تعهد حرفهای این است که پزشک باید سلامت بیمار را بر هر مصلحت دیگری ترجیح بدهد.
شفاآنلاین>سلامت>رئیس کل سازمان نظام پزشکی ایران گفت: تعهد حرفهای این است که پزشک باید سلامت بیمار را بر هر مصلحت دیگری ترجیح بدهد.
به گزارش شفاآنلاین:محمد رئیس زاده، در ششمین سمینار تعهد حرفهای در خدمات سلامت، نیاز اجرایی را یکی از ضروریترین نیازهای جامعه پزشکی کشور دانست و افزود: در حال حاضر با دو چالش بسیار جدی در حوزه سلامت کشور مواجه هستیم که باید بزرگان جامعه پزشکی و ارگانهای ذیربط با همفکری یکدیگر به یک نتیجه مطلوب برسند. یکی از این چالشها مربوط به خارج حوزه سلامت و دیگری داخل حوزه سلامت است.
وی ادامه داد: چالش بیرون حوزه سلامت ناشی از عدم شناخت از واقعیات امروز جامعه پزشکی توسط مسئولان ارگانها، تریبونها و رسانهها است که بسیار جدی است و هیچ تناسبی با وضعیت فعلی و واقعیتهای موجود ندارد به طوری که بر اساس آنها قضاوت میکنند، بر اساس همان قضاوتها قانون گذاری میکنند و بر اساس همان قوانین میخواهند اجرا کنند و در نهایت به مشکل بر میخورند.
رئیس زاده با بیان اینکه کمرنگ شدن و نادیده گرفتن حرفه
پزشکی و تعهد حرفهای چالش بزرگ جامعه پزشکی است که شأن، ابهت، آبرو و حیثیت جامعه پزشکی کشور را به قهقرا میبرد، تصریح کرد: البته این معضل به هر دلیلی که باشد توجیه ندارد، ما نباید سلامت بیماری که به ما محول شده را قربانی اشتباهاتمان کنیم. پزشک به دلیل مصلحت اقتصادی، وقت، زمان، سلامت خود، کار شخصی، نباید جان و سلامتی مریض را به خطر بیاندازد چون درمان بیمار به ما سپرده شده و ما حق نداریم با هیچ دلیل و بهانهای در انجام وظایف خودمان قصور کنیم.
وی گفت: از یک طرف آموزش به دانش آموزان و دانشجویان مطلوب نیست و از طرفی در مرحله اجرا، نظارت درست و پس از نظارت راهکار مدونی برای برخورد وجود ندارد (هرچند من با برخورد مخالفم و راهکار درستی نیست) و در شرایط فعلی جامعه پزشکی از منظر من مسئله آموزشی، اقتصادی مثل تعرفهها، تجهیزات و…، بحران است و راهکار اساسی برای برون رفت از این بحران، اجرای تعهد حرفهای است.
رئیس زاده یادآور شد: مگر مشکلات اقتصادی یا ناهنجاریها فقط مختص زمان ما است. در گذشته بزرگان ما همچون استاد بهادری و استاد یلدا نیز با این چالشها و مشکلات روبرو بودند ولی هیچ گاه از چارچوب وظایف خود خارج نشدند. به عنوان مثال، استاد بهادری فقید، در زمان امتحان پره انترنی در زندان ساواک بوده و با چه مشکلاتی از تنکابن به تهران آمده و در امتحان شرکت کرده و بسیاری مشکلات دیگری کشیده ولی هیچ گاه از چارچوب اخلاقی و تعهد حرفهای خود خارج نشده است.
وی با بیان اینکه ما ناهنجاریهای جامعه پزشکی را نمیتوانیم با بودن مشکل تعرفه و معضلات اقتصادی توجیه کنیم و به فکر اصلاح نباشیم، اظهار کرد: من معتقدم زیرساختها باید اصلاح شود چون اگر میخواهیم تعهد حرفهای در شرایط عادی و حتی شرایط بحران رعایت شود نمیتوانیم فقط در رسانه، تلویزیون، مجلس و دولت تکالیف جامعه پزشکی را به در و دیوار بزنیم و به آنها ایراد بگیریم و مقایسه کنیم.
رئیس کل سازمان نظام پزشکی ایران تصریح کرد: گاهی در یک رسانه رسمی، جامعه پزشکی ایران را با کشورهای خارجی مقایسه میکنند، اینکه آنها برای بیماران چه مدت زمانی را اختصاص میدهند. سرانه پزشک نسبت به جمعیتشان چقدر است و میزان دسترسی شأن در استانهای مختلف به چه اندازه است. ولی حتی یکبار هم مقایسه حقوق جامعه پزشکی با این کشورها انجام نمیشود و پر واضح است که این مقایسه، به صورت علمی صورت نگرفته. به طور مثال میتوانند میزان دریافتی یک پزشک ایرانی را با پزشک افغانستانی مقایسه کنند ۱۵ دقیقه پزشک افغان با ۵ دقیقه پزشک ایرانی با پرداختی به دلار چقدر میشود. وقت گذاری رزیدنت ما و دریافتی او با رزیدنت افغان و دریافتی اش چقدر است.
وی ادامه داد: پزشکان ما در دوران کرونا، جنگ و جبهه مقاومت چه کارهایی کردند و آنها در زمان بحران کشور خود چه کردند. اینها نگاه یک سویهای است که درک از واقعیات جامعه پزشکی و نادیده گرفتن قوتها و برجسته کردن ضعفها چالش بزرگی را ایجاد میکند که به کمرنگ شدن تعهد حرفهای هم دامن میزند.
رئیس زاده گفت: من به جد معتقدم جامعه پزشکی ما جامعه بسیار فرهیخته، گرانسنگ، مردمدار، وظیفهشناس و وارثان برزویه طبیب است.
وی با بیان اینکه امروزه از جامعه پزشکی درک درستی وجود ندارد، اظهار کرد: استثناها را تبدیل به قاعده میکنند و بر اساس این قاعدهها حکمرانی میکنند. ۱۰ درصد خطاهای جامعه پزشکی را میبینند که البته در هر صنفی وجود دارد و ۹۰ درصد خدماتی که شبانه روز با حداقل تعرفه و حداکثر کیفیت و تعهدی که وجود دارد را نمیبینند.
رئیس زاده در پایان سخنان خود یادآور شد: این کلام رهبر جامعه است که من بر کلمه تقدس برای جامعه پزشکی تاکید دارم. کسانی که تریبون در اختیار دارند نباید مشکلاتی چون زیرمیزی را مطرح کنند و به آتش جامعه دامن بزنند و نباید با این بحثها اعتماد مردم به جامعه پزشکی را کم رنگ کنند که در نهایت به سلامت بیمار آسیب میزنند. پس ما وظیفه داریم بحث تعهد حرفهای را آموزش دهیم که در این راستا در سازمان نظام پزشکی با بیش از صد انجمن جلسات مکرر برگزار کردیم و خوشبختانه کارهای علمی بسیاری در دست اجرا داریم.