شفا آنلاين -كارشناسان بهداشتي رعايت مواردي نظير، افزايش استفاده ازمواد پتاسيم دار، نوشيدن مايعات كافي، مصرف غذاي سبك و كم حجم، مصرف نكردن فستفود و غذاي رستورانهاي بينراهي در سفر و اجتناب از نور خورشيد در ساعات داغ روز(۱۲ تا ۴ بعدازظهر) را ازعوامل اصلي حفظ سلامت در تابستان ميدانند.
به گفته كارشناس ارشد تغذيه و رژيم درماني ، مواد حاوي پتاسيم از گرما زدگي در تابستان جلوگيري ميكند.بنابراين مصرف مواد غذايي سرشار از پتاسيم مانند سبزيجات و ميوهها سلامتي فرد در فصل گرما را تضمين ميكند. شهزاد محمديان افزود: از قديم همزمان با فرا رسيدن فصل تابستان توجه به تغذيه تابستاني و دريافت مواد غذايي سالم در ميان خانوادهها از اهميت بسزايي برخوردار بوده است. به گفته وي گرماي بيش از حد در روزهاي تابستان انرژي و آب بدن را ميكاهد و ضروري است تا به سرعت اين كمبودها در سيستم بدن انسان جايگزين شود. محمديان در مورد استفاده مواد غذايي مورد نياز تابستان گفت: پتاسيم از مواد معدني است كه بايد همزمان با افزايش تعريق در روزهاي گرم تابستان جبران شود.به عبارت ديگر بدن هنگام تعريق مواد معدني با ارزشي مانند پتاسيم، سديم و منيزيم را از دست ميدهد پس ضروري است كه اين مواد به سرعت در بدن جبران شوند. به گفته وي پتاسيم در انواع ميوهها و سبزيجاتي چون كاهو، كرفس، خيار، اسفناج، زرد آلو، خربزه، هندوانه، گل كلم، كلم بروكلي، قارچ و گوجه فرنگي و غيره يافت ميشود. محمديان همچنين گفت: سديم و پتاسيم دو عنصر بسيار مهم براي حفظ فشار خون و عملكرد سيستم عصبي، اسكلتي و سلامت قلب هستند.البته جبران مواد معدني سديم به راحتي در بدن با مصرف مواد غذايي و نمك و همچنين لبنيات وجود دارد. كارشناس ارشد تغذيه و رژيم درماني ادامه داد: آب ميوههاي طبيعي نيز كه در منازل تهيه ميشود حاوي پتاسيم است. وي گفت: همچنين منيزيم براي حفظ فعاليت طبيعي ماهيچهها و اعصاب، ضربان قلب و استحكام استخوانها ضروري است و كمبود آن در بدن بي اشتهايي، تهوع، استفراغ، افسردگي و ناراحتي عصبي به همراه دارد. به گفته محمديان؛ منيزيم در موز، انواع لوبيا، عدس، جو و سبوس برنج يافت ميشود.
نوشيدن مايعات كافي
اين مشاور تغذيه با بيان اينكه نوشيدنيهاي مناسب اين فصل بايد شناخته و مورد مصرف قرار گيرند، گفت: نوشيدن آب كافي ۸ تا ۱۰ ليوان( بسته به ذائقه فرد) به عنوان مايع حيات به عنوان نخستين نوشيدني فصل تابستان حائزاهميت است. به گفته وي علاوه بر آب، استفاده از ساير نوشيدنيها و شربتهاي طبيعي و سنتي نبايد مورد غفلت خانوادهها قرار گيرد، مانند شربت خاكشير، عرق نعنا،بهار نارنج، بيد مشك، آبليمو سكنجبين و... كه هر يك از آنان داراي خواص درماني است و در اين ايام براي سلامتي و جلوگيري از گرمازدگي مناسب هستند. به گفته اين مشاور تغذيه، آبميوههاي صنعتي كه در بازار وجود دارد حاوي مواد اسانس دار، نگهدارنده و قند مصنوعي است كه براي سلامتي مناسب نيست. وي توصيه كرد: آب ميوهها و شربتهايي كه در خانه تهيه ميشود به صورت رقيقشده و كم شيرين مورد استفاده قرار گيرد و از افزودن شكر مصنوعي به آب ميوه و شربتهاي طبيعي جدا خودداري شود.هر يك ليوان شربت كه شكر مصنوعي به آن اضافه ميشود حدود ۱۵۰ تا ۲۰۰ كالري دارد. وي همچنين از همگان خواست تا از نوشيدن نوشابههاي گازدار و كافئيندار خودداري كنند زيرا كافئين، متابوليسم و فعاليت بدن را بالا ميبرد و نياز بدن را به مايعات بيشتر ميكند.
مصرف غذاهاي سبك
اين كارشناس تغذيه با ياد آوري اينكه در فصل تابستان سعي شود از غذاهاي سبك و كم حجم استفاده شود گفت: استفاده از غذاهايي مانند آب دوغ خيار، نان و پنير و سبزي و سوپهاي كم چرب و كم نمك در ايام تابستان و به خصوص شب هنگام در سلامتي بسيار مفيد است. وي توصيه كرد: بهره گيري از انواع مواد غذايي و پروتئينها و كربوهيدراتها براي بدن ضروري است اما اين غذاها بايد در اندازه و حجم كمتري براي ناهار صرف شود تا هضم آن به سهولت صورت گيرد.
استفاده از فست فود ممنوع
محمديان هشدار داد: مشاهده شده با شروع فصل تابستان خانوادهها در مسافرت و گردش از غذاهاي فستفودها و رستورانهاي بين راهي به وفور استفاده ميكنند كه اين موضوع باعث بروز بيماري و مسموميت هنگام سفر خواهد شد. به گفته وي، استفاده از غذاهاي آماده و كنسرو شده نيز سبب بيماري و مشكلات دستگاه گوارش خواهد شد و سفارش ميشود خانوادهها در هنگام سفر از غذاهاي ساده كه در منزل تهيه ميشود تناول نمايند. محمديان خواست تا عموم افراد به ويژه كودكان و سالمندان در ساعات داغ روز (۱۲ تا ۴ بعدازظهر) از قرار گرفتن زير نور خورشيد در معابر، خيابانها و امكان عمومي خودداري كنند.