کد خبر: ۳۱۲۴۹۵
تاریخ انتشار: ۱۸:۲۰ - ۰۵ مهر ۱۴۰۱ - 2022September 27
دانشمندان می‌گویند برای نخستین‌بار روی سیاره مریخ اکسیژن تولید شده است، امری که انسان را یک‌قدم به امکان زندگی بر روی سیاره‌ای دیگر نزدیک‌تر می‌سازد.
شفاآنلاین>سلامت>گروهی از پژوهشگران که با حمایت ناسا فعالیت می‌کنند، با استفاده از دستگاهی به‌اندازهٔ یک ظرف غذا، کربن‌دی‌اکسید سیاره سرخ را به‌گونه‌ای تغییر داده‌اند که طی ۱۸ ماه گذشته اکسیژن بیشتری تولید کرده است و حالا دارد راه را برای حفظ موقت زندگی انسان در این سیاره باز می‌کند.

به گزارش شفاآنلاین:دستگاه موکسی (Moxi یا MIT-led Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment) که در فوریه سال ۲۰۲۱ بر روی مریخ فرود آمد، کربن‌دی‌اکسید را با سرعت یک درخت کوچک در ۷ موقعیت، به اکسیژن بدل کرده است.

این اکسیژن هم طی روز و هم در شب و در فصول مختلف تولید شده است.
این بدان معنی است که فضانوردانی که قدم بر روی سیاره مریخ می‌گذارند می‌توانند بدون دستگاه کمکی نفس بکشند، و اکسیژن کافی برای آتش کردن موشک در راه برگشت هم فراهم می‌شود.

هرچند اقدام مختصری است، اما دانشمندان آن را گامی عظیم و امیدبخش برای بشر می‌دانند.

مایکل هکت، یکی از پژوهشگرانی که بر روی این پروژه کار می‌کنند، می‌گوید این امر به تحقیقات آینده دربارهٔ امکان برپایی حیات بر روی سیارات دیگر کمک می‌کند.

او در این باره می‌گوید: «ما چیز‌های خیلی زیادی فهمیده‌ایم که به انجام تحقیقات در آینده در سطح وسیع‌تری کمک می‌کند.»

جفری هافمن، معاون محقق ارشد پروژه موکسی می‌گوید: «این اولین باری است که شاهد استفاده از منابع موجود بر روی سطح یک سیارهٔ دیگر و تبدیل شیمیایی آن‌ها به چیزی مفید برای مأموریت انسان هستیم. ازاین‌جهت، اتفاقی تاریخی‌ای محسوب می‌شود.»

«جو مریخ بسیار متغیرتر از زمین است. چگالی هوا می‌تواند توسط یک یا دو عامل طی سال تغییر کند و دمای هوا می‌تواند تا ۱۰۰ درجه تغییر یابد. یکی از اهداف ما این است که نشان دهیم این کار در همهٔ فصل‌ها امکان‌پذیر است.»

بااین‌حال، یک چیز که دانشمندان تاکنون موفق به انجامش نشده‌اند، تولید اکسیژن هنگام طلوع و غروب خورشید است. علت آن تغییرات دمایی ناگهانی هوا در این اوقات از روز است.

هافمن می‌گوید: «ما یک برگ برنده داریم که امکان انجام این کار را به ما خواهد داد. بعد از آزمایش آن در آزمایشگاه، می‌توانیم از آخرین مانع هم عبور کنیم تا نشان دهیم که در هر زمانی از روز قادر به انجام این کار هستیم.»

حالا با وجود موکسی و قابلیت اکسیژن‌گیری‌اش، دانشمندان می‌خواهند ظرفیت آن را افزایش دهند و قصد دارند در فصل بهار سیاره مریخ، اکسیژن بیشتری تولید کنند، یعنی زمانی که کربن دی کسید به بالاترین حد می‌رسد.

پروفسور هکت می‌گوید: «بار بعدی در پرچگال‌ترین دورهٔ سال انجام خواهد شد و ما می‌خواهیم تا جایی که می‌شود اکسیژن تولید کنیم.»
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: