به طور کلی چندین غده و اندام وابسته به دستگاه تناسلی مردانه از جمله غده پروستات در تولید مایع منی نقش دارند که اختلال در عملکرد هر کدام میتواند باعث تغییر رنگ آب منی شود بنابراین برای درمان زرد شدن آب منی باید علت آن را پیدا کرد.
غدد تولید کننده مایع منی
برای این که بتوانید زرد بودن آب منی را پیدا کنیم در ابتدا باید اندامها و غددی که در تولید آب منی نقش دارند را بشناسیم.
اپیدیدیم و بیضهها
بیضهها مسئول تولید اسپرم هستند و اپیدیدیم لولهای است که اسپرم را از بیضه به مجرای وازدفران منتقل میکند.
کیسه منی
تولید بیشتر حجم مایع منی در این کیسهها است. مایع تولید شده در این غدد سرشار از قند فرکتوز است که به تغذیه اسپرم کمک میکند.
غده پروستات
ماده شیمیایی به نام آنتی ژن ویژه پروستات تولید میکند که باعث ایجاد حالت ژل مانند آب منی میشود تا اسپرم بتوند به راحتی در آب منی شناور بماند.
غدد پیازی پیش آبراهی و مجاری ادراری
این غدد موادی را ترشح میکنند که به حرکت مایع منی در مجاری ادراری کمک میکند.
ترکیب با ادرار
از آنجایی که مایع منی از مجاری ادراری عبور میکند در مواردی که بدن دچار کم آبی شده باشد و رنگ ادرارتا زرد شده باشد، ترکیب ادرار باقی مانده در مجاری ادراری با آب منی میتواند باعث زرد شدن مایع منی شود. احتباس ادرار در مجاری ادراری ممکن است به دلیل عفونت مجاری ادراری ف بزرگ شدن پروستات یا عفونتهای دیگر باشد.
رنگ طبیعی
به طور کلی رنگ مایع منی سفید یا سفید مایل به خاکستری است، ولی در برخی از مردان زرد بودن آب منی کاملا طبیعی و ژنتیکی است. ولی در صورتی که رنگ منی به طور ناگهانی دچار تغییر شود نیاز به بررسی بیشتر دارد.
یرقان
در صورتی که کبد نتواند رنگدانه زرد صفراوی به نام بیلیروبین را تجزیه کرده و به هموگلوبین تولید کند، فرد به یرقان مبتلا میشود که نتیجه آن زرد شدن چشمها، پوست و مایع منی است. افزایش بیلیروبین در خون میتواند به دلیل ویروس هپاتیت، اختلال خود ایمنی، نقض متابولیکی ژنتیکی، مصرف الکل، غلبه صفرا، سنگگ صفراوی یا التهاب کیسه صفرا، مصرف داروهای خاص، سرطان کیسه صفرا یا پانکراس باشد.
افزایش گلبولهای سفید خون
در صورتی که بدن دچار عفونت شود تعداد گلبولهای سفید خود به طور غیر عادی افزایش پیدا میکند که میتواند علت زرد بودن آب منی باشد. این مشکل به نام التهاب میع منی یا لکوسیتوسپرمیا یا پیوسپرمیا شناخته میشود. لکوسیتوسپرمی میتواند باعث صفر شدن اسپرم در مردان یا آزواسپرمی شود. این مشکل ممکن است به دلیل عفونت، تورم در آلت تناسی یا کشاله ران، عفونت تناسلی در اثر بیماریهای جنسی، اختلالات خودایمنی، انزال مکرر، بزرگ شدن عروق بیضهها، مصرف الکل و مواد مخدر ایجاد شود.
بیماریهای مقاربتی
برخی عفونتهای ناشی از بیماریهای مقاربتی از جمله تبخال تناسلی، سوزاک و کلامیدیا میتوانید علت زرد بودن اسپرم شود. این بیماریها میتواند علاوه بر تغییر رنگ اسپرم باعث ایجاد بوی نامطبوع منی شود. سایر علایم بیماریهای جنسی عبارتند از، سوزش هنگام ادرار، درد، خارش، تکرر ادرار.
رژیم غذایی
مصرف زیاد مواد غذایی حاوی رنگدانههای زرد مثل زردچوبه و زعفران یکی از دلایل زرد بودن اسپرم است ضمن این که مصرف خوراکیهای بودار مثل پیاز، سیر، کلم و مارچوبه میتواند باعث تغییر بوی مایع منی شود.
انزال دیر به دیر
اگر مدت زیادی از آخرین انزال فرد گذشته باشد احتمال ترکیب منی با ادرار بیشتر شده و میتواند منجر به زرد بودن اسپرم شود.
درمان گیاهی زردی اسپرم، درمان اسپرم زرد رنگ، زرد بودن منی
چه زمانی برای زرد بودن مایع منی به پزشک مراجعه کنیم
چه زمانی برای زرد بودن مایع منی و اسپرم به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر رنگ مایع منی زرد روشن باشد در اغلب موارد جای نگرانی ندارد، ولی اگر با رنگ زرد تیره مواجه شدید باید به پزشک مراجعه کنید.
در صورتی علاوه بر زرد بودن اسپرم با علایمی از جمله زرد شدن پوست، تب، بوی نامطبوع منی، درد هنگام انزال و زرد بودن مداوم مایع منی روبرو هستید باید به پزشک مراجعه نمایید.
درمان زرد شدن مایع منی
در صورتی که با زرد شدن مایع منی یا تغییر رنگ ناگهانی مایع منی روبرو شدید در اولین قدم هر نوع تماس جنسی را ترک کنید.
اگر تغییر رنگ مایع منی بیش از ۱ – ۲ هفته ادامه داشت حتما باید به پزشک مراجه کنید به خصوص اگر همراه با درد، مشکلت جنسی یا ختلال در عملکرد جنسی، تب و خون در ادرار باشد.
برای درمان زرد شدن اسپرم باید علت آن را پیدا کرد مثلا اگر زرد شدن اسپرم به دلیل عفونت باشد در ابتدا هر گونه رابطه جنسی را باسد قطع کرد و بعد از بررسیهای تکمیلی و تایید علت عفونت، میتوان با آتی بیوتیک یا ضد ویروس عفونت را درمان کرد.
اگر زردی مایع منی به دلیل احتباس ادرار و یرقان باشد با دارو قابل درمان است.
در برخی موارد برای درمان نیاز به مداخلات جراحی دارید.
علت سایر تغییر رنگهای مایع منی
مایع منی ممکن است در موارد نادر به رنگهای دیگر هم دیده شود که هر کدام میتواند نشان دهنده یک مشکل خاص باشد از جمله:
منی قهوهای یا قرمز رنگ
نشتی یا ترکیدن عروق خونی اطراف کیسه منی میتواند منجر به قرمز یا قهوهای رنگ شدن آب منی شود اگر این تغییر رنگ تا ۲ روز رفع نشد باید به پزشک مراجعه شود.
منی سبزرنگ
عفوت پروستات و بافتهای اطراف پروستات میتواند باعث سبز شدن مایع منی یا زرد شدن منی شود که نیاز به مراجعه فوری به پزشک دارد. عفونت پروستات زمانی ایجاد میشود که باکتریهای موجود در ادرار وارد پروستات شوند. سایر علایم عفونت پروستات عبارتند از: ادرار کردن دشوار، دردناک یا مکرر، ادرار کدر، انزال دردناک، درد پشت، درد شکم، درد آلت تناسلی یا کشاله ران.