است در خلال سالهای 1984 و 1985 فاکتورهای انعقادی آلوده به "اچ آی وی" را برای استفاده بیماران هموفیلی به برخی کشورها نظیر آلمان (غربی)، ایتالیا، آرژانتین، عربستان، عراق و ایران صادر کرد.
در همان زمان سازمان انتقال خون ایران با شرکت فرانسوی "مریو" قرارداد واردات فرآوردههای خونی برای مصرف پالایشگاههای داخلی انتقال خون منعقد کرده بود. پس از مصرف نخستین فرآوردههای خونی این شرکت، گروهی از بیماران هموفیلی به بیماریهای هپاتیت C و ایدز مبتلا شدند و پس از آن بود که گروهی از مبتلایان به این بیماریهای خونی، از سازمان انتقال خون ایران شکایت کردند.
آلوده بودن این فاکتورها بر اساس گزارشها از سوی نماینده این شرکت در ایران در نامه ای به مقامات این کشور فاش شد. همین گزارشها به نقل از منابعی که نخواستند نامشان فاش شود حاکی از این بود که برخی از مقامات بهداشتی وقت ایران در پاسخ به این نامه نوشتند که آلودگی در خونها وجود ندارد و مشخص نیست چرا گفته شده این خونها آلوده است.
سپس به دنبال مشخص شدن این موضوع که منشا آلودگی فرآوردههای خونی در پرونده هموفیلیها خارجی بوده است سازمان انتقال خون ایران در سال 1387 نسبت به شرکت فرانسوی شکایت کرد اما از آن زمان تاکنون شکایت از این شرکت به نتیجه نرسیده است.
شرکت فرانسوی "مریو" به صراحت به این اقدام غیر انسانی اعتراف کرده اما در چند سال گذشته شاهد فعالیت گسترده این شرکت هستیم و متاسفانه این شرکت در ایران با نام دیگری (سنوفی اونتیس) نمایندگی دارد و به فعالیتش ادامه میدهد، بر اساس برخی از گزارشها دولت ایران تاکنون 25 میلیارد تومان بابت خونهای آلوده به بیماران هموفیلی خسارت داده است اما تاکنون حتی یک دلار هم از شرکت فرانسوی مقصر غرامت نگرفته است.