کد خبر: ۳۵۹۳۶۹
تاریخ انتشار: ۰۸:۱۲ - ۲۳ فروردين ۱۴۰۴ - 2025April 12

فقر ایرانیان در دندان و جای خالی بیمه

« وقتی درمان یک دندان هزینه بالایی داشته باشد، آخرین راه حل آن اگر درمان نشود و بخواهد برای بیمار مشکل ایجاد کند، کشیدن آن دندان است. درصدی از مردم به خاطر اینکه هزینه‌های درمان را ندارند، دندان‌های خود را می‌کشند.»

شفاانلاین»سلامت» طبق آخرین آمار رسمی موجود درباره سلامت دندان در ایران که مربوط به سال ۱۳۹۵ است، شاخص پوسیدگی دندان ایرانی‌ها که به آن DMF گفته می‌شود و شامل میزان دندان های پوسیده، ترمیم‌شده و ازدست‌رفته است، عدد ۱.۸۴ است که در حد متوسط جهانی است و آمار بدی محسوب نمی‌شود. چندی پیش اما رئیس زاده، رئیس کل سازمان نظام پزشکی ایران، اعلام کرد که «۲۵۰ میلیون دندان پوسیده در دهان ایرانی‌ها است» و از این وضعیت ابراز نگرانی کرد. خرداد سال گذشته نیز دبیر شورای آموزش دندانپزشکی و تخصصی وزارت بهداشت گفت: «عمده افراد وقتی به دندان پزشکی مراجعه می‌کنند که مشکلات حاد دارند و یکی از موانعی که افراد نمی‌توانند درمان به موقع انجام دهند، هزینه‌های درمان دندانپزشکی است. به طبع وقتی درمان یک دندان هزینه بالایی داشته باشد، آخرین راه حل آن اگر درمان نشود و بخواهد برای بیمار مشکل ایجاد کند، کشیدن آن دندان است. درصدی از مردم به خاطر اینکه هزینه‌های درمان را ندارند، دندان‌های خود را می‌کشند.»
اقدامات فرهنگی برای ارتقای سلامت دندان
به گزارش شفاآنلاین در این رابطه یک داندانپزشک و عضو سابق کمیسیون بهداشت و درمان مجلس درباره وضعیت رعایت بهداشت دهان و دندان در کشور می‌گوید: «بر اساس تغییراتی که در طرح تحول سلامت به وجود آمد تقریبا ۱۲ خدمت دندانپزشکی جزو خدمات بیمه‌ای قرار گرفته است. در اغلب کشورهای دنیا هزینه دندانپزشکی گران است و به تعبیر دیگر برخی از خدمات رسانی‌ها در این زمینه جزو درمان‌های لوکس محسوب می‌شود، طبیعتا بیمه‌های پایه همه خدمات دندانپزشکی را پوشش‌ نمی‌دهند.» محمد حسین قربانی می‌افزاید: «رعایت بهداشت دهان و دندان در سلامت افراد نقش دارد و باید خدمات ویژه‌ای برای این بخش از سوی مسئولان امر لحاظ شود. در شرایط کنونی کشور به دلیل فقر و عدم استطاعت مالی افراد در دهک‌های پایین و متوسط جامعه توانایی پرداخت هزینه‌های گران دندانپزشکی را ندارند. به همین دلیل تعداد دندان‌های پوسیده و کشیده در بین طبقات مختلف جامعه به وضوح مشاهده می‌شود و این امر در بین قشر فقیر از فراوانی بیشتری برخوردار است. به گفته او هر ایرانی به طور متوسط دو تا سه دندان پوسیده یا کشیده دارد. طبیعتا این نارسایی در جویندن و هضم غذا تاثیر سوء داشته و در سنین بالا باعث بروز بیماری‌های گوارشی می‌شود. در کشور منابع بیمه‌ای برای پوشش دهی خدمات دهان و دندان محدود است. بیمه‌ها توانایی پرداخت هزینه‌ها در بخش‌های دولتی، خصوصی، کلینیک‌ها، داروخانه‌ها و … را با اجرای طرح تحول سلامت ندارند. در گام نخست باید رعایت بهداشت دهان و دندان در بین افراد جزو اولویت‌ قرار گیرد. همچنین به مقوله آموزش نکات بهداشت دهان، دندان و پیشگیری توجه شود. در چند سال اخیر مقوله وارنیش فلوراید برای کودکان و دانش آموزان انجام شده است. امروزه قشر جوان جامعه به مصرف کربوهیدات‌ها و انواع محصولات حاوی قند فراوان و مشتقات آن عادت کرده‌اند. در این وضعیت می‌توان با مجاب کردن افراد نسبت به خطرات مصرف این محصولات فرهنگ استفاده از مسواک را جزو اقدامات ثمربخش در جامعه ترویج داد.» قربانی با بیان اینکه فرهنگ‌سازی در این زمینه هزینه‌های بخش درمان را کاهش می‌دهد، می‌افزاید: «برای تحقق این امر باید آگاه سازی افراد در جامعه جزو اولویت مسئولان مربوطه قرا گیرد. درضمن دستگاه‌های مربوطه همچون آموزش و پرورش، وزارت بهداشت و درمان، شبکه‌های بهداشت و درمان، خانه‌های بهداشت و … می‌توانند در این زمینه وارد عمل شوند.» او درباره اقدامات مجلس درباره ارتقای خدمات بهداشت دهان و دندان در جامعه می‌افزاید: شایان ذکر است « قانون تربیت بهداشت‌کار دهان و دندان به منظور گسترش خدمات درمانی و بهداشتی در روستاها» مصوب فروردین ۱۳۶۰ مجلس از میان داوطلبان کنکور سراسری بوده است. این افراد با معاینه و تشخیص بیماری‌های دهان و دندان، جرم‌گیری و بروساژ دندان‌ها در چارچوب فعالیت‌های بهداشتی، پر کردن دندان که نیازمند درمان ریشه نباشد، ساخت دست‌ دندان کامل و پلاک‌های پارسیل آکریلیک و تهیه برخی فیلم‌های رادیوگرافی به افراد  خدمات دندنپزشکی ارائه می‌دهند. بهداشت‌کاران می‌توانند بر اساس صلاحیت خود و برای داروخانه مراکز بهداشتی- درمانی روستا اقدام به تجویز نسخه کنند. به گفته او شاخص‌های موجود در کشور نسبت به وضعیت دندانپزشکی در دهه ۸۰ با رشد قابل ملاحظه‌ای همراه است، اما هنوز آمارهای نگران کننده‌ای در این زمینه به گوش می‌رسد./آرمان امروز

نظرات بینندگان