شفا آنلاین:مدیرگروه حقوق اسلامی دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به اخلاق زیستی از منظر شرعی، فقهی و حقوقی از تغییرناپذیری گزارههای اخلاقی در طول زمان یاد کرد.
به گزارش شفا آنلاین، آیت الله سید مصطفی محقق داماد در همایش بزرگداشت 20 سال فعالیت یونسکو در حوزه اخلاق زیستی، اظهار داشت: امروز که در آستانه 68 سالگی هستم، اصلیترین دغدغه زندگیام موضوع رابطه اخلاق، شریعت و فقه بوده است.
وی افزود: در این زمینه باید گفت یک گزاره اخلاقی چیست و یک گزاره فقهی چیست و آیا اساسا این دو متفاوت هستند.
آیتالله محقق داماد اظهار داشت: گزارههای فقهی بر اساس شرایط زمان و مکان قابل تخصیص و تغییر هستند.
وی افزود: در بخش اول که قابل تخصیصاند اطلاق ادله قابل تغییر و عموم ادله قابل تخصیص است.
مدیرگروه حقوق اسلامی دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی تصریح کرد: اما اخلاق به دلیل اینکه بر پایه عقل استوار است و از خرد بشری و مستقلات عقلی سرچشمه میگیرد، قابل تغییر نیست.
وی ادامه داد: هرگز نمیتوان گفت ظلم بد نیست و کسی نمیتواند استثنایی برای بدی ظلم قائل شود مگر اینکه ظلم نباشد.
آیت الله محقق داماد گفت: تفاوت دیگر این است که گزارشهای شرعی، حقوقی و قانونی بر اساس گذر زمان تغییر میکند قانون همواره مقطعی است و بر اساس شرایط زمان تغییر پیدا میکند.
وی ادامه داد: گزارههای اخلاقی هرگز تغییر نمیکند، اگر چیزی بد است و ریشه آن عقلی است نه عرفی آن چیز همیشه بد است و تغییر زمان موجب این تغییر این خاصیت نمیشود.
مدیرگروه حقوق اسلامی دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی اظهار داشت: نمیتوان گفت چون تکنولوژی پیشرفت کرده دیگر نمیتوان عدالت داشت، بحران اعتمادی که ناشی از دروغ است، به خاطر همین استثناهاست.
وی افزود: امروز شتاب تکنولوژی به گونهای است که بشر به سرعت آن نمیرسد.
محقق داماد تصریح کرد: اگر تجاوز به حریم خصوصی بد است با پیشرفت تکنولوژی نباید به خودمان اجازه دهیم که به این رفتار زشت بپردازیم، چرا که اصول و قواعد انسانی را نمیتوان دستکاری کرد.
وی ادامه داد: به قول صدرالمتألهین مهمترین دلیل عقلی برای خوبی و بدی استناد به قرآن مجید است.
مدیر گروه حقوق اسلامی دانشگاه شهید بهشتی ادامه داد: خوبی و بدی به دل مینشیند و تنها دل بشر میتواند قضاوت کند که چه چیزی بد و خوب است، چرا که شهود قلبی بالاتر از عقل است.
وی گفت: به دلهایتان مراجعه کنید، خودتان میدانید که چه چیزی بد است و چه چیزی خوب، بخصوص در دایره پژوهش و دانش.
آیت الله محقق داماد خاطرنشان ساخت: سازمان یونسکو در 1998 میلادی از من خواست تا نظرم را درباره تغییر ژنوم بشری و شبیهسازی مطرح کنم از آن رو به یونسکو آشنا شدم و به نظرم این سازمان محترم است و هدفش خدمتگذاری به بشریت است.
فارس