به گزارش شفاآنلاین:این امر در حالیست که آمار ثبت ازدواج و طلاق قبل از بیماری کرونا طبق آمار رسمی ۵ به ۱ و براساس آمار غیر رسمی در برخی کلان شهرها ۳ به ۱ بوده است که به عقیده روانشناسان قرنطینه خانگی در دوران کرونا میتواند خیلی از تنشهای خانوادگی را افزایش دهد بنابراین در این شرایط لازم است خانوادهها برای رهایی از آن باید با هم سازگار شوند تا به یک زندگی مطلوب برسند.
اضطراب در شرایط بحرانی میتواند شخصیت انسان را تحت تاثیر قرار دهد
مدیر گروه روانشناسی دانشگاه مازندران در این باره گفت: اضطراب در شرایط بحرانی میتواند شخصیت انسان را در مولفههای مختلف تحت تاثیر قرار دهد.
حبیبالله نادری با بیان اینکه شخصیت به همه خصلتها و ویژگیهایی اطلاق میشود که معرف رفتار یک شخص باشد، اظهار کرد: شخصیت شامل اندیشه احساسات ادراک شخص از خود طرز فکر و غیره بوده است.
وی تصریح کرد: هر انسانی دارای شخصیت منحصر به فردی بوده که او را نسبت به دیگران متمایز و آن را تحت تاثیر محرکهای بیرونی و درونی قرار میدهد یا به عبارت دیگر شخصیت یعنی شیوه خاص بودن هر فرد و تفاوت او با دیگران.
عضو هیئت علمی گروه روانشناسی دانشگاه مازندران با اشاره به اینکه اضطراب یک احساس رنج آور و بخشی از زندگی هر انسانی بوده که در حد اعتدال پاسخی سازش یافته تلقی میشود، گفت: اضطراب ما را از تلاش وا میدارد که با وجود ترس و دلهره به پزشک مراجعه کنیم و گاهی اضطراب مزمن و مداوم باعث از هم پاشیدگی مولفههای شخصیت انسان میشود که در این صورت نه تنها نمیتوان آن را پاسخ سازش یافته دانست بلکه باید آن را منبع شکست و سازش نیافتگی تلقی کرد.
نادری خاطرنشان کرد: زمانی که انسان نتواند به روشهای منطقی و مستقیم اضطراب را کنترل کند به روشهای غیر مستقیم متوسل شده و از مکانیزمهای دفاعی برای حفظ و یکپاچکی شخصیت و کاهش اضطراب استفاده خواهد کرد.
مدیر گروه روانشناسی دانشگاه مازندران ادامه داد: مکانیزمهای دفاعی، عملیاتی ذهنی هستند که اجزای عواطف ناخوشایند را از قلمرو هوشیاری دور نگه میدارند و این مکانیزمها زمانی فعال میشوند که با بالاترین سطوح اضطراب منجر به آسیبهای روانی شوند و عموما زمانی که افراد احساسات منفی را تجربه میکنند، سعی دارند با روشهای مختلفی با آن کنار بیایند.
وی با اشاره به اینکه یکی از مهمترین مکانیزمهای دفاعی، مکانیزم دفاعی جابجایی بوده است، گفت: جابجایی مکانیزمهای دفاعی، یک مکانیزم رایجی است که طی آن فرد احساسات منفی خود را از منبعی که موجب آن هیجان منفی شده، به فرد یا چیزی که کمتر تهدیدکننده است، منتقل میکند.
عضو هیئت علمی گروه روانشناسی دانشگاه مازندران افزود: به عنوان مثال شخصی که از کارفرمای خود عصبانی میشود، ممکن است عصبانیت خود را بر سر همسر خود خالی کند و همسر این فرد هم به نوبه خود این عصبانیت را، بر سر بچههای خود خالی میکند و این چرخه معیوب بین زوجین ادامه مییابد که مکانیزم دفاعی جابجایی میتواند در این امر مفهوم پیدا کند.
زوجین باید از فرصت قرنطینه خانگی به خوبی استفاده کنند
مدیر گروه روانشناسی دانشگاه مازندران با اشاره به اینکه زوجین باید از فرصت قرنطینه خانگی به خوبی استفاده کنند، گفت: طبق (کتاب تئوری انتخاب) اثرویلیام گلاسر که در آن نوشته میتوانیم آزادانه به ابقای روابطی بپردازیم که به یک زندگی سالم و پرباری منجر شود و از خیلی چیزها میتوانیم آزاد شویم اما هرگز نمیتوانیم بدون حداقل یک رابطه شخصی رضایتبخش، شادمانه زندگی کنیم بنابراین رویدادهای دردناک گذشته و رویدادهایی که امروزه مثل بیماری کرونا شاهد آن هستیم نقش مهمی در زندگی ما دارند و مرور دوباره آنها، کمک چندانی به نیاز امروز ما برای بهبودِ رابطه فعلیمان نخواهد کرد.
نادری با بیان اینکه انسانها پنج محرک اصلی در زندگی خود دارند، یادآور شد: محرکهای اصلی انسان شامل نیاز به زنده ماندن، نیاز به محبت و دوست داشتن و تعلق خاطر، نیاز به قدرت، نیاز به آزادی، نیاز به تفریح بوده است و ما برای تأمین این نیازها، باید یک یا چند تصویر را در دنیای کیفی خود بهبود دهیم بنابراین دنیای کیفی از مهمترین چیزهایی که میدانیم و میشناسیم تشکیل شده است.
وی با اشاره به اینکه در دنیا هیچ آزادی کامل وجود ندارد، افزود: هرچه به دنبال محبت و احساس تعلق باشیم از نیازهای دیگر به خصوص در قدرت و آزادی نمیتوانیم فارغ شویم چراکه قدرت محبت را تخریب خواهد کرد و هیچ کس هم دوست ندارد تحت تسلط کسی قرار بگیرد.
عضو هیئت علمی گروه روانشناسی دانشگاه مازندران محبت را به معنای معین کردن برای دانستن تا چه حد باید با هم باشیم، دانست و گفت: اگر این نسبت درست تنظیم نشود با توجه به محرکهای فوق الذکر اگر تعادل و تعامل منطقی بین زوجین به وجود نیاید، سرانجام رابطه مطلوب آنها به خصوص در دوران قرنطینه خانگی به شکست میانجامد، بنابراین زوجین باید از این فرصت به خوبی استفاده کنند و با تعدیل نیازها بتوانند با سازگاری مطلوب به هدف زندگی خود برسند.ایسنا