شفا آنلاين -معاون درمان وزارت بهداشت گفت: بر اساس مطالعاتی که درباره علل مرگ مادران باردارطي ۴ سال گذشته در کشور صورت گرفته مشخص شد خونریزی شایعترین علت اصلی مرگ مادر بوده است
به گزارش شفا آنلاين،دکتر حسن امامی رضوی امروز در مراسم بزرگداشت ماما که در وزارت بهداشت برگزار شد، اظهار داشت: شاید کمتر حرفهای باشد که در همه حیطهها خودش را داخل کرده و موفق عمل کند.
وی با اشاره به اینکه ارائه خدمات اورژانس ارزش کار ماماها را چند برابر کرده است، افزود: در اکثر خدمات حوزه سلامت به بیمار خدمات میدهیم ولی خدمات ماماها به انسانهایی است که روند طبیعی زندگی خود را طی میکنند و همه اذعان داریم که با مرگ یک مادر باردار یک خانواده از هم میپاشد و این امر حساسیت کار ماماها را بیشتر میکند.
معاون درمان وزارت بهداشت در مورد نقش همکاریهای بین بخشی در کاهش مرگ ناشی از زایمان اظهار داشت: در طول سالهای گذشته تمام تلاش ما این بوده که حتی یک مورد مرگ مادر حین زایمان اتفاق نیفتد حتی در محیطهای پیش بیمارستانی و کمیتههای مرگ مادری با حضور رؤسای دانشگاه علوم پزشکی علل مرگ ناشی از زایمان به دقت بررسی میشود.
امامی رضوی اصلاح سبک زندگی در همه حیطهها را از جمله اهداف مورد نظر در حوزه سلامت برشمرد و افزود: فعالیت فیزیکی سالم، اصلاح تغذیه از جمله مواردی است که به سلامت جسمی کمک کرده و در حوزه سلامت روحی و روانی نیاز به اصلاحات بسیار گستردهای هستیم.
وی خاطرنشان کرد: یکی از شاخصهای مهمی که در کشور ما اصلاح نشده و روند رو به اصلاح هم ندارد میزان زایمان طبیعی و سزارین است و همه میدانیم که این امر نقطه ضعف ما است و باید در پیشگیری آموزش و توانمندسازی در عرصه عمل سازوکارهایی را در نظر بگیریم تا روش زندگی دختران و زنان را تغییر دهیم.
معاون درمان وزارت بهداشت افزایش سطح سواد زنان را یکی از دلایل عدم تمایز به فرزندآوری عنوان کرد و افزود: با افزایش سطح سواد زنان تمایل به اشتغال و حرکت فعال در جامعه رشد یافته که نکته مثبتی است اما در کنار آن میزان فرزندآوری ما کاهش یافته و نوع توجه به فرزندآوری هم دچار اختلال میشود.
امامی رضوی اذعان داشت: به جز اصلاح سبک زندگی در این حیطه راه دیگری نداریم و نباید فکر کنیم که فقط با افزایش میزان سواد همه شاخصها تغییر میکند چرا که اگر مداخلات را درست طراحی نکنیم اتفاقی نمیافتد.
وی از همه همکاران حوزه سلامت مادران به ویژه ماماها خواست تا اگر از روشهای بینالمللی الگوبرداری میکنند در این میان نگاهی به فرهنگ کشور خودمان هم داشته باشند چرا که ترجمه الگوی جهانی کافی نیست بلکه باید آن را بومیسازی هم بکنیم.
معاون درمان وزارت بهداشت گفت: برای اصلاح شاخص مرگ و میر مادران چند وجهی عمل کردیم که تدوین و ابلاغ دستورالعمل پزشک متخصص مقیم برمبنای میزان باربری و زایمان در هر منطقه، تدوین دستورالعمل بارداری پرخطر که با نظر جامعه مامایی و زنان تدوین شده و دستورالعمل اصلاح فضای فیزیکی اتاق زایمان از جمله مواردی است که به اصلاح روند زایمان در بیمارستانها کمک میکند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود همچنین از تدوین دستورالعمل مدیریت زیست در اتاقها و بخشهای زایمان خبر داد و گفت: برای این که این دستورالعملها را عملیاتی کنیم فقط به ابلاغ بسنده نمیکنیم بلکه باید ارزیابی و نظارت کافی نیز در این میان انجام شود که در این راستا نرمافزاری نیز طراحی شده است.
تدوین منشور حقوق مادران باردار و تدوین کدهای اخلاقی مامایی خبری دیگری بود که معاون درمان وزارت بهداشت به آن اشاره کرد و افزود: برنامههای آموزشی برای تکریم مادران در این راستا در نظر گرفته شده است.
امامی رضوی اظهار داشت: طی مطالعهایی که انجام شده آمار کل مرگ مادران باردار طی 4 سال گذشته به همراه علل مرگ بررسی شده که خونریزی شایعترین علت مرگ مادری بوده و برای آن برنامهریزیهای جدی در دستور کار داریم.
معاون درمان وزارت بهداشت با اشاره به اینکه شعار امسال سازمان بهداشت جهانی فشار خون را جدی بگیریم است، افزود: فشار خون در حوزه مامایی سومین علت مرگ مادران باردار است و تلاش کردهایم با تمرکز روی این موضوع عواملی که سبب ایجاد فشار خون میشود را بررسی کنیم.
وی با انتقاد از عدم استفاد مناسب از ظرفیت نیروی انسانی در حوزه سلامت تصریح کرد: باید تلاش کنیم تا نیروهای مؤثر و توانمند داشته باشیم چرا که مدیریت منابع انسانی مهمترین از مدیریت منابع مالی است ما نیروی انسانی متعددی را در بخش سلامت داریم اما استفاده مناسبی از این نیروها در جایگاه خودشان نمیشود.
معاون درمان وزارت بهداشت تخصصگرایی و فوقتخصصگرایی را یکی از چالشهای پیشرو طی سالهای گذشته در حوزه ارائه خدمات عنوان کرد و افزود: همین امر سبب شده تا مردم فکر کنند برای گرفتن هر خدمت درمانی سادهای باید به متخصص یا فوقتخصص مراجعه کنند که برنامه پزشک خانواده میتواند این امر را اصلاح نماید