شفا آنلاین:مدیر گروه تغذیه بالینی دانشگاه علوم پزشکی تهران هشدار داد که عنصر ید در آب و خاک ایران کم است و بررسی های علمی نشان می دهد که این کمبود در مناطق کوهپایه ای و اطراف استان تهران شامل شهر تهران ، شهرری و ورامین بیشتر احساس می شود.
به گزارش شفا آنلاین،دکتر سید علی کشاورز افزود : ید عنصر ضروری برای بدن انسان و یک ماده مغذی است که معمولا از طریق آب و غذا به بدن انسان می رسد و سپس از طریق غده تیروئیدجذب می شود.این عنصر در ساختن هورمون توسط تیروئید نقش اساسی دارد .
کشاورز یادآور شد : مطالعات نشان می دهد که کمبود ید در برخی از روستاهای اطراف تهران مشاهده شده است و همچنین در آب و خاک استان آذربایجان و اطراف کوهپایه های سبلان نیز این کمبود دیده شده است.
به گفته وی مقدار ید در غذا بستگی به شرایط خاک و آب هر کشور و منطقه دارد و ایران از لحاظ ید در خاک و آب فقیر است .
استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران افزود: نتایج تحقیقات علمی نشان می دهد که هم اکنون حدود 20 تا 30 درصد نمک مصرفی خانوارها نمک محلی است و دربرخی از شهر ها و روستاها از نمک غنی شده یددار استفاده نمی کنند.
کشاورز ادامه داد: افزودن ید به نمک طعام از 26 سال پیش در کشور آغاز شده است از این رو عادات غلط غذایی بین مردم بعضی از مناطق کشور و همچنین استفاده از نمک دریا می تواند کمبود ید را در سبد غذایی خانوار افزایش دهد.
به گفته این استاد دانشگاه یکی از غنی ترین منابع ید ماهی ها و غذاهای دریایی است به شرط آن که آب دریاها و ذخایر موجود در آن حاوی مقادیر زیادی عنصر ید باشد و این در حالی است که دریای خزر از لحاظ داشتن ید فقیر است ولی در آب های خلیج فارس و دریای عمان این مشکل کمتر است .
مدیر گروه تغذیه بالینی دانشگاه علوم پزشکی تهران اظهار داشت : کمبود ید در مادران باردار می تواند منجر به ایجاد اختلالات ذهنی جنین شود . علاوه براین کمبود این عنصر موجب کاهش یادگیری کودکان ،ناباروری در زنان و مردان و کوتاهی قد در کودکان و نوجوانان می شود .
کشاورز افزود :یکی از شایع ترین اختلالات کمبود ید بروز بیماری گواتر است زیرا غده تیروئید در اثر کمبود ید شروع به فعالیت بیشتر می کند که این افزایش فعالیت منجر به بزرگ شدن اندازه آن می شود .
بدن ما روزانه به 510 میکروگرم ید نیاز دارد. اگر این مقدار به 100 تا 50 میکروگرم در روز برسد، کمبود خفیف ید تلقی می شود و اگر بین 50 تا 20 باشد، کمبود متوسط در نظر گرفته می شود ولی دریافت روزانه کمتر از 20 میکروگرم ید معادل کمبود شدید ید است .
البته باید گفت افزایش بیش از حد ید در بدن نیز کار غده تیروئید را مختل می کند و ممکن است باعث کم کاری یا پرکاری و یا حتی سرطانی شدن این غده شود.
بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، کمبود ید در 54 کشور جهان وجود دارد .
ک/س
ایرنا