به گزارش شفا آنلاین:دو سال پس از انجام این عمل روی چهار بیمار، هیچ عوارض جانبی قابل توجهی دیده نشده و قرنیهها به دنبال پیوند سلولهای بنیادی، وضوح بالاتری نسبت به قبل دارند. چهار نفر در این مطالعه شرکت داشتند و همه آنها دچار یک اختلال بودند که منجر به ایجاد بافت اسکار (زخم) روی قرنیه میشود.
شبکه قرنیه دارای منبعی سرشار از سلولهای بنیادی است که برای جایگزینی هر بخش فرسوده در قرنیه، آماده هستند. بدون سلولهای بنیادی، از دست رفتن تدریجی بینایی، غیرقابل اجتناب است.
امروزه افردی که در یک چشم خود دارای بافت اسکار هستند، این مشکل میتواند با جراحی و استفاده از قسمتی از قرنیه سالم چشم دیگر برای قرار گرفتن در محل جراحی، برطرف شود. اما اگر از دست رفتن سلولهای بنیادی در هر دو چشم وجود داشته باشد، یک اهداکننده قرنیه مورد نیاز است. اینجاست که پتانسیل سلولهای بنیادی القایی مشخص میشود.
میتوان این واحدهای سلولی قدرتمند را از بدن تمام انسانها به دست آورد. زمانی که این سلولها بهدنبال برنامهریزی مجدد به حالت جنینی در آمدند، به شکل نامحدود تکثیر میشوند و قابلیت این را دارند که به هر نوع از سلولهای انسان بالغ تبدیل شوند، از جمله سلولهای قرنیه.
در سال 2023، محققان آمریکایی اعلام کردند که توانستهاند با استفاده از سلولهای بنیادی لیمبیک، دید دو بیمار را که دچار آسیب قرنیه شده بودند، پس از حدود یک سال احیا کنند.
اکنون دانشمندان بیمارستان دانشگاه اوساکا در ژاپن یک گام فراتر برداشتهاند و با استفاده از سلولهای بنیادی که از سلولهای خونی انسان تولید شدهاند، بینایی را بازگرداندهاند.
حدود هفت ماه پس از پیوند، هر چهار بیمار بهبودی در بینایی خود نشان دادند. با این حال، یک سال بعد، بینایی یکی از بیماران که یک زن 39 ساله و با شدیدترین آسیب بینایی در گروه بود، یک بار دیگر وخیم شد./اکوایران