کد خبر: ۳۶۱۴۸۰
تاریخ انتشار: ۱۲:۰۲ - ۰۱ خرداد ۱۴۰۴ - 2025May 22

3اشتباه مرگبار در آشپزی

گرم شدن بیش از حد یا گرم کردن مجدد روغن منجر به آسیب به دی ان‌ای (DNA) می‌شود که می‌تواند خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد.

شفاانلاین»سلامت در ویدئویی که اخیرا در اینستاگرام منتشر شده، پراشانت دسای، مربی بهداشت دانشکده پزشکی استنفورد، در مورد 3اشتباه رایج آشپزی که غذا را به سم تبدیل می‌کند، صحبت کرده است که دانستن آنها خالی از لطف نیست.

گرم کردن دوباره روغن
به گزارش شفاآنلاین گرم شدن بیش از حد یا گرم کردن مجدد روغن منجر به آسیب به دی ان‌ای (DNA) می‌شود که می‌تواند خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد. هنگامی که روغن فراتر از نقطه دود خود گرم‌ می‌شود، بخارهای سمی آزاد می‌کند و ترکیبات مضری مانند آکرولئین را تشکیل می‌دهد که می‌تواند چشم‌ها و سیستم تنفسی را تحریک کند. مهم‌تر از آن، گرم کردن چندباره روغن باعث تشکیل رادیکال‌های آزاد و چربی‌های ترانس می‌شود که به‌عنوان عواملی برای افزایش خطر بیماری قلبی، التهاب و حتی سرطان در طول زمان شناخته می‌شوند. همچنین مشخص شده که روغنی که دوباره مورد استفاده قرار می‌گیرد ارزش غذایی خود را از دست می‌دهد و می‌تواند آلدئیدها (دسته‌ای از مواد شیمیایی مرتبط با بیماری‌های مزمن مختلف) را تولید کند و  منجر به آسیب کبدی و بیماری‌های عصبی شود.

 سوزاندن غذا
برای ترد شدن غذا، اغلب غذا را می‌سوزانیم و لکه سیاه ناشی از سوختگی روی نان تست حاوی ماده سرطان‌زایی به نام آکریل آمید است. این ترکیب طی فرایندی به نام واکنش میلارد تشکیل می‌شود و با افزایش خطر ابتلا به سرطان مرتبط است. این خطرناک‌ترین اشتباهی است که معمولا توسط مردم انجام می‌شود. گوشت‌های سوخته ممکن است حاوی آمین‌های هتروسیکلیک (HCAs) و هیدروکربن‌های آروماتیک چند حلقه‌ای (PAHs) (ترکیبات سرطان‌زایی که هنگام پختن گوشت روی شعله‌های باز یا در حرارت بالا تشکیل می‌شوند) باشند. این مواد درصورت مصرف مکرر می‌توانند به DNA آسیب برسانند و خطر ابتلا به سرطان‌های روده بزرگ، پانکراس و پروستات را افزایش دهند.

 استفاده از فویل آلومینیومی
استفاده از فویل آلومینیومی در آشپزی می‌تواند منجر به آسیب مغزی شود. همچنین تجمع بیش از حد آلومینیوم در بدن می‌تواند تعادل مواد معدنی، به‌ویژه کلسیم را تا 40درصد مختل کند که بر سلامت استخوان‌ها تأثیر می‌گذارد. رسوب آلومینیوم در بدن همچنین می‌تواند در دراز مدت بر تعادل هورمونی تأثیر بگذارد. قرار گرفتن در معرض آلومینیوم منجر به ایجاد استرس اکسیداتیو می‌شود که به سلول‌ها آسیب می‌رساند و به التهاب، پیری و ابتلا به بیماری‌هایی مانند سرطان و مشکلات قلبی و عروقی کمک‌می‌کند.

برچسب ها: گرم شدن غذا
نظرات بینندگان