کد خبر: ۲۹۱۹۸۰
تاریخ انتشار: ۰۸:۵۹ - ۲۹ مهر ۱۴۰۰ - 2021October 21
در دو روز گذشته بیش از ٧٧ بیمار کرونایی و یا مشکوک به کرونا در بیمارستان‌های کهگیلویه‌و‌بویراحمد به‌خصوص در بیمارستان امام‌خمینی‌(ره) دهدشت بستری شده‌اند که نشان‌دهنده شروع پیک ششم کرونا در این استان است

شفاآنلاین>سلامت> سرانجام ویروس کرونا پس از گرد و غباری که در پیک پنجم به راه انداخت و آمار فوتی‌ها و مبتلایان را دوچندان کرد، حال به لطف واکسیناسیون اندکی آرام گرفته است ولی تقریبا دوهفته‌ای می‌شود که متخصصان عفونی و حتی وزیر بهداشت شروع پیک ششم را هشدار می‌دهند، چرا که با واکسیناسیون نیمی از مردم کمتر پروتکل‌های بهداشتی و فاصله‌گذاری فیزیکی و استفاده از ماسک را رعایت می‌کنند

به گزارش شفاآنلاین:این در حالی است که در این بین برخی افراد از تزریق واکسن اجتناب می‌کنند و حتی سفر‌های برون‌شهری هم شروع شده است. به همین دلیل پیش‌بینی می‌شود پیک ششم به زودی البته نه به قدرت قبلی ولی مجدد بی‌محابای اوج بگیرد.

چنانچه دکتر بهرام عین‌اللهی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ۲۵ مهرماه در جلسه شورای عالی نظام پرستاری از آمادگی بیمارستان‌ها برای مواجهه با پیک ششم خبر داده و این یعنی درگیر شدن با پیک جدید کرونا قطعی است. حتی چند روز پیش وزیر بهداشت با قاطعیت پیک ششم را در حال وقوع دانست.

چه‌بسا رییس دانشگاه علوم‌پزشکی یاسوج دیروز اظهار داشت: «در دو روز گذشته بیش از ٧٧ بیمار کرونایی و یا مشکوک به کرونا در بیمارستان‌های کهگیلویه‌و‌بویراحمد به‌خصوص در بیمارستان امام‌خمینی‌(ره) دهدشت بستری شده‌اند که نشان‌دهنده شروع پیک ششم کرونا در این استان است.» البته وضعیت در استان سیستان‌‌و‌بلوچستان و نواحی شمالی کشور هم به منوال است.
این در حالی است که قرار است درب‌ مدارس از شنبه ۲۹ مهر روی پنج ونیم میلیون دانش‌آموز باز ‌شود. همچنین از ۲۷ مهرماه دورکاری‌ تمامی دستگاه‌ها لغو و ساعت کاری از ۷:۳۰ تا ۱۴:۳۰ شد. با اینکه بیش از ۸۵ درصد کارکنان دولت در استان تهران دوز اول و ۴۵ درصد هر دو دوز واکسن را دریافت کرده‌اند اما متخصصان نگران تردد کارمندان و ازدحام آنها در وسایل نقلیه عمومی علی‌الخصوص مترو هستند.

با وجود اینکه آمار واکسیناسیون دانش‌آموزان تا روز ۲۵ مهر، از مجموع دانش‌آموزان ۱۲ تا ۱۸ ساله، شش میلیون و ۳۰۵ هزار و ۵۴۱ نفر واکسینه شده‌اند، اما این شش میلیون نفر تنها یک دوز را دریافت کردند. در این میان استان هرمزگان با آمار ۴/۹۱ درصدی بیشترین میزان واکسیناسیون و استان قم با ۰۲/۴۶ درصد کمترین میزان تزریق واکسن را در این گروه سنی داشته‌اند. همچنین بر اساس این اطلاعات، ۳۱/۶۳ درصد دانش‌آموزان تهرانی واکسن خود را دریافت کرده‌اند.دکتر حمید سوری اپیدمیولوژیست و عضو هیات علمی دانشگاه علوم‌پزشکی شهید بهشتی نیز با تاکید بر اینکه افزایش‌های اخیر شاخص‌ها نگران‌کننده است، اظهار کرد: در روزهای اخیر شاهد افزایش تست‌های مثبت بستری‌شدگان و مرگ‌و‌میر ناشی از بیماری کرونا در کشور هستیم و این موضوع نشان می‌دهد که چرخش ویروس در جامعه زیاد شده و این موضوع بسیار نگران‌کننده است.این استاد اپیدمیولوژی دانشگاه علوم‌پزشکی شهید بهشتی با اشاره به اینکه تردد مسافران در مرزها و در مقصد مسافران مشکوک و حامل بیماری باید به شدت کنترل شود، گفت: در مرزهای شمال شرقی هم اتباع افغانستانی که برخی از آنها به صورت غیرقانونی وارد کشور ما می‌شوند، می‌توانند عامل انتشار بیماری کرونا در ایران باشند.صحبت‌های مسوولان بهداشت و درمان در حالی است که به گفته وزیر بهداشت، از دی ۹۹ تا تیر سال جاری فقط پنج میلیون دوز واکسن تزریق شده بود و امروز به مرز ۷۷ میلیون دوز رسیدیم، یعنی در عرض دو ماه و نیم حدود ۶۹ میلیون دوز واکسن تزریق شده است. ضمن اینکه رنگ آبی پس از ۵ ماه به نقشه کرونایی کشور بازگشته است، اما در حال حاضر چهار هزار و ۵۵۹ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در بخش‌های مراقبت‌های ویژه بیمارستان‌ها تحت مراقبت قرار دارند.

واردات واکسن هم اوج گرفته و بنابر اعلام روز ۲۵ مهر وزارت بهداشت، با ورود شصت‌وهشتمین محموله واکسن به کشور، واکسن‌های وارد شده از منابع خارجی از مرز یکصد میلیون دوز گذشت و تا دهم آبان، تعداد واکسن ورودی به کشور از مرز یکصد و پنجاه میلیون دوز خواهد گذشت.
حال اینکه چگونه بتوانیم مقابل پیک‌های بعدی باشیم، مهم است، زیرا شرایط بیمارستان‌ها و اوضاع و احوال کادر درمان و اقشار مختلف مردم به گونه‌ای نیست که بتوانند یک پیک شدیدتر از پیک پنجم را تحمل کنند. دیگر توانی برای سوگ‌های بیشتر و از دست دادن عزیزان باقی نمانده است.
شاید بهتر باشد ستاد ملی کرونا، قبل از هرگونه تصمیم برای حذف محدودیت‌های کرونایی و الزام دانش‌آموزان و دانشجویان در مدارس و دانشگاه‌ها، شرایط را مورد ارزیابی قرار دهد، زیرا آنچه مسلم است، ایمنی جمعی در شرایطی فراهم می‌شود که حداقل ۷۰ میلیون نفر از جمعیت کشور دو دوز واکسن را زده باشند و دو هفته نیز از زمان واکسیناسیون گذشته باشد. بنابراین این بار هم تصمیمات عجولانه مسوولان پیک ششم را رقم خواهد زد. چه بسا براساس گزارش‌ها وضعیت ابتلا نسبت به موقعیت مشابه در سال گذشته هنوز بیش از صددرصد افزایش داشته و این اتفاق علامتی از تداوم وضعیت قرمز کرونایی در نقاط کشور است.

شمار مبتلایان روزانه کرونا در ایران در روز ۲۸ مهر برابر با ۱۱ هزار و ۷۷۰ نفر به ثبت رسید. مقایسه این رقم با مبتلایان روز گذشته نشان می‌دهد در این روز ۱۲ درصد رشد در آمارهای ابتلا رقم خورده است. طبق آمارهای وزارت بهداشت در ۲۷ مهر تعداد مبتلایان برابر با ۱۳ هزار و ۳۰۸ نفر ثبت شده بود. به طور کلی روند ابتلا به کرونا در مهرماه نشان می‌دهد به جز سه روز، تعداد روزانه مبتلاها در هر روز بالاتر از ۱۰ هزار نفر بوده که حد بالایی به حساب می‌آید. البته روند نسبت مجموع بستری‌ها به کل بیماران فعال در روزهای اخیر نشان می‌د‌هد مسیر آن در کشور از ابتدای مهر تاکنون روندی صعودی پیدا کرده که علامتی از افزایش سهم بستری در بیماران مبتلا به کرونا نسبت به روزهای ابتدایی مهر ماه است. در نتیجه رفع محدودیت‌ها و بازگشایی مدارس در چنین برهه زمانی که می‌توانستیم بیماری کرونا را به طورکلی کنترل کنیم اقدام عجولانه و مرگبار است.

بازگشایی‌ها باید به تعویق بیفتد
همچنین دکتر آمیتیس رمضانی دبیر انجمن متخصصین عفونی کشور با اشاره به تصمیمات عجولانه برای رفع محدودیت‌های کلی گفت: ابتدای امر همگان باید بدانند که ماهیت ویروس کرونا در این است که هر چند ماه یکبار پیک جدیدی اوج می‌گیرد. البته اوج‌گیری پیک به رفتار مردم و دولت بستگی دارد. در حال حاضر با فروکش کردن پیک پنجم برای سرعت بخشیدن واکسیناسیون زمان بسیار مناسبی است. به نظرم ۶۰ درصد شهروندان تا نیمه دوم آبان‌ماه دو دوز واکسن را دریافت می‌کنند و تا پایان آبان‌ماه تقریبا ۷۰ درصد از شهروندان ایمنی کامل را دارند. اما تا پایان آبان‌ماه هنوز نیمی از مردم تنها یک دوز واکسن را دریافت کرده‌اند و ما هیچگاه آنها را واکسینه نمی‌دانیم و تمام شهروندان همچنان در معرض ابتلای بیماری قرار دارند. بنابراین بازگشایی زودتر مدارس می‌تواند دردسر جدیدی را برای کشور ایجاد کند. تجربیات دیگر کشورهای درگیر هم این موضوع را به ما یادآور می‌شود، زمانی که ۷۰ درصد از جامعه بالغ آنها واکسینه شدند بازهم با بازگشایی مدارس کرونا اوج گرفت و میزان تلفات در کودکان بیشتر شد. البته با اینکه کرونا در بین کودکان بدون علامت رسوخ می‌کند ولی به هر حال موارد شدیدی هم در آنها رخ می‌دهد. چه بسا ما در پیک پنجم ابتلای شدید و فوتی کودکان را هم تجربه کردیم، حتی در آن روزها بیمارستان‌های اطفال تخت خالی وجود نداشت.

وی افزود: به نظرم بازگشایی مدارس در حال حاضر ریسک بزرگی است زیرا کودکان تنها یک دوز واکسن دریافت کرده‌اند و به طورکلی واکسینه محسوب نمی‌شوند. ما زمانی یک فرد را واکسینه می‌دانیم که دو دوز واکسن را دریافت و حداقل دو هفته از دوز دوم آن گذشته باشد. اگر چه باید این را هم در نظر بگیریم که دانش‌آموزان ابتدایی توانایی رعایت پروتکل‌ها و استفاده از ماسک را ندارند. چرا که بعد گذشت ۲۰ ماه از گسترش کرونا هنوز ۵۰ درصد مردم از ماسک استفاده نمی‌کنند، چه برسد به کودکان؟! حال اگر بخواهیم با تصمیمات عجولانه مدارس را زودتر از موعود بازگشایی کنیم دوباره با فراوانی ابتلای کودکان مواجه خواهیم شد. حتی اگر این دانش‌آموزان به کرونا خفیف یا بدون علائم مبتلا شوند، دیگر اعضای خانواده یا کادر مدرسه را درگیر بیماری می‌کنند. چرا که این را هم باید در نظر بگیریم ما در پیک پنجم موارد ابتلا به کرونا برای چندمین‌بار زیاد داشتیم. براساس بررسی‌های ما در انستیتو پاستور مشخص شد برخی از افرادی که واکسینه شدند باز هم به کرونا مبتلا شدند ولی علائمی ندارند که به اصطلاح به آنها ناقلان بی‌علامت می‌گوییم. به همین دلیل ما بارها به شهروندان هشدار دادیم که بعد از واکسن حتما بیش از گذشته پروتکل‌های بهداشتی را رعایت کنند.
دکتر رمضانی با اشاره به عدم تهویه‌های مناسب در مدارس بیان کرد: بحث دیگری که بسیار حائزاهمیت است، بحث تهویه مناسب و ضدعفونی مدارس است. اغلب مدارس تهران و دیگر شهرستان‌ها تهویه مناسب برای جریان هوا ندارند. از قضا مدارس قرار است در فصل پاییز و زمستان باز شود و همین امر شرایط تهویه هوا را کمی سخت‌تر می‌کند. چرا که تهویه مناسب از کولر و وسایل گرمایشی نیست بلکه باید هوا در محیط جریان پیدا کند و در فصل سرما به هیچ عنوان نمی‌شود درب و پنجره‌ای باز کرد. برای بازگشایی مدارس بدون دردسر به سیستم‌های تهویه خاص نیازمندیم تا بتواند هوای اتاق را برای مدت طولانی پاکیزه نگه دارد.

وی ادامه داد: تمام این موارد نشان‌دهنده این است که نباید برای بازگشایی مدارس تصمیمات عجولانه بگیرم. اگر مدارس دو ماه به تعویق بیفتد اتفاق خاصی رخ نمی‌دهد ولی اگر بدون منطق، مدارس را باز کنیم امکان دارد خسارات جبران‌ناپذیری در کشور رخ دهد و با چالش‌های جدیدی مواجه شویم. در صورتی که اگر دو تا سه ماهی را صبر کنیم تا با خیال راحت واکسیناسیون دانش‌آموزان و دیگر شهروندان به ایمنی برسد، بهتر است. چه‌بسا هنوز تنها پنج میلیون از بالغین دو دوز را دریافت کردند و برای رفع محدودیت‌ها بسیار زود است. چرا که برای ایمنی جمعی حداقل باید ۷۰ درصد از جامعه واکسینه شوند. به عقیده من بازگشایی عجولانه مدارس به خاطر کاهش سطح علمی دانش‌آموزان ارزش ندارد. چه‌بسا مشکلات درسی دانش‌آموزان را می‌توان در فرصت مناسب‌تری رفع کرد ولی جان‌های از دست رفته را نمی‌توان بازگرداند. به نظرم این همه مدت صبر پیشه کردیم بهتر است دیگر هم صبر کنیم تا افراد به طور کلی واکسینه شوند و بعد با خیال آسوده مدارس را بازگشایی و محدودیت‌ها را رفع کنیم. چرا که رفع محدودیت‌ها به یکباره منجر به افزایش سفرها در بین شهروندان می‌شود. همین امر منجر به اوج‌گیری پیک ششم در هفته‌های آتی می‌شود.

دورکاری‌های بی‌فایده
این دبیر انجمن متخصصین عفونی کشور درخصوص لغو دورکاری‌ها گفت: به نظرم دورکاری‌ها عملا فایده‌ای درخصوص کاهش مبتلایان نبوده است زیرا اغلب از این فرصت استفاده کردند و به سفر می‌رفتند. اما در هر صورت ما نگران تردد کارمندان با وسایل نقلیه عمومی علی‌الخصوص مترو هستیم زیرا از همان روزهای ابتدایی مترو به منشاء چرخش ویروس تبدیل شده بود. اما با این حال ادامه‌دار بودن دورکاری‌ها غیرممکن بود. در هر صورت به نظرم دورکاری برای اوایل پاندمی بهترین راهکار بود ولی در حال حاضر شرایط فرق کرده است.روزنامه جهان صنعت
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: