طی سالهای اخیر درکنار کارگاههای تولیدی زیرزمینی و بدون مجوز، برخی
از تولیدکنندگان رسمی و بامجوز نیز به دام تولید کالای غیراستاندارد
افتادهاند و آنقدر روشهای تولیدی آنها به روز و پیچیده است که حتی
خطکش و ذرهبین استاندارد سازمان ملی استاندارد هم قادر به شناسایی
آنها نیست. بهطوری که با وجود تقلبی بودن نیمی از روغن موتورهای خودرو
در بازار ایران تشخیص استاندارد از غیراستاندارد حتی برای
آزمایشگاهها نیز ممکن نیست. ازسوی دیگر وقتی با فعل و انفعالات شیمیایی
آبلیمو تولید میکنند تفاوت آن با کالایی که از آب لیمو ترش به دست
آمده است، بسیار دشوار است. دراین زمینه سازمانهای ملی استاندارد و
غذا و دارو بهعنوان دو بازوی صیانت از سلامت کالاهای عرضه شده در
بازار طی بازرسیهای خود با کالاهایی برخورد میکنند که از هیچ
استاندارد تعریفشدهای تبعیت نمیکنند ولی به دلیل ارزانی نسبت به
سایرکالاها بازار خوبی را نیز تصاحب کردهاند.
تقلب منشأ درآمد شده است
درهمین ارتباط معاون غذا و داروی وزیر بهداشت نیز با تأکید بر افزایش
تقلب در مواد غذایی عرضه شده در بازار ساﻝ ٩٣ را ﺳﺎﻟﻲ ﭘﺮ ﭼﺎﻟﺶ ﺩﺭﺣﻮﺯﻩ
ﻏﺬا خواند و گفت: موضوعاتی مانند ﺭﻭﻏﻦ ﭘﺎﻟﻢ، خمیر مرغ و تقلب در تولید
برخی ﻣﻮاﺩ ﻏﺬاﻳﻲ مانند آبلیمو، امسال برای مدتهای زیادی تیتر
رسانهها بود. به گفته رسول دیناروند، متأسفانه موضوع تقلب در مواد
غذایی امروزه به منشأ درآمد و شغل برای برخی افراد تبدیل شده است تا
از طریق آن کمتر در تأمین مواد اولیه هزینه کنند و سودهای سرشاری را به
جیب بزنند. ﻭی ﺗﺎﻛﻴﺪ ﻛﺮﺩ: ﺩﺭ ﺑﺤﺚ اطلاعرسانی در مورد روغن پالم
چهارسال دیر عمل کردیم لذا باید به موقع در موضوعاتی اینچنینی ورود
کنیم تا از گسترش دامنه ﺗﻘﻠﺒﺎﺕ مواد غذاﻳﻲ جلوگیری کنیم. وی با تأکید بر
اطلاعرسانی به موقع در مورد مباحث غذایی، خواستار تداوم
شفافسازیها در رابطه با روغن گیاهی پالم شد.
ابطال استاندارد ١٥ فرآورده غذایی
درهمین زمینه مدیرکل اداره استاندارد استان تهران ازابطال و تعلیق
پروانه کاربرد علامت استاندارد ١٥ فرآورده غذایی، به دلیل
غیراستاندارد بودن خبر میدهد. مسلم بیات با اعلام خبر تعلیق پروانه
چهار فرآورده بیکیفیت غذایی، در آذرماه اعلام کرد: در جلسات کمیته
علایم این اداره کل پس از بررسیها و آزمون، ٥ فرآورده کلوچه با نام
تجارتی «نیک آورد»، کیک ساده، کیک ساده و کاکائویی، کیک مغزدار کرم
کاکائو، ساده – کاکائویی مغزدار با نام تجارتی «نیک آورد»، پروانه
کاربرد علامت استاندارد اجباریشان و ٦فرآورده نیز پروانه کاربرد
علامت استاندارد تشویقیشان به دلیل غیراستاندارد بودن ابطال شد.
مدیر کل اداره استاندارد استان تهران همچنین از ابطال و تعلیق ٥٠٠
پروانه کاربرد علامت استاندارد، پس از انجام ٥٠٠٠ بازرسی فنی و ١٠هزار
نمونهبرداری از واحدهای تولیدی تحت پوشش در استان تهران طی ٩ ماهه
امسال خبر داد. طبق اعلام اداره استاندارد استان تهران، در نتیجه
بازرسی کارشناسان و بازرسان از ٥٠٢٥ واحد تولیدی و انجام ١٠هزار و ٣١٨
نمونهبرداری از آنها، پروانه کاربرد علامت استاندارد ٤٥٢ فرآورده
ابطال و پروانه ٣٨فرآورده دیگر تعلیق شد.
شناسایی ٣١ محصول با چربی بدون مجوز
مدیر کل نظارت بر مواد غذایی و آرایشی بهداشتی وزارت بهداشت نیزاز تقلب
و تخلف در صنعت لبنی کشور پرده برداشته است. به گفته «هدایت حسینی» پس
از نمونهبرداریهای گسترده در سراسر کشور، ٣١ محصول تولید شده
با چربی گیاهی بدون مجوز و عدم درج برچسب روی محصول شناسایی شدند. وی
همچنین به بازرسیهای صورتگرفته از ٤٠ کارخانه تولید فرآوردههای لبنی
در کشور و مشاهده برخی تخلفات مجدد با وجود برخوردهای صورتگرفته
قبلی اشاره کرد و گفت: البته خوشبختانه در جریان این بازرسیها به
جنبههای آموزشی توجه بیشتری شد ولی به نظر میرسد که دانشگاههای
علوم پزشکی باید در این مورد فعالتر عمل کنند. البته این مقام مسئول
خبر امیدوارکنندهای هم از برنجهای وارداتی میدهد. به گفته وی طرح
تشدید نظارت بر برنجهای وارداتی باعث شده است تا شاخص سرب دراین
نوع برنجها درسال جاری نسبت به نیمه دومسال گذشته کاهش یافته است.
مدیرکل نظارت بر مواد غذایی و آرایشی بهداشتی وزارت بهداشت افزود:
نتایج کنترل مستمر بر واردات برنج در نیمه دومسال گذشته بیانگر بالا
بودن بیش از حد شاخص سرب در برنجهای وارداتی بود ولی با اجرای طرح
تشدید در نیمه اولسال جاری شاهد کاهش این شاخص نسبت بهسال گذشته
هستیم.