شفاانلاین»سلامت» در اینکه حوزه سلامت، مهمترین حوزه مورد نیاز مردم هر کشوری است، شکی وجود ندارد. اما حوزه سلامت نیز بدون وجود ابزارهای مورد نیاز، در ارائه خدمات عقیم خواهد ماند. یکی از این ابزارهای بسیار مهم و حیاتی، آزمایشگاهها و لوازم آزمایشگاهی است. وقتی که نتوان تشخیص درستی به واسطه این آزمایشگاهها داد، چطور میتوان بیماریها را درمان کرد؟
به گزارش شفاآنلاین امروز سیام فروردین، روز علوم آزمایشگاهی است؛ مناسبتی که به بهانه سالروز بزرگداشت حکیم جورجانی، بنیانگذار و پدر علوم آزمایشگاهی، درنظر گرفته شده است. به این بهانه، در گفتوگو با دکتر شهروز همتی، رئیس انجمن دکتری علوم آزمایشگاهی تشخیص طبی به مشکلات ریز و درشت این حوزه پرداختهایم.
1آزمایشگاهها ستون اصلی نظام سلامت هستند، اما درصد کمی از بودجه سلامت کشور به این حوزه اختصاص داده میشود. درحالیکه بیشتر تصمیمات پزشکی شامل تشخیص، پیشگیری و... براساس نتایج آزمایشگاهی انجام میشوند.
2نوسان شدید نرخ ارز و عدمتامین منابع کافی برای خرید تجهیزات، بسیاری از آزمایشگاهها را مجبور به استفاده از دستگاههای فرسوده و کیتهای غیراستاندارد کرده است. این مسئله دقت و صحت نتایج آزمایشگاهی را کاهش میدهد که باعث بهخطر افتادن سلامت جامعه است.
3هزینه نکردن برای آزمایشگاه هزینهسازی برای آینده است و این بیتوجهی منجر به تأخیر در تشخیص بیماریها، تجویز درمانهای نادرست و افزایش بار مالی نظام سلامت است.
4متأسفانه فرار مغزها در حوزه علوم آزمایشگاهی هم شیوع پیدا کرده است. بسیاری از کارشناسان و متخصصان جوان بهدلیل نبود امنیت شغلی و نبود چشمانداز حرفهای شغلی مجبور به مهاجرت میشوند.
5تعرفههای غیرواقعی آزمایشگاه، آزمایشگاهها را در موقعیتی قرار داده که برخی آزمایشهای ضروری و غیرضروری که به سلامت مردم آسیب میزند را حذف کنند.
6کیتهای تخصصی و فوقتخصصی عمدتا وارداتی هستند. نبود این کیتهای تخصصی و فوقتخصصی حتی در آزمایشگاههای بزرگ باعث شده که برخی آزمایشها از دسترس عموم خارج شوند. بهعنوان مثال در گذشته کیتهایی برای تشخیص فشار خون و سرطان داشتیم که اکنون از دسترس خارج شده و ۳ تا ۴ هزار دستگاه عملا بیکار ماندهاند.
7دولت و نظام سلامت بهدنبال افزایش نیافتن پرداخت از جیب مردم هستند، اما نباید تعرفهای درنظر گرفته شود که فشار آن برآزمایشگاهها باشد. چون در این شرایط تست مناسب در زمان مناسب صورت نمیگیرد، بیماری تشخیص یا درست تشخیص داده نمیشود که درنهایت به ضرر مردم خواهد بود.
8درباره تفاوت کیفیت نتایج در آزمایشگاهها و نگرانی مردم باید بگویم که آزمایشگاهها هیچ زمانی کیفیت را کاهش ندادهاند. در زمانهای هستیم که تداخلات آزمایشی زیادشده و گلایهها مطرح میشود، اما کاهش کیفیت نداریم.