پسته تر (تازه) حاوی چربیهای سالم و منبع خوبی از پروتئین، فیبر و آنتی اکسیدان است.
شفاآنلاین>سلامت> پسته در کشور ما انواع مختلفی دارد که هر کدام از آنها دارای ویژگیهای منحصر به فردی است. پسته یکی از اقلام مهم و ثابت آجیل ایرانی است که پتاسیم بالایی دارد و به علت داشتن مواد مغذی از اهمیت بالایی در بین بسیاری از خانوادهها برخوردار است.
خواص پسته تازه بیشتر است یا خشک؟
به گزارش شفاآنلاین:پسته تازه، در زمان و فصل برداشت آن در دسترس میباشد. پسته تازه سرشار از ویتامین و مواد مغذی طبیعی است. اما همین آجیل پرخاصیت هنگامی که فصلاش تمام میشود و به صورت خشکبار وارد بازار میگردد، نه تنها ممکن است بسیاری از خواص خود را از دست بدهد بلکه اگر در شرایط مناسب نگهداری نشده باشد میتواند حاوی سم افلاتوکسین نیز بشود.
خاصیت پسته تازه در طب سنتی
پزشکان و محققان
طب سنتی، با اشاره به اینکه مغز پسته به علت داشتن آهن بالا خونساز است به کسانی که از کم خونی ناشی از فقر آهن رنج میبرند توصیه به مصرف پسته میکنند. از نظر ایشان تقویت مغز و ذهن، باز کردن مجاری کبد، آرامش بخش قلب و آرام کردن اعصاب، تسکین دهنده سرفه، درمان اسهالهای معمولی و اسهال خونی از جمله خاصیتهای این آجیل پرخاصیت است
آجیلی برای رشد جنین
پسته دارای پروتئین زیادی است و پروتئین هم یکی از مواد مغذی ضروی در دوران بارداری است و میتواند در رشد عضله و بافت یک کودک تاثیرگذار باشد. همچنین پسته میتواند به کاهش سطح کلسترول بد و افزایش کلسترول خوب خون نیز کمک کند؛ بنابراین میتواند به کنترل سطح چربی در بارداری کمک نماید. وجود ویتامینهای آ و ای در پسته که دارای عوامل آنتیاکسیدانی هستند؛ سبب میشود تا مشکلات عفونی از بین رفته و حتی از بروز آنها نیز جلوگیری شود. برخی خانمهای باردار، ممکن است در این دوره به یبوست دچار شوند که یک مشکل رایج در دوران حاملگی است، پسته به عنوان یک منبع غنی از فیبر میتواند به جلوگیری از یبوست کمک زیادی کند.
مصرف پسته خام برای کودکان چه مزیتی دارد؟
وجود کلسیم و آهن سبب میشود تا این آجیل نقش بسیار مهمی در استحکام استخوانها، دندانها و همچنین درمان بیماریهایی مانند کم خونیهای ناشی از فقر آهن موثر باشد. این دانه مغذی به علت غنی بودن از اسیدهای چرب امگا 3 به رشد مغز کودک کمک بسزایی میکند. البته مصرف پسته به تنهایی نمیتواند سبب جذب کافی آهن در بدن شود. پسته همراه با سایر مواد غذایی حاوی آهن است که به این موضوع کمک میکند.
فواید پسته خام برای لاغری و تناسب اندام
از خواص پسته برای لاغری و کاهش وزن نمیتوان چشم پوشی کرد. این موضوع یک واقعیت است که همه مغزهای خوراکی کالری بالایی دارند، با این حال آجیلها به دلیل برخی خواص خود اگر به درستی و همراه با یک رژیم کم کالری مصرف شوند منجر به کاهش وزن نیز میشوند. در واقع فیبر موجود در پسته میتواند سبب بهبود فرآیند گوارش، جلوگیری از ابتلا به یبوست و خروج مواد زائد بدن به دلیل ارتقای عملکرد روده شود. همچنین پروتئین و فیبر فراوان موجود در این خوراکی میتواند به افزایش مدت زمان احساس سیری شما کمک کرده و از این طریق نیز منجر به کاهش وزن گردد.
خاصیت پسته تازه برای معده و گوارش
پسته خام، منبع خوبی از فیبر خوراکی است که به هضم غذا کمک میکند، معده درد را کاهش میدهد، زخم معده را بهبود میبخشد و از این طریق سبب ارتقاع سلامت دستگاه گوارش میشود. پسته تنظیم کننده ترکیب میکروبی دستگاه گوارش است. یک پژوهش نشان میدهد که پسته سطح باکتریهای مفید موجود در دستگاه گوارش را افزایش داده و از این راه سلامت این سیستم را بهبود میبخشد.
خواص پسته تازه برای دیابت
علی رغم اینکه میزان کربوهیدرات موجود در پسته بالاتر از اکثر آجیلها است دارای شاخص گلیسمی پایینی بوده و سبب افزایش قند خون نمیشود. پژوهشی نشان میدهد هنگام مصرف 2 اونس پسته (حدود 50 گرم) همراه با یک رژیم غذایی غنی از کربوهیدرات، پاسخ قند خون افراد سالم پس از صرف غذا 20 تا 30 درصد کاهش مییابد. در پژوهشی دیگر، در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 پس از خوردن 25 گرم پسته به عنوان میان وعده و دو بار در روز، 9 درصد کاهش در قند خون ناشتای ایشان مشاهده شد. علاوه بر این پسته غنی از فیبر و چربیهای سالم بوده و سرشار از آنتیاکسیدانهای کاروتنوئید و ترکیبات فنلی است. همه این مواد برای کنترل قند خون مفید هستند.
خواص پسته تازه برای مو و پوست
پسته خام مزایای متعددی برای مو دارد. از جمله اینکه به دلیل وجود اسیدهای چرب باعث تحریک رشد موهای سالم شده و درمان فوق العادهای برای تقویت مو میباشد. همچنین استفاده از ماسک موی پسته میتواند مو را تغذیه کرده و رطوبترسانی به مو انجام دهد. در کل پسته سبب بهبود بافت مو میشود. برای موهای آسیب دیده و خشک نیز پسته بسیار مناسب است.
مضرات پسته خام چیست؟
مغز پسته تازه یکی از منابع غنی از اسیدهای چرب بوده و مصرف آن به افرادی که میزان تریگلیسرید بالایی دارند توصیه نمیشود. همچنین به دلیل هضم دشوار سبب سنگینی معده میشود. مصرف زیاد پسته باعث گرمی بدن شده و منجر به ایجاد کهیر و دانههای قرمز رنگ روی پوست میگردد. برای رفع گرمی و خشکی پسته میتوانید از سرکه، انار ترش و یا برگه زردآلو استفاده کنید. خوردن پسته برای افرادی که دچار ضعف و نارسایی کبد هستند و مبتلایان به بیماریهای نقرس، دیابت و ناراحتی کلیه مضر است. علاوه بر آن مغز پسته خام، از نظر طب سنتی و قدیم ایران دارای طبع گرم و خشکی است که برای افراد گرم مزاج مناسب نیست.