کد خبر: ۳۸۵۱۰
تاریخ انتشار: ۱۳:۴۹ - ۰۴ آبان ۱۳۹۳ - 2014October 26
شفاآنلاین-ابلاغ کتاب جدید ارزشهای نسبی خدمات پزشکی که طی آن تعرفه بسیاری از خدمات پزشکی افزایش یافت، واکنش های مختلفی را در بین موافقان و مخالفان گروههای مختلف جامعه پزشکی از جمله پرستاران در پی داشت.

به گزارش شفا آنلاین،اوایل مهر امسال و دقیقاً هشتمین روز از نیمه دوم سال مراسم مهمی در وزارت بهداشت برگزار شد، مراسمی که در آن به گفته مسئولان وزارت بهداشت تعرفه خدمات پزشکی بعد از 30 سال بازنگری اساسی شد و کتاب مرجع تعرفه گذاری خدمات پزشکی از کتاب کالیفرنیا به کتاب جدید ارزش گذاری خدمات پزشکی تغییر کرد.

کتاب کالیفرنیا که تا قبل از آن مرجع اصلی تعرفه گذاری خدمات پزشکی بود کتاب مرجعی است که ایرج فاضل وزیر اسبق بهداشت معتقد است برای اولین بار او این کتاب را در سال 1359 از آمریکا به ایران آورد و از آن پس این کتاب مرجع تعرفه گذاری خدمات پزشکی در ایران شد.

از آن سال به بعد و در تمام این سالها یکی از مناقشات اصلی در جامعه پزشکی، غیر واقعی بودن، تعرفه های پزشکی بود. بسیاری از گروههای پزشکی به خصوص گروههای متخصصان و فوق تخصصان مدام گله داشتند که تعرفه خدمات آنها واقعی نیست و این مستمسکی بود برای اینکه پول زیرمیزی بگیرند و کسی هم با آنها برخورد جدی نکند.

می‌گفتند حتی در بین گروههای متخصص و فوق تخصص پزشکی نیز عدم توازن در درآمد وجود دارد، این گروه از جامعه پزشکی همواره درآمدهای خودشان را با گروههای پر درآمدتر در بین خودشان از جمله برخی گروههای جراحی مقایسه می‌کردند و از غیر واقعی بودن تعرفه‌هایشان گله داشتند.

این مقایسه حتی گاه از مرز داخل کشور هم فراتر می‌رفت و پزشکان ایرانی خودشان را با درآمد پزشکان کشورهای همسایه از جمله کشورهای عربی و حتی با درآمد پزشکان اروپایی و کشورهای غربی مقایسه می کردند که البته تنزل ارزش ریال نسبت به دلار بر میزان فاصله مقایسه‌ای آنها می‌افزود بی آنکه در این معادله درآمد سرانه ایرانی و سرانه درمان هر ایرانی آورده شود.

هر چه بود سالها پدیده زشت زیرمیزی، حاشیه نظام سلامت کشورمان بود و از برخوردهای جدی با این متخلفان خبری نبود، به خصوص اینکه دستگاهی که باید برخورد می کرد یا وزارت بهداشت بود یا سازمان نظام پزشکی که به هر حال تلاش می‌شد گل به خودی زده نشود.

داستان کتاب کالیفرنیا و حاشیه‌هایش ادامه داشت، حتی در بین خود گروههای تخصصی هم بودند که می‌گفتند این کتاب در سالهای مختلف با دخالت برخی گروههای تخصصی نامتوازن شده است، تعرفه برخی گروههای پزشکی تخصصی و جراحی به علت حضور افرادی از آن تخصص ها در مستند تصمیم گیری افزایش بیشتری پیدا کرده و تعرفه برخی رشته های دیگر کمتر رشد داشته به همین علت گرایش به برخی رشته‌های تخصصی مانند اطفال به علت اینکه کمتر پول ساز شده‌اند، کمتر شده است.

اما هشتم مهر امسال گویی اتفاق مهمی در وزارت بهداشت افتاد، مسئولان وزارت بهداشت و سازمان نظام پزشکی در وزارت بهداشت جمع شدند تا کتابی را که سالها محل مناقشه بود کنار بگذارند و کتاب جدید ارزشگذاری نسبی خدمات پزشکی را جای آن بگذارند تا هم به قولی تعرفه های خدمات پزشکی واقعی شود و هم بساط زیرمیزی برچیده شود.

جالب بود که این بار سازمانهای بیمه گر هم که همواره با رشد تعرفه های پزشکی و اختصاص منابع به آن مشکل داشتند، وارد میدان شده بودند، کتاب جدید ارزش گذاری خدمات پزشکی رونمایی شد و اعلام شد که در این کتاب 5 هزار خدمت پزشکی تعرفه گذاری جدید شده، در میان این خدمات تعریف شده، 1700 خدمت پزشکی بودند که اصلاً قبلاً تعرفه گذاری نشده بودند و پزشکان ارائه کننده این خدمات سلیقه‌ای از مردم پول می گرفتند و همزمان 300 خدمت پزشکی جدید هم وارد فهرست پوشش بیمه ای شد.

اهمیت این موضوع برای وزارت بهداشت به قدری بود که مسئولان این وزارتخانه اعلام کردند، این اقدام حتی از اجرای طرح تحول سلامت که طی آن فرانشیز بیماران بستری در بیمارستانهای دولتی به زیر 10 درصد رسیده بود هم مهمتر است و تحول اساسی در نظام سلامت را رقم زده است.

ایرج فاضل، مشاور وزیر بهداشت و وزیر اسبق بهداری در این مراسم گفت: اکنون کاروان خسته‌ پزشکی به جایی رسیده که می‌تواند کمی استراحت کند من در سال 59 اولین‌بار کتاب مرجع ارزش‌گذاری نسبی خدمات را از آمریکا به ایران آوردم. بارها در کتاب دست برده شد که آن را بی‌ارزش کرد با این حال دوباره به حالت اول برگردانده شده و این به معنی عدالت نسبی است.

فاضل گفت: دست بردن در این کتاب باعث جابه‌جایی‌های عجیب و غریب در تخصص‌ها شد به طوری که برخی تخصص‌ها مانند جراحی کودکان خالی شد و برخی از تخصص‌ها در صدر لیست آمدند که بر اساس نیاز کشور نبود.

معنای عدالت چیست؟

نماینده وزیر بهداشت در شورای عالی نظام‌پزشکی با تأکید بر اینکه باید تعرفه‌ها عادلانه شود، گفت: مشکل این است که نمی‌دانیم عادلانه چیست تعرفه‌ها سال‌ها است متناسب با مسائل اقتصادی کشور رشد نکرده است. 6 سال است که مسئولان وزارت بهداشت K جراحی را فریز کرده‌اند که این به کشور خدمت نبوده است در نتیجه در بازار پزشکی، بازار سیاه ایجاد شد.

گر چه در این مراسم و حتی بعد از آن اعلام نشد، که تعرفه های پزشکی جدید دقیقاً چقدر نسبت به گذشته رشد کرده است، اما اعلام شد که میزان رشد تعرفه خدمات پزشکی در رشته های مختلف متفاوت است، برخی از افزایش نسبی 2.5 برابری تعرفه های پزشکی به صورت میانگین و متعاقب آن کارانه های پزشکان سخن می‌گفتند، گر چه مسئولان رسمی تلاش کردند این میزان افزایش را به زبان جاری نکنند تا مگر دستاویزی برای انتقادها نباشد، اما گفته می‌شد که در برخی رشته‌ها و برای برخی خدمات که به گفته مسئولان تعرفه آنها سالها فریز شده بود، میزان رشد تعرفه های پزشکی از این میزان هم بیشتر است.

اما حسن قاضی زاده هاشمی، وزیر بهداشت در همان مراسم سخنانی را بیان کرد که نشان داد، نگرانی هایی وجود دارد، او گفت: ارزش‌گذاری نسبی خدمات سلامت خواسته‌ای است که به مدت 2 دهه معطل مانده بود به همین دلیل کار سختی در پیش‌رو است چرا که هر وقت قرار بوده کار ارزشمندی در حوزه سلامت انجام شود نگران بازیگران ناشناخته و بی‌ریشه‌ای بوده‌ایم که حاشیه‌سازی کرده‌اند و در عین حال تردید در ادامه مسیر ایجاد شده است.

وی افزود: هیچ‌وقت در موضوعی به این اندازه در زندگی‌ام مصمم نبوده‌ام و باید این گام اساسی را که مهمتر از گام‌های قبلی است و به نفع مردم و جامعه پزشکی است حتی اگر در کوتاه‌مدت متوجه اثر آن نمی‌شوند به پیش ببریم ممکن است افرادی پیدا شوند و جوسازی کنند در حالی که این مهمترین تصمیم برای ارائه خدمت به مردم است.

وزیر بهداشت با اشاره به اینکه این وزارتخانه به تنهایی مسیر را طی می‌کند، گفت: با سازمان‌های دیگر عهد بسته‌ایم و انتظار داریم هیچکدام عهدشکنی نکنند.

وی گفت: پیش‌بینی می‌کنیم اجرای این مرحله از طرح تحول سلامت ( اجرای کتاب جدید تعرفه های پزشکی) 3 ماه طول بکشد پس از آن پیشنهادهای را از انجمن‌های پزشکی می‌گیریم و در 2 سال آینده به نقطه‌‌ای می‌رسیم که رضایت همگانی به دست آید.

قاضی زاده هاشمی افزود: کاری به غوغاسالاری ندارم آنچه مهم است به عنوان یک پزشک باید بگویم نسلی که ارزشمند است و در انقلاب و جنگ در روزهای سخت کنار مردم بوده و وجودشان را برای ایران وقف کرده‌اند نباید از دست بدهیم چرا که با کسانی که مانده‌اند چگونه می‌توانیم آبروی جامعه پزشکی را حفظ کنیم.

وزیر بهداشت ادامه داد: بدون رودربایستی اشکالات را باید گفت چرا که مسیر گذشته پسندیده نیست و اکثر جامعه پزشکی متعهد به اخلاق اسلامی و حرفه‌ای هستند بنابراین باید طوری رفتار کنیم که آسیب نبینند.

هاشمی گفت: سامانه‌ای ایجاد خواهد شد تا متخلفان را ببینیم و این باعث عزت جامعه پزشکی می‌شود و حقی است که بر گردن ما دارند.

وی خطاب به مسئولان اجرایی وزارت بهداشت گفت: دلواپس اعتبارات نباشید چرا که رئیس جمهور در جلسه شورای اقتصاد خواسته است قبل از واریز یارانه به مردم باید پول سلامت را به حساب وزارت بهداشت واریز کنند.

1500 میلیارد تومان بار مالی

حسینعلی شهریاری، رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس که در مراسم رونمایی در کتاب جدید تعرفه ها حضور داشت، در همان مراسم گفت: اجرای کتاب جدید تعرفه های پزشکی طرح تحول سلامت 1500 میلیارد تومان بار مالی دارد.

وی افزود: باید تعرفه‌ها واقعی دیده می‌شد این اتفاق افتاد اما تبعیض بین پزشک و پیراپزشک ایجاد شد و اکنون بین پرستاری و گروه‌های پزشکی تبعیض وجود دارد.

شهریاری گفت:‌ تیم درمانی فقط به پزشک محدود نمی‌شود و این در حالی است که بین گروه‌‌های چاقو به دست نیز تبعیض وجود داشت برخی از درآمدها بسیار بالا و برخی درآمدهای پایینی داشتند.

وی گفت: قبل از انقلاب پزشکان رشته‌های داخلی را به خوبی انتخاب می‌کردند اما چون برخی گروه‌های جراحی درآمدهای بی‌حساب و کتاب داشتند فرهنگ آن عوض شد و سعی کردند پزشکان به سمت رشته‌های پردرآمد بروند مثل چشم، ارتوپدی و قلب در نتیجه رشته‌‌های عفونی و روانپزشکی درآمد ناچیزی پیدا کردند و اختلاف طبقاتی ایجاد شد.

رئیس کمیسیون بهداشت مجلس ادامه داد: پزشکان عمومی که 75 درصد جامعه پزشکی را تشکیل ‌می‌دهند درآمدشان ناچیز بود و آمار زیادی وجود دارد که به حرفه های غیرپزشکی مشغول شدند.

شهریاری در رابطه با تأمین منابع مالی طرح تحول نظام سلامت، گفت: 4 هزار و 800 میلیارد تومان از بخش یارانه‌ها و یک درصد از رشد افزوده محقق شده با این حال جای نگرانی وجود دارد چرا که باید راهنما مشخص شوند و عملکرد بیمه پایه و تکمیلی نیز روشن شود.

وی ادامه داد:‌ بسیاری از جراحی‌ها جزو بیمه تکمیلی نیستند و باید مشخص شوند متأسفانه در ارائه بسیاری از خدمات دچار مشکل هستیم. باید نظارت‌ها جدی‌تر شود و هرچند وقت یکبار عملکرد پزشکان رصد شود و بیمه‌ها ببینند که چقدر از خدمات دریافت شده ضروری بوده است.

رئیس کمیسیون بهداشت مجلس، گفت:‌ هم‌اکنون کتاب «ارزش نسبی خدمات» یک میلیارد تومان 500 میلیون تومان بار مالی دارد و باید دید تا چه زمانی می‌توان این بار مالی را تأمین کرد نباید خوشحال باشیم که آن را از منابع دولت برمی‌داریم چون برداشتن این اعتبارات باعث کاهش اعتبارات دستگاه‌های دیگر می‌شود و نباید توقعاتی برای مردم ایجاد کنیم که شدنی نباشد.

وی گفت:‌ باید از فرصت پیش آمده استفاده کرد این در حالی است که پاراکلینیک‌ها دانش پزشکی را فراموش کرده‌ایم و قبل از معاینه وقت گذاشتن برای بیمار MRI و سی‌تی‌اسکن تجویز می‌کنیم که در هیچ کجای دنیا بی‌حساب و کتاب نیست.

رئیس کمیسیون بهداشت مجلس افزود:‌ باید به سمت بهداشت و پیشگیری برویم هر چند که رضایتمندی مردم در حوزه درمان به دست می‌آید اما در آینده باید کاری کنیم که گرفتار بیماری‌ها نشوند.

طولی نکشید که پیش بینی ها درست از آب درآمد و گلایه ها آغاز شد، پرستاران شاید مهمترین گروهی بودند که لب به گلایه باز کردند.

سازمان نظام پرستاری 15 مهر و درست یک هفته پس از رونمایی از کتاب جدید تعرفه های پزشکی در بیانیه ای نوشت:  «نگاهی اجمالی به تعرفه های جدید نشان می دهد حداقل 40 و حداکثر بالغ بر 300 درصد تعرفه های پزشکی موجود افزایش یافته و بالغ بر 1700 خدمت جدید بر همین مبنا شناسایی و تعرفه گذاری شده است.

اختلاف 50 برابری کارانه پزشک و پرستار

پزشکان محترم متخصص عضو هیئت علمی ، جدای از حقوق هیئت علمی درآمدشان از کارانه های بیمارستان ها آن هم از هر بیمارستان بالغ بر 2.5 برابر می شود. به طور مثال: کارانه حداقل 10 میلیون تومانی هر پزشک به 25 میلیون تومان در هر ماه افزایش خواهد یافت.

البته کارانه پیراپزشکان و پرستاران به همین نسبت افزایش می‌یابد اما مبلغ میانگین 200 هزار تومان کارانه پرستاران به 500 هزار تومان افزایش خواهد یافت و حداقل دریافتی یک متخصص با حداکثر دریافتی یک پیراپزشک بیش از 50 برابر اختلاف خواهد داشت.»

در ادامه این بیانیه نیز چنین نوشته شد: سایر کارکنان عزیز از نگهبانان بیمارستانها گرفته تا خدمات، نیروهای کمکی، پاراکلینیک و ... نیز اختلاف دریافتی شان با پزشکان محترم از این مبالغ هم بیشتر خواهد شد. در نتیجه طبقه‌ای مرفه و تمامیت خواه با حداقل حضور و خدمت با حداکثر دریافتی های نجومی در مقابل طبقه ای زحمتکش، پرتلاش با حضور شبانه روزی و انجام خدمات طاقت فرسا و پر مسئولیت اما با دریافتی ناچیز شکل خواهد گرفت.

سازمان نظام پرستاری در این بیانیه همچنین بر اجرا نشدن قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری انتقاد کرد و نوشت: قانون تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری که 7 سال است به تصویب مجلس رسیده و توسط مبادی قانونی رسماً برای اجرا ابلاغ شده است، بارها به خاطر بودجه‌ای ناچیز حتی برای اجرای آزمایشی معطل مانده است و هر بار که به مراحل جدی اجرایی می‌رسید، جواب داده می‌شد که هزینه آن در بودجه سال جاری دیده نشده است و برای سال‌های آتی برنامه‌ریزی خواهد ‌شد، اما متأسفانه برای پزشکان متخصص طرحی به این عظمت بدون اینکه ردپایی در بودجه کشور داشته باشد در مدت یک هفته به اجرا در می‌آید. و برای این طرح، بودجه ای بالغ بر 1600 میلیارد تومان را بدون هیچ کم و کاستی تامین و به آن اختصاص می دهند.

محمد شریفی مقدم، عضو شورای عالی سازمان نظام پرستاری در این مورد گفت: با اجرای فاز سوم طرح تحول سلامت کارانه 300 هزار تومانی یک پرستار در مقابل کارانه 60 میلیون تومانی پزشک قرار می گیرد و فاصله دریافتی‌ها باز هم افزایش می‌دهد. مسئولان وزارت بهداشت یک شبه 1600 میلیارد تومان را روانه جیب پزشکان کردند.

وی افزود: در مصوبات قانونی کشور آمده است که نباید اختلاف حقوق و دریافتی کارکنان دولت بیش از 7 برابر باشد. در سیاستهای کلان سلامت که مدت زیادی از ابلاغ آن نمی گذرد نیز آمده است که اصلاح نظام پرداختی سلامت باید مبتنی بر کیفیت عملکرد، افزایش کارایی، ایجاد درآمد عادلانه و ترغیب انگیزه های ارائه کنندگان خدمت باشد و در مسیر ارتقای سلامت آحاد ایرانیان، پیشگیری از بیماریها و توجه به مناطق محروم باشد.

شریفی مقدم ادامه داد: در بند دیگری از سیاستهای کلان سلامت بر اصلاح تعرفه های خدمات سلامت تأکید شده است و این طور نیست که فقط به تعرفه های پزشکی اشاره شده باشد. کاری که وزارت بهداشت با افزایش 2.5 برابری تعرفه ها و کارانه پزشکان انجام داد بر خلاف سیاستهای کلان نظام سلامت است.

وی گفت: افزایش تعرفه خدمات پزشکان در حالی انجام می‌شود که حدود 8 سال از تصویب قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری می‌گذرد و هیج توجهی در مسئولان وزارت بهداشت برای اجرای آن دیده نمی شود و همواره می گویند اعتبار اجرای این قانون دیده نشده است.

بیانیه دیگری هم از سوی هیئت مدیره های نظام پرستاری سراسر کشور منتشر شد که طی آن خواسته های پرستاران در 3 بند اعلام شد که شامل این موارد بود:

1- بازنگری فوری در تعرفه‌های جدید و برقراری عدالت در نظام پرداخت در بین گروه‌های نظام سلامت با حضور همه ذی‌نفعان

2-  ایجاد کمیته ملی برای نظارت بر هزینه کرد طرح تحول با حضور افراد غیرپزشک و صاحبنظران اقتصادی

3-  اجرای سریع و بدون قید و شرط قانون 7 سال بر زمین مانده تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری با استفاده از منابع موجود که مطمئناً باعث افزایش کیفیت خدمات خواهد شد.

عابد فتاحی، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در این مورد  گفت: اصلاح کتاب جدید تعرفه های پزشکی یک ضرورت بود چرا که توازن و عدالت بین درآمد گروههای مختلف تخصصی پزشکی از بین رفته بود.

وی ادامه داد: اما کتاب جدید هم اشکالات زیادی دارد که باید بر طرف شود. به عنوان مثال الان برخی از جراحان اعتراض دارند که در کتاب جدید k بیهوشی خیلی افزایش یافته و با توجه به اینکه جراحان برای انجام جراحی در طول شبانه روز محدودیت دارند اما متخصصان بیهوشی محدودیت ندارند، درآمد متخصصان بیهوشی از جراحان بیشتر می شود.

وی گفت:‌ اشکالات این کتاب باید در آینده بر طرف شود، باید بین پزشکانی که یک قران هم پول زیرمیزی نمی گیرند و اخلاق،شرعیات و حلال و حرام را رعایت می‌کنند و پزشکانی که رعایت نمی‌کنند فرق باشد، متأسفانه درصدی از پزشکان متخصص هستندکه رعایت نمی کنند.

فتاحی گفت: مسئله دیگر جامعه پرستاری است، آنها هم حق دارند. کتاب جدید، تعرفه های پزشکی را تا حدی اصلاح می کند اما هنوز نتوانسته ایم به اعتراضات جامعه پرستاری پاسخ دهیم. قبول دارم که فاصله دریافتی پرستاران با پزشکان خیلی زیاد است، اگر این مسئله حل نشود؛ پرستاران بی انگیزه می‌شوند،‌باید هر چند وقت یک بار یک پرداختی به پرستاران داشته باشیم تا آنها هم انگیزه خدمات پیدا کنند. این عادلانه بودن سیستم خیلی اهمیت دارد.

وی گفت: پرستاری شغلی سخت و پر استرس است و باید پرستاران هم مزایای مناسبی داشته باشند تا سیستم عادلانه شود، البته عدالت این نیست که پرستاران و پزشکان به یک اندازه درآمد داشته باشند، به هر حال کسانی که وارد رشته پزشکی شده‌اند و بعد تخصص گرفته‌اند از رتبه های زیر هزار و زیر 500 کنکور و از نخبگان کشور هستند و اگر قرار بود، درآمد آنها با پرستاران یکی باشد دیگر بین کسانی که رتبه های بالای کنکور را دارند با بقیه فرقی نخواهد بود و و این عادلانه نیست.

حسن آقاجانی، معاون درمان وزیر بهداشت نیز در این مورد  گفت: ابلاغ کتاب جدید ارزش گذاری نسبی خدمات پزشکی در چارچوب قانون انجام شده است. این کار با پیشنهاد وزارت بهداشت و رفاه، تأیید سازمان مدیریت و برنامه ریزی و با مصوبه شورای عالی بیمه انجام شده است.

وی گفت: 20 سال بود که تعرفه های پزشکی اصلاح نشده بود. این اقدام یک کار بزرگ و اساسی در مسیر اصلاح نظام سلامت است که طی آن 1700 خدمت پزشکی که اصلاً تعرفه نداشت و بلاتکلیف بود صاحب تعرفه شد و 300 خدمت پزشکی زیر پوشش بیمه آمد.

وی ادامه داد:‌ علم پزشکی به سرعت در حال پیشرفت است و ما باید همزمان با این تغییرات در نظام مدیریتی و تعرفه ها نیز بازنگری داشته باشیم، در اکثر کشورهای دنیا نیز این بازنگری در تعرفه گذاری خدمات وجود دارد. اما در کشور ما این کار 20 سال معطل مانده بود و به همین علت تعرفه ها  ناعادلانه و غیر متناسب شده بود.

معاون وزیر بهداشت در پاسخ به این پرسش که در تعرفه گذاری جدید، میزان رشد تعرفه ها چقدر است، توضیح داد: نمی توانیم رقم گلوبال و کلی را به صورت متوسط اعلام کنیم، در برخی خدمات که سالها تعرفه آنها رشد نکرده بود؛ افزایش نرخ تعرفه خیلی بیشتر است و در برخی موارد افزایش کمتر است. اصلاح تعرفه های پزشکی هم هیچ ربطی به قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری ندارد.

آقاجانی اضافه کرد: البته این کتاب فقط مربوط به گروههای پزشکان متخصص نیست و سایر گروههای غیر پزشک و پیراپزشک نیز از منافع آن بهره مند می شوند و در این خدمات سهم دارند. البته تعرفه خدمات پزشکی هنوز کاملاً واقعی نشده اما گام مهمی در مسیر واقعی شدن برداشته شده است.

وی گفت: این کتاب شامل 5 هزار تعرفه خدمات و کاملاً متنوع است، در برخی رشته ها مثل چشم پزشکی افزایش تعرفه محدود است اما در مورد برخی خدمات مانند اطفال یا جراحی توراکس افزایش قابل ملاحظه و حتی تا 200 درصد رشد را شاهد هستیم.

معاون وزیر بهداشت گفت: در مورد رشته هایی مثل جراحی اطفال پایین بودن دستمزد باعث شده بود در این رشته ها به سمت انقراض پیش برویم و در مجموع اصلاح تعرفه های پزشکی با هماهنگی و موافقت کامل 28 انجمن تخصصی و فوق تخصصی پزشکی، سازمان نظام پزشکی و بیمه ها انجام شده است و هزاران ساعت کار کارشناسی برای آن انجام شده است.

مقایسه درآمد گروههای مختلف اشتباه است

آقاجانی ادامه داد: این اعداد و ارقامی که در مورد کارانه های پزشکان می گویند درست نیست، اعداد فریبنده، کاذب و جنجالی اعلام می کنند که مبنای فنی ندارد، در همین دانشگاه علوم پزشکی تهران که به طور طبیعی بیشترین تعداد نیروهای تخصصی و فوق تخصصی حضور دارند، متوسط کارانه متخصصان 5.5 میلیون تومان در ماه است. فاصله های نجومی که در مورد اختلاف کارانه گفته می شود، صحت ندارد و اساساً مقایسه پزشکان و پرستاران از لحاظ فنی غلط است چون کار آنها با هم فرق می‌کند.

معاون درمان وزیر بهداشت گفت: افرادی عامدانه، اطلاعات غلط به مردم می دهند و اعتماد عمومی را خدشه دار می‌کنند، ما پرستارانی هم داریم که کارانه یک میلیون تا 2 میلیون تومانی دریافت می‌کنند و اساساً مقایسه درآمدهای گروههای مختلف کار درستی نیست. اگر چنین باشد ما افرادی هم داریم که حوزه ساخت و ساز و مسکن فعالیت اقتصادی دارند و درآمدشان میلیاردی است، خیلی از آنها مالیات هم نمی‌دهند، نباید به این مسائل دامن زد.

وی افزود:‌ البته قدر مسلم کتاب ارزشهای نسبی خدمات پزشکی هم بدون اشکال نیست و 6 ماه آینده از گروههای مختلف تخصصی پزشکی برای اصلاح این کتاب نظرخواهی می‌کنیم. ضمن اینکه با اجرای این کتاب از 15 آبان جلوی هر گونه دریافت خارج از تعرفه و پول زیرمیزی را می‌گیریم. افزایش نسبی تعرفه ها، جلوی تخلفات را خواهد گرفت.

آقاجانی گفت:‌ اجرای تعرفه های جدید با توجه به سهم 10 درصدی فرانشیز بیماران قبل از ابلاغ کتاب ارزش گذاری نسبی خدمات و کاهش سهم بیماران به 6درصد بعد از ابلاغ این تعرفه ها باعث شده است که در عمل خالص پرداختی بیماران با وجود افزایش تعرفه ها،در بخش دولتی افزایش پیدا نکند.

معاون درمان وزیر بهداشت ادامه داد: در مورد پرستاران هم یکی از اقدامات مهم وزارت بهداشت جذب حدود 14 هزار پرستار جدید در بیمارستانهای دولتی به صورت شرکتی است تا با افزایش نیرو از فشار کاری پرستاران کم شود.

حسن قاضی زاده هاشمی، وزیر بهداشت نیز  در این مورد گفت: پرستاران نباید خودشان را با پزشکان مقایسه کنند، این مقایسه کار درستی نیست. در مورد قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری هم با وجود مصوبه مجلس در طول سالهای گذشته مجلس ریالی اعتبار برای اجرای آن مصوب نکرده است. اگر بودجه بدهند وزارت بهداشت اجرا می کنیم.  البته این قانون برای اولین بار در دنیا در ایران تصویب شده است و اجرای آن نیازمند ایجاد زیرساختهای مناسب است و من دستور داده‌ام که این قانون به طور آزمایشی در چند بیمارستان اجرا شود تا اشکالات آن بر طرف شود.

فارس
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: