به گزارش شفاآنلاین:یکی از انحرافات جنسی که شیوع زیادی دارد ، خود ارضایی است. درباره خودارضایی بررسی و مطالعات آماری در ایران انجام نشده است ولی بر اساس مطالعات انجام شده ( خارج از ایران ) ، خود ارضایی یک پدیده رایج است ، بین 67 – 94 درصد مردان و 43 – 85 درصد زنان حداقل یک بار در طول زندگی اقدام به خودارضایی کرده اند.
مطالعاتی که در مورد خود ارضایی و آسیب های جسمی و روحی آن انجام شده صرفا مربوط به خودارضایی وسواسی و زیاده روی در این کار بوده است که میتواند منجر به عوارض جسمی شود. در مطالعات بالینی ، هیچ گونه رابطه علمی بین خودارضایی و ضعف بینایی به دست نیامده است.
مشکل روان شناختی که ممکن است در اثر خود ارضایی ایجاد شود ، احساس گناه است. مثلا فرد این کار را ناپسند و زشت میداند یا پیامدهای وحشتناکی برای آن متصور باشد.
خودارضایی مانند هر عمل دیگری که انجام میدهید بخشی از انرژی بدن را تحلیل برده و موجب خستگی و بی حالی بعد از ارضا شدن میشود ولی با استراحت و تغذیه مناسب دوباره این انرژی به بدن باز میگردد فقط در موارد خودارضایی وسواسی که فرد دچار اعتیاد شده و هر روز یا روزی چند بار خودارضایی میکند، از آنجا که بدن فرصت تامین منابع از دست رفته را ندارد میتواند منجر به ضعف عمومی شود.
بر خلاف ادعادهایی که میشود خودارضایی در مردان هیچ ارتباطی با کارکرد بد اسپرم یا ناباروری در مردان ندارد.
زیاده روی در خود ارضایی میتواند منجر به وسواس و اعتیاد به این انحراف جنسی شده و فرد دچار زودانزالی شده و بعد از ازدواج نتواند همسر خود را راضی کند یا در موارد شدیدتر خودش نتواند از رابطه جنسی لذت ببرد و برای ارضا شدن حتی بعد از ازدواج مجبور به ادامه خودارضایی شود.
خود ارضایی باعث ضعف روانی و حساس شدن ناحیه تناسلی و وابستگی به لذت می شود به همین دلیل به شکل غیر واقعی میل جنسی را افزایش میدهد. در حالی که اغلب افراد از نظر هورمونی و جسمی توانایی توالی این تعداد تکرار خود ارضایی را ندارند بنابراین بدنشان ضعیف می شود.
خود ارضایی وسواسی را شاید بتوان به نوعی اعتیاد تشبیه کرد ، یعنی فرد برای انجام خود ارضایی احساس اجبار داشته باشد.
خود ارضایی وسواسی در موارد شدید میتواند منجر به اختلال در فعالیتهای روزمره و پیشرفت و موفقیت فرد شود.
خود ارضایی وسواسی ممکن است با دیدن فیلم و عکس های غیر اخلاقی همراه باشد یا نباشد.
خود ارضایی وسواسی ممکن است با سایر اختلال های رایج روانی از جمله افسردگی ، اضطراب و رفتارهای وسواسی ، ناتوانی در رابطه عاطفی یا ناتوانی در رابطه جنسی همراه باشد.
معمولا یک سری عوامل جسمانی و روانی فرد را به مرور به سمت خود ارضایی وسواسی می کشانند.
اغلب این افراد از مشکل جسمی که منجر به حساس شدن ناحیه تناسلی ، اضطراب فراوان ، تثبیت در مراحل رشد ، برخورد نامناسب والدین با اولین مشاهده لمس آلت تناسیلی و غیره روبرو هستند.
در کودکان معمولا رفتارهای تند والدین منجر به مخفی کاری میشود و والدین زمانی متوجه بحران میشوند که کودک به این عمل عادت کرده است.
از نظر روانی ، افرادی که دچار وسواس خودارضایی میشوند معمولا دارای اضطراب زیادی هستند و بعد از مدتی احتمال ابتلا به افسردگی در آن ها زیاد میشود.
از آن جا که خود ارضایی باعث ایجاد آرامش آنی در فرد میشود و فرد با رسیدن به ارگاسم ، لذت ، ترشح آدرنالین و فراموشی لحظه ای مشکلات را تجربه می کند. از سویی دیگر تدام خود ارضایی منجر به حساس تر شدن ناحیه تناسلی میشود که فرد با کوچکترین عاملی ، تحریک شده و تمایل به خود ارضایی پیدا میکند بنابراین احتمال ایجاد اعتیاد و وسواس خودارضایی بسیار بالا میرود.
هر اعتیادی در زمان افسردگی و ناامیدی اوج میگرد که در مورد خود ارضایی هم کاملا صدق می کند.
اگر میخواهید بدانید دچار خود ارضایی وسواسی شده اید یا خیر میتوانید موارد زیر را با رفتار خودتان مطابقت دهید و قبل از این که توان کنترل خودتان را از دست بدهید ، شروع به تغییر رفتار و عادت های خود نمایید :
• خود ارضایی به قدری زیاد میشود که روابط اجتماعی ، عاطفی و کاری فرد را مختل می کند.
• بعد از هر بار ارگاسم احساس تنهایی در فرد ایجاد می شود.
• بعد از خود ارضایی احساس رضایت جنسی ندارید.
• بیش از یک بار در روز خود ارضایی دارید ، در موارد شدید میتواند بین 5 – 15 بار در روز تکرار شود.
• هر روز مجبور به خود ارضایی میشوید و تصمیم برای زمان بندی خود ارضایی مثلا هفته ای 2 بار از کنترل شما خارج میشود.
• نمیتوانید وسوسه تحریک اندام جنسی خودتان را کنترل کنید.
• تنها زمانی دست از خود ارضایی می کشید که آسیب دیده و فرسوده شده اید یا احساس گناه یا فشار اجتماعی شدیدی دارید.
در صورتی که از روی علایم و رفتارتان متوجه شدید که جسمتان دیگر در اختیار عقلتان نیست و کنترل جسمتان به جای دیگری وصل شده است و توان کنترل اندام جنسی خودتان را ندارید باید به فکر درمان باشید :
مشکل خود را بپذیرید : معمولا نداشتن رابطه عاطفی و جنسی طبیعی منجر به خود ارضایی میشود و گاهی فرد برای فرار از واقعیت ها و استرس و فشار مقطعی دست به خود ارضایی می زند.
بهتر است مشکل خود را بپذیرید ، علت زمینه ای خود ارضایی را پیدا کرده و به دنبال تغییر در زندگی و تعیین هدف برای خودتان باشید.
نشانه هایی که منجر به تمایل شما به خود ارضایی میشود را پیدا کنید و سعی کنید در چنین زمان هایی تنها نباشید و خودتان را به کار دیگری مشغول کنید.
عادتتان را بشکنید : بررسی کنید ببینید خود ارضایی چقدر از زمان شما را به خود اختصاص میدهد در صورتی که میتوانید از این زمان برای ورزش، امتحان یک کار جدید ، آموزش های جدید ، فعالیتهای اجتماعی و تفریحات دیگر بگذرانید. سعی کنید به جای ا ین که زندگیان به ارضای جنسی خود اختصاص دهید به ابعاد دیگری معطوف کنید که موجب رشد و پیشرفت شما شود.
به تدریج ترک کنید : اگر روزی چند بار خود ارضایی میکنید در قدم اول سعی کنید تعداد را به نصف برسانید و همینطور ادامه دهید تا به روزی یک بار برسد زمانی که احساس راحتی داشتید و اجبار شدید خودارضایی چندباره در یک روز از رویتان برداشته شد سعی کنید یک روز در هفته را خود ارضایی نکنید مثلا شنبه ها . بعد از مدتی خود ارضایی را به هفته ای 2 بار برسانید و در روزهای دیگر خودتان را سرگرم کنید تا کمتر وسوسه شوید.
برای خودتان کار فکری و جسمی بسازید : معمولا افرادی که زمان تنهایی و بیکاری بیشتری دارند ، بیشتر دچار خودارضایی وسواسی میشوند. بنابراین سعی کنید کمتر تنها بمانید و بیشتر وقت خود را با دوستان ، رفتن به کتابخانه ، رفتن به باشگاه ، پیاده روی ، کافه یا رستوران بگذرانید . با این کار ذهن شما تربیت میشود که با هر تحریکی نیاز به خودارضایی ندارد و میتواند معطوف به فعالیتی دیگر شود.
از سویی دیگر برای خودتان یک هدف کوتاه مدت و یک هدف بلند مدت در مسیر رسیدن به موفقیت تعریف کنید و برای رسیدن به هدفتان زمان بندی کنید. یک انسان هدفمند وقتی برای هدر دادن به خودارضایی ندارد و توان جسمی و تمرکزش را برای رسیدن به موفقیت صرف می کند.
فیلم و عکس غیر اخلاقی نبینید : یکی از عوامل موثر بر خودارضایی افراد مشاهده فیلم و عکس های غیراخلاقی است. مهم ترین قدم برای ترک خودارضایی وسواسی کنترل خودتان برای کنار گذاشتن این مقولات است.
سایر روش های ترک خود ارضایی وسواسی عبارتند از :
• در صورتی که به تنهایی قادر به ترک این عمل آسیب رسان به فکر و جسمتان نیستید، خجالت نکشید و با مشاور صحبت کنید.
• راهی مناسب که مورد علاقه خودتان باشد برای تخلیه انرژی و هیجانات پیدا کنید مثلا آواز خواندن ، نواختن ساز ، مسافرت رفتن و غیره.
• ورزش انرژی اضافه شما را در جهت حفظ سلامتی صرف میکند و باعث میشود هورمون های ایجاد احساسات خوب در بدنتان ترشح شوند.
• کارهای عام المنفعه انجام دهید.
• خواب خود را تنظیم کنید. خود ارضایی اغلب شب ها به سراغ افراد می آید. خوابیدن وبیدار شدن در ساعت منظم کمک زیادی به ترک این عادت می کند.
• از دوش آب سرد برای عقب نشینی افکار و هورمون های جنسی استفاده کنید.
• هنگام خواب لباس بیشتری بپوشید.
• خودتان را تنبیه و تحقیر نکنید و به خودتان اعتماد داشته باشید.
• سعی کنید زیاد از گرمیجات مثل فلفل تند استفاده نکنید.