بنابر ماده (45) دستورالعمل اجرایی تاسیس، فعالیت و نظارت بر صرافیها مصوب 28 مرداد سال 1393 ، صرافیهای موجود دارای مجوز از بانک مرکزی تا تاریخ ابلاغ دستورالعمل، موظفند حداکثر ظرف مدت شش ماه از تاریخ تصویب وضعیت خود را با مفاد آن تطبیق دهند.همچنین مهلت تطبیق برای چند بند دیگر یک سال تعیین شد.
همچنین در کنار سایر بندهای آن در موارد مربوط به افزایش سرمایه نیز تغییراتی ایجاد و عنوان شد که تقسیم بندی صرافیها به دو نوع اول و دوم حذف و آنها می توانند بر حسب توان و ظرفیت خود، نسبت به خرید و فروش نقدی ارز و انجام عملیات مربوط به حواله های ارزی اقدام کنند.
از سویی دیگر حداقل سرمایه اولیه تاسیس صرافی متعلق به موسسات اعتباری(بانک ها و موسسات اعتباری غیر بانکی) و نیز صرافیهای هفت شهر تهران، کرج، اصفهان، شیراز، مشهد، اهواز و تبریز مبلغ چهار میلیارد تومان و در سایر شهر ها مبلغ دو میلیارد تومان تعیین شد.
اما در حالی که صرافی ها با وجود برخی انتقادات نسبت به بخش هایی از دستورالعمل جدید حداقل بهمن ماه را پایان مهلت خود تصور می کردند بانک مرکزی در پنجم مهرماه در نامه ای به صرافی هایی که تاریخ اعتبار مجوز آنها تمام شده بود اعلام کرد که باید تا دو ماه بعد یعنی پنج آذر ماه سال جاری نسبت ارائه مدارک برای تمدید اعتبار اقدام کنند در غیر این صورت نسبت به جلوگیری از ادامه فعالیت آنها اقدام خواهد شد.
در پی ابلاغ این نامه صرافان خاطی معتقد بودند که بنابر بند (45) دستورالعمل آنها نیز شامل فرصت تعیین شده بوده و تنها پایان اعتبار نمی تواند به معنی لغو مجوز آنها باشد. بنابراین مهلت زودتر از بند مورد تاکید هم عادلانه نیست.
در عین حال که تعداد زیادی عنوان کردند که حتی قبل از دستورالعمل جدید و از اواخر سال گذشته برای تمدید اعتبار اقدام و مدارک را ارائه کردهاند اما به دلایل مختلف و طول کشیدن غیرمعقول فرایند اعتبار مجوز فعالیتشان تمدید نشده است.
با این وجود بانک مرکزی در این رابطه به ارائه توضیحاتی پرداخت و تاکید کرد که شورای پول و اعتبار در ماده(45) دستورالعمل اجرایی تاسیس، فعالیت و نظارت بر صرافی ها مصوب 28 مهر ماه سال 1393 برای صرافی های موجود دارای مجوز از بانک مرکزی تا تاریخ ابلاغ دستورالعمل مهلتی شش ماهه تا یکساله برای تطبیق وضعیت خود با مفاد دستورالعمل پیش بینی کرده است. بنابراین با توجه به اینکه مجوز فعالیت صرافی هایی که اعتبار آنها پیش از تاریخ تصویب دستورالعمل پایان یافته، صرافی دارای مجوز تلقی نشده و مشمول مهلت تعیین شده شش ماه تا یک سال نخواهند بود.
با توجه به توضیحات بانک مرکزی صرافی هایی که اعتبار مجوزشان تمام شده دارای مجوز فعالیت نبوده و ناچارند که تا پنجم آبان در این مورد اقدام کنند که طبیعتا باید سرمایه خود را به رقم تعیین شده افزایش دهند.
این درحالی است که با پیگیری های انجام شده از سوی صرافان برای بازنگری مجدد و یا تمدید مهلت زمانی، اخیرا نیز جلسه ای با حضور نمایندگان صرافان و معاون نطارت بانک مرکزی همچنین تنی چند از نمایندگان در مجلس برگزار شد و در رابطه با این موضوع به بخث و تبادل نظر پرداختند.