شفا آنلاين -دكتر مهدي صميمي روانپزشك و عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي در مقالهاي با عنوان «اجتماع پرخاشگر> انسانهاي پرخاشگر» عنوان ميكند هنگامي که عصبانيت به فعاليت بيروني منجر شود و ديگران را در معرض تهاجم قرار دهد از آن به عنوان پرخاشگري ياد ميكنيم كه شامل پرخاشگري فيزيكي و لفظي است اما بايد توجه داشت كه هر عصبانيتي پرخاشگري نيست.
به گزارش شفا آنلاين ،دكتر صميمي عوامل ژنتيكي را در بروز پرخاشگري موثر و فاكتورهاي فردي و اجتماعي را مدنظر قرار ميدهد. وي اختلالات شخصيت، اختلالات دوقطبي، اختلالات اضطرابي، بيشفعالي و غيره را از جمله بيماريهاي روانپزشكي ميداند كه زمينهساز بروز پرخاشگري در افراد است و استرسهاي اجتماعي را عامل آشكارساز در كساني كه زمينه پرخاشگري دارند، ميداند. وي برخورد مداوم و قرار گرفتن در معرض اين رفتارها را عاملي ميداند كه افراد جامعه را هم گرفتار پرخاشگري ميكند. با اين حال، فراتر از جنبههاي شخصي، پرخاشگري در طول تاريخ و در جوامع مختلف موجب خسارتهاي گسترده و شايد غيرقابل جبراني براي جامعه بشري شده است. در دهه 1970، 4 ميليون كامبوجي به وسيله كامبوجيها كشته شدند. در قرن بيستم 80 تا 100 ميليون نفر بر اثر خشونت كشته شدند. نسلكشيهاي سالهاي پيش در اروپا (يوگسلاوي سابق- بوسني) و درگيري مزمن اعراب و اسراييل و در كنار اين فجايع و شايد بدتر از آن خشونتي كه به شكل مستمر در جوامع از این نوع است، در امريكا سالانه 20 هزار قتل، 700 هزار آزار و اذيت، 200هزار تجاوز و 5/1 ميليون جرم خشونتبار رخ ميدهد.
در مطالعات واضح است كه اهميت پرخاشگري در بيماريها در سال 2020 به شكل معنيداري افزايش خواهد يافت. بايد توجه داشت كه پرخاشگري عملي كور و بيهدف نيست و در عصري كه سلاح هستهاي به شكل گسترده در دسترس است، حتي يك اقدام پرخاشگرانه ميتواند فاجعه به بار بياورد و بسياري از اوقات پرخاشگري كلامي محرك و مقدمه پرخاشگري فيزيكي خطرناك است. از راههاي كاهش پرخاشگري كلامي ميتوان به تقويت مهارتهاي ارتباطي و تقويت مهارتهاي بحث، گفتوگو و تقويت مهارتهاي مديريت سازنده تعارض اشاره كرد و در متون روانشناسي توصيههايي براي محافظت در برابر پرخاشگري بيان شده كه از جمله ميتوان به اجتناب از برقراري ارتباط با افرادي كه پرخاشگري كلامي دارند و رعايت ادب و نزاكت در برخوردها اشاره كرد.