شفا آنلاين -دندان پزشك متخصص كودكان اظهار داشت: دانش آموزان براي حفظ سلامت دندان هاي خود از صرف ميان وعده هاي پوسيدگي زا در ساعات تفريح مدرسه دوري كنند.
دكتر علي رشيديان با بيان اين مطلب اظهار داشت: دانش آموزان بايد از تغذيه و ميان وعده هايي كه پوسيدگي زا نباشد مانند نان و پنير، بيسكويت هايي كه شيرين و چسبنده نيستند، ميوه ها و دانه هاي خوراكي مانند پسته، بادام و گردو در طول ساعات مدرسه استفاده كنند.
وي افزود: از آنجايي كه ممكن است در مدارس امكان مسواك زدن براي كودكان وجود نداشته باشد، اگر پس از صرف تغذيه، آب با فشار در داخل دهان چرخانده و خالي شود تا بقاياي موادغذايي از دهان خارج شود، در حفظ سلامت دندان ها موثر خواهد بود.
رشيديان گفت: به طور كلي دانش آموزان به ويژه كودكان دوره ابتدايي كه در مرحله رويش دندان هاي دايمي هستند، لازم است دستكم ۲ بار در طول روز (در هنگام برخاستن از خواب و پيش از خوابيدن) مسواك بزنند و يك بار از نخ دندان استفاده كنند.
* بيماري هاي شايع دنداني در كودكان
دندان پزشك متخصص كودكان گفت: پوسيدگي هاي دنداني از شايع ترين بيماري هاي دنداني در كودكان است كه بر اثر آن ممكن است آبسه نيز در دهان كودكان ايجاد شود.
رشيديان اظهار داشت: علاوه بر انجام مراقبت هاي لازم، كودكان بايد هر شش ماه يكبار معاينه دندان پزشكي شوند تا اگر مشكلي داشته باشند، مرتفع و درمان هاي لازم انجام شود.
وي با بيان اينكه بيماري ها لثه در كودكان بسيار نادر است، اظهار داشت: يكي ديگر از مشكلاتي كه كودكان ممكن است با آن مواجه شوند، بروز آفت در داخل دهان آنها است.
رشيديان افزود: آفت دانه هاي بسيار دردناكي است كه در بخش هاي مختلف حفره دهاني مانند زبان، لثه و ديواره هاي دهان امكان بروز دارد.
وي گفت: آفت علت مشخصي ندارد و بيشتر در افراد مستعد بر اثر عواملي مانند سرماي شديد، ايجاد خراش بر روي بافت هاي دهان بر اثر مسواك هاي زبر و يا مصرف موادغذايي داراي اسيدآمينه مانند گردو بروز مي كند.
رشيديان ادامه داد: آفت درمان خاصي ندارد و بايد دوره زماني آن (بين ۷ تا ۱۰ روز) طي شود؛ اما از آنجايي كه بسيار دردناك است و ممكن است كودك نتواند غذا بخورد، مي توان از ژل هاي بي حسي بر روي موضع استفاده كرد.
وي افزود: همچنين مي توان قبل از وعده هاي غذايي يك قاشق مرباخوري شربت ديفن هيدرامين را با يك قالب يخ در ليوان قرار داد تا خنك شود سپس آن را در موضع نگه داشت تا كمي بي حس شود و كودك بتواند غذا بخورد.
رشيديان گفت: تبخال هاي دهاني نيز يكي ديگر از مواردي است كه كودكان به ويژه در سنين ۳ تا ۶ سالگي ممكن است با آن مواجه شوند كه بيشتر همراه با تب است و تمام بافت هاي حفره دهاني را متاثر مي كند.
وي افزود: تبخال به صورت دانه هاي قرمز و آبكي بروز مي كند كه بسيار دردناك است و كودك در زمان بروز اين بيماري نمي تواند به درستي غذا بخورد.
دندان پزشك كودكان گفت: اين بيماري نيز درمان خاصي ندارد و خود به خود درمان مي شود.
* مربيان بهداشت مدارس
دندان پزشك متخصص كودكان در مورد اقدامات مناسبي كه مربيان بهداشت مدارس مي توانند براي كمك به حفظ سلامت دندان هاي دانش آموزان انجام دهند، اظهار داشت: اولين و مهمترين اقدامي كه مربيان بهداشت مدارس مي توانند انجام دهند اين است كه وضعيت سلامت دندان هاي دانش آموزان را هر چند ماه يك بار مورد بررسي قرار دهند و اگر پوسيدگي در دندان ها مشاهده كردند به والدين اطلاع دهند.
رشيديان گفت: مربيان بهداشت علاوه بر اينكه آموزش هاي لازم در زمينه بهداشت دهان و دندان را به دانش آموزان ارايه مي دهند، درصورتي كه در جلساتي كه با والدين برگزار مي شود در مورد بهداشت دهان و دندان توضيحاتي ارايه دهند، بسيار تاثيرگذارخواهد بود.
وي ادامه داد: گاهي بر اثر انجام حركات ورزشي و يا ساير فعاليت ها ممكن است به دندان هاي كودكان ضربه اي وارد شود؛ در اين حالت مراقبت هاي اوليه بسيار مهم است كه مربي بهداشت بايد در مورد آن آگاهي كامل داشته باشد.
رشيديان گفت: به عنوان نمونه ممكن است دندان هاي دايمي كه تازه رويش كرده اند بر اثر ضربه به طور كامل از دهان كودك خارج شود، در چنين شرايطي بايد دندان با آب شسته و در محل خود در حفره دهاني قرار داده و به دندان پزشك مراجعه شود.