توکلی تخلفات بانکی و مسائل حاشیهای آن را جدی قلمداد میکند و معتقد است مردم باید به آن حساس باشند. این عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس، رعایتنکردن قانون موسوم به ذینفع واحد در بانکها را از دیگر تخلفاتی عنوان کرد که بانکها انجام میدهند. بر اساس قانون، بانکها تنها مجازند تا ٢٥ درصد تسهیلات خود را به شرکتهای زیرمجموعهشان اختصاص دهند اما در سال ٩٢ یکی از بانکها ٧١ درصد تسهیلات خود را به شرکتهای زیرمجموعهاش اعطا کرد. برخی از بانکها هم برای فرار از قانون به صورت ضربدری با هم قرارداد میبندند و به شرکتهای زیرمجموعه یکدیگر تسهیلات میدهند.
توکلی
به تسهیلات تکلیفی و اینکه در مجلس میل به مصوبکردن این نوع تسهیلات زیاد
است، اشاره کرد و گفت: معتقدیم کسانی که در سیاستهای پولی تصمیمگیر
هستند، نباید در سیاستهای مالی دخالت کنند و از این منظر مجلس محل گله
است.
در ادامه، فهرست مؤسسات مالی بدون مجوز توسط بانک مرکزی در چند سال پیش را یادآوری کرد و آن را اقدام خوبی دانست اما با طرح این سؤال که چرا با آنها برخوردی صورت نگرفته است، پیداکردن جواب را به مخاطبان سپرد. حقوق ٤٠ تا ٥٠ میلیون تومانی برخی از مدیران عامل بانکها از دیگر مواردی است که نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی دست روی آن گذاشت و اظهار کرد: این دسته از مدیران؛ چه در بانکهای دولتی و چه در بانکهای خصوصی، به عناوین مختلف برداشتهای بیشتری دارند. در این برنامه، معاون امور مجلس سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور نیز عمده تخلفات در نظام بانکی کشور را مرتبط با مؤسسات پولی، مالی و اعتباری بدون مجوز دانست و افزود: این مؤسسات با توجه به خلأ قانونی تخلفاتی را مرتکب میشوند. علیرضا صالح گفت: بر اساس لایحه دولت و مصوبه مجلس، از این پس هیچ مؤسسه پولی و اعتباری نمیتواند بدون کسب مجوز بانک مرکزی تأسیس شود.
او از افزایش و گسترش بانکهای خصوصی حمایت کرد و افزود: اینکه شاهد رقابت در شبکه بانکی کشور باشیم و بانکهای خصوصی درصدد کاهش هزینهها و افزایش سودشان باشند، امر مطلوبی است. صالح هم در همصدایی با توکلی گفت: وقتی لوایح دولت با پیشنهاد نمایندگان تغییر میکند و بانکها ملزم به ارائه تسهیلات تکلیفی و ترجیحی میشوند، این مسئله خود فسادآور میشود.
در این بین دبیر کمیسیون حقوقی بانکها نیز از طریق ارتباط تلفنی به میهمانان این برنامه پیوست. محمد آریا با بیان اینکه سیستم نظارتی در کشور از نظر تخصص، قدرت کافی ندارد، اذعان کرد بانکها این توانایی را دارند که در برخی از موارد پنهانکاری کنند و حسابهایشان را کمتر یا بیشتر از واقعیت نشان دهند. او افزود: توان بانکها از نظر عملکرد حسابداری قویتر از بانک مرکزی است. دبیر کمیسیون حقوقی بانکها، مصوبه جدید مجلس برای مجازات کیفری متخلفان بانکها را نادرست دانست چراکه از نظر قانون اساسی، فقط متخلفان از قانون، مستوجب مجازات کیفری هستند. پیرو این صحبت، آریا ادامه داد: به نظر من مصوبه روز دوشنبه مجلس بر نحوه برخورد با متخلفان نظام بانکی تأثیر زیادی نخواهد داشت.
او افزود: زمانی که بانکها رقابتی باشند، رتبهبندی ارزشمند خواهد شد اما تا زمانی که نرخ سود تسهیلات و سود سپردهگذاری تمام بانکها یکسان است، عملا بانکهای کشور رقابتی نخواهند شد و رتبهبندی آنها هم فایدهای نخواهد داشت. شرق