به گزارش شفا آنلاين،سیدحسین فاطمی رئیس انجمن متخصصان علوم آزمایشگاه بالینی در نشست خبری با انتقاد از تعیین تعرفههای آزمایشگاهی و عدم افزایش آن در حوزه آزمایشگاهها در سال جدید گفت: قبل از اجرای طرح تحول سلامت تعرفهگذاری حالت سنتی، مشکلدار و در مواقعی با زیرمیزی همراه بود اما از سال گذشته که این طرح رقم خورد قرار شد ارزش نسبی خدمات به خوبی دیده شود با این وجود رضایتمندی برخی رشتهها حاصل نشد و به ویرایش دوم کتاب ارزشگذاری موکول شد.
وی ادامه داد: متأسفانه در آبان سال گذشته ارزش نسبی خدمات آزمایشگاهی مشخص شد اما نه تنها آن رقم ابلاغ نشد بلکه به طریق سنتی درصدی به آن اضافه کردند که باعث دلتنگی جامعه آزمایشگاهیان شد.
فاطمی گفت: این تعرفه با هزینه 300 درصدی که در خرید تجهیزات و کیتها با آن مواجهیم و میانگین افزایش 25 درصدی هزینهها که سالانه رخ میدهد هماهنگ نیست. ما هنوز هم داریم تعرفه سال گذشته را که سنتی ابلاغ شد اجرا میکنیم در حالی که تغییرات ارز در آن دیده نشده است.
رئیس انجمن متخصصان علوم آزمایشگاه بالینی گفت: درآمد سرانه ما پاسخگو نیست چرا که این درآمدها باید پایدار باشد تا طرح تحول با شکست مواجه نشود.
وی افزود: ضریب K برای آزمایشگاه 20 هزار تومان دیده شده بود اما به نظر میرسد در مصوبات اخیر به 17 هزار تومان کاهش رسیده باشد سؤال ما این است که چرا باید کاهش یابد در حالی که برای سایر گروهها این گونه نبوده است و پیشنهاد میشود ضریب K را در بخش دولتی افزایش دهند تا به بیماران کمک شود و دولت باید این خدمات را در بخش دولتی و خصوصی با هم ببیند.
فاطمی گفت: صفهای طولانی در بخش دولتی وجود دارد و برای انجام یک آزمایش مردم روزها در نوبت میمانند و چادر میزنند بنابراین باید طوری این خدمات پوشش داده شود که مردم بتوانند با حمایت بیمههای تکمیلی به بخش خصوصی بیایند.
وی افزود: بیش از 90 درصد نیازمندی ما تابع ارز است و باید حتماً در چنین شرایطی توسعه پیدا کرده و کیفیت خدمات ما استانداردسازی شود بنابراین اگر نتوانستیم هزینهها را بپردازیم یا باید خدمات را کم کنیم یا تعطیل شویم در حالی که دولت هیچ گونه کمک ارزی نداشته است.
همچنین حسن هاشمی عضو انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی در ادامه گفت: به جامعه آزمایشگاهیان ظلم شده چرا که انجمنها در تعیین ضریب K دخالتی نداشتند البته قرار شد مصوبهای که قبلاً تعیین کرده بودند در سال 93 اجرا نشود باز ما تفاهم کردیم که همان کار کارشناسی نشده سالهای گذشته برای امسال هم اجرا شود اما شنیدهایم نه تنها همان رقم تصویب نشده بلکه 3 هزار تومان هم کاهش یافته است.
وی افزود: تنها خدمات علوم آزمایشگاهی است که ضریب آن کاهش یافته و اگر همین میزان ابلاغ شود فاجعهآمیز خواهد بود چرا که نسبت به سال گذشته 25 درصد نیروی انسانی، 50 درصد افزایش قیمت کیت افزایش مییابد و بیش از 85 درصد آنچه دریافت میشود در آزمایشگاهها هزینه میشود.
هاشمی گفت: قیمت تجهیزات آزمایشگاهی نه تنها کم نشده بلکه بیشتر هم شده است چگونه میتوانیم با این هزینهها آزمایشگاهها را مدیریت کنیم این در حالی است که بسیاری از آزمایشگاهها همان تعرفه سال گذشته را که 20 هزار تومان بوده اجرا میکند و منتظر ابلاغ تعرفه جدید ننشستهاند چون چارهای ندارند.
عضو انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی با اشاره به اینکه 80 درصد خدمات سرپایی از سوی آزمایشگاههای خصوصی انجام میشود، گفت: از دو هفته گذشته بسیاری از آزمایشگاهها در شهرستانها و در تهران تعرفه قبلی را اجرا میکنند، تخلف نیست چون چارهای ندارند.
همچنین مسعود گرشاسبی دبیر انجمن ژنتیک پزشکی ایران گفت: به کتاب ارزشگذاری خدمات نسبی ایراد وارد میکنیم چون که کارشناسی شده نبودند و از نظر علمی مشکل دارد. موضع انجمن آزمایشگاهی قبول کردن ضریبی بوده که سال گذشته تعیین کردند البته به شرطی که از انجمنها نظرخواهی و اصلاح شود.
وی افزود: با کمال تعجب میبینیم که نه تنها همان را تصویب نکردند بلکه کاهش هم دادهاند و در مورد علم ژنتیک علاوه بر کاهش این رقم ضریبها را هم کاهش دادند.
گرشاسبی گفت: به عنوان مثال آزمایش آمینوسنتز که در دوران جنینی گرفته میشود و در تشخیص بیماریهای ژنتیک و متابولیک مؤثر است با ضریب K دو هزار تومانی یک میلیون تومان بود اما اگر با این ضریب فعلی تعیین میشود هزینه آن 750 هزار تومان میشود یعنی قیمت پایه از قیمت کار کارشناسی شده پایینتر میآید این در حالی است که اگر آزمایشگاهها هزینه این آزمایش را متقبل نشوند فاجعهآمیز خواهد بود و کودکان با مشکلات ژنتیکی بسیاری به دنیا میآیند.
همچنین علی آهنی عضو دیگر انجمن ژنتیک پزشکی گفت: آزمایشهای معمول DNA از ضریب K بیست هزار تومانی به 7 هزار تومان کاهش یافته در حالی که کاربردیترین آزمایش است و عواقب آن افزایش جمعیت بیماران در آزمایشگاههای دولتی میشود که توان ارائه خدمات را با این تعرفه نخواهند داشت.
وی ادامه داد: 3 آزمایشگاه دولتی در سطح تهران وجود دارد که در حوزه ژنتیک به صورت پیمانی به بخش خصوصی واگذار شده اما باید با تعرفه دولتی کار کنند و کاهش ضریب خدمات ژنتیکی برای این آزمایشگاهها به صرفه نیست.
آهنی گفت: اگر این ضریب K برای خدمات ژنتیک ابلاغ شود بسیاری از آزمایشگاهها حیاتشان به خطر خواهد افتاد.
فارس
آخه یه آزمایش کاریوتایپ 10000تومانی چرا باید 300000 تومان باشد؟؟؟!!!!!!