شفا آنلاین- نماینده پزشکی قانونی در شورای عالی نظام پرستاری شیفت های متوالی و کمبود نیرو را از عمده ترین دلایل بروز خطاها و قصور پرستاری عنوان کرد و گفت: پرستاران حتی یک روز هم بدون بیمه مسئولیت حرفه ای مشغول به کار نشوند.
به گزارش شفا آنلاین،عبدالله ثقفی با اشاره به اینکه آمار منسجمی از میزان خطاهای پرستاری در کشور وجود ندارد، افزود: باید پذیرفت که این قصور و خطاها به دلایل مختلف در کشور ما نیز همانند بسیاری از کشورهای دیگر اتفاق می افتد و گریز ناپذیر است اما قطعاً با یکسری اصلاحات و تدابیر خاص در نظام سلامت می توان این مسائل را به حداقل رساند.
وی کمبود نیروی انسانی را از عوامل بروز خطا در حوزه پرستاری خواند و گفت: شیفت های متوالی، چند شیفته کار کردن و خستگی های مفرط از جمله مواردی است که می تواند میزان خطاها و اشتباهات پزشکی از جمله خطاهای پرستاری را افزایش دهد.
عضو هیئت علمی دانشکده پرستاری بقیه الله(عج) ادامه داد: یکی از اهداف اجرای قانون ارتقای بهره وری کارکنان بالینی نظام سلامت نیز اصلاح همین شرایط معیوب است. بر اساس تأکید این قانون ضمن اصلاح کمبود نیروی انسانی، توالی شیفت ها نیز باید به گونه ای باشد که حداکثر از 12 ساعت بیشتر نباشد. اگر بر اساس این قانون بتوان این معایب را اصلاح کرد می توان مدعی کاهش خطا و اشتباهات پرستاری نیز شد.
وی اضافه کرد: متأسفانه در حال حاضر به دلیل کمبود نیروی انسانی مجموعه های درمانی برای تنظیم شیفت های بیمارستانی به اجبار شیفت های 24 ساعته و گاه 31 ساعته برای پرستار می گذارند. به هر حال پرستار نیز انسان است و انسان هم ظرفیتی دارد. وقتی خستگی مفرط شود و بی خوابی طولانی شود طبیعی است که خطای انسانی بالا می رود و پرستار نیز در مواردی واقعاً بی تقصیر است.
مرگ سالانه بیش از 90 هزار آمریکایی به دلیل خطای پزشکی
نماینده پزشکی قانونی در شورای عالی نظام پرستاری افزود: امروزه در پیشرفته ترین کشورها مثل آمریکا نیز خطاهای پزشکی و پرستاری ( گروه پزشکی) خسارت های بسیار سنگینی را بر نظام سلامت و مردم وارد می کند که در بسیاری مواقع به هر حال اجتناب ناپذیر است. به عنوان مثال در آمریکا خطاهای گروه پزشکی سالیانه بالغ بر 90 تا 98 هزار مرگ و میر ایجاد می کند.
وی اجرای قوانینی نظیر قانون ارتقای بهره وری، صدور پروانه کار پرستاری توسط سازمان نظام پرستاری و ارائه آموزش های مستمر و تخصصی به پرستاران را از جمله راهکارهای مهم برای کاهش خطاهای پرستاری خواند و گفت: در مورد تمام راهکارهایی که اشاره شد خوشبختانه در کشور مصوبه و قانون داریم اما جای تأسف آنکه هنوز اجرایی نشده اند و قطعاً یکی از نتایج درخشان اجرای این مصوبات اعتلای کیفیت خدمات و کاهش این قصورات خواهد بود.
ثقفی همچنین با اشاره بر لزوم پوشش همگانی پرستاران به بیمه مسئولیت حرفه ای گفت: الان چندین سال است که این بیمه در مورد حرفه پرستاری وجود دارد و خوشبختانه سازمان نظام پرستاری نیز به صورت متمرکز با بیمارستانها و پرستاران این بیمه را به صورت گروهی ایجاد می کند.
وی افزود: البته تمام مراکز درمانی و مدیران پرستاری تقریباً به صورت متمرکز تمام پرستاران را تحت پوشش این بیمه قرار داده اند تا اگر خدای ناکرده پرستاری دچار مسئله ای شد از نظر بیمه ای حمایت شود.
نماینده پزشکی قانونی در شورای عالی نظام پرستاری با اشاره به سنگین بودن مسائل کیفری، حقوقی و دیه ناشی از قصور و خطاهای احتمالی در این حوزه گفت: البته الان به جرئت می توانم بگویم که اکثریت قریب به اتفاق پرستاران از این بیمه برخوردارند اما اگر پرستاری به هر دلیلی تا امروز تحت پوشش بیمه مسئولیت حرفه ای قرار نگرفته است توصیه می کنم حتماً در این رابطه اقدام کند.
پرستاران حتی یک روز هم بدون بیمه مسئولیت حرفه ای کار نکنند
وی خطاب به مدیران پرستاری نیز گفت: منطقی است که تمام پرستاران تحت پوشش این بیمه باشند. ممکن است پرستاران به دلیل مشغله زیاد گاهی از این مسئله غافل شوند لذا از مدیران پرستاری می خواهیم نسبت به این مسئله حساس باشند زیرا پرستاری که فقط یک بار به مراجع قضایی فراخوانده شده است می فهمد که این بیمه چقدر ضرورت دارد.
ثقفی افزود: بنابراین توصیه می کنیم حتی برای یک روز نیز نباید پرستاری بدون بیمه مسئولیت حرفه ای مشغول به خدمت باشد زیرا این بیمه یک امنیت شغلی ایجاد می کند بنابراین توصیه ما این است که تمام پرستاران و گروه های پرستاری شامل تمام همکارانی که طبق قانون در حوزه سازمان نظام پرستاری تعریف می شوند حتماً این بیمه را برای خود تعریف کنند.