به التهاب لوزالمعده پانکراتیت گفته می شود. در صورتی که شدت و علایم بیماری خفیف باشد، ممکن است بدون درمان رفع شود؛ ولی در برخی موارد با علایمی همراه است که می تواند زندگی بیمار را تهدید کند
شفاآنلاین>
سلامت> پانکراس (لوزالمعده) غده پهن و درازی است که در بخش فوقانی شکم<
Upper abdomen> قرار دارد. غده پانکراس هم برون ریز و هم درون ریز است؛ یعنی ترشحات آن هم مستقیما وارد جریان خون می شوند و هم برای هضم پروتئین، چربی و کربوهیدرات، وارد روده می شوند.
به گزارش
شفاآنلاین: غذا به محض ورود به روده کوچک، توسط آنزیم های ترشح شده از پانکراس و اسید معده، هضم می شود. آنزیم های پانکراس با وجود هضم چربی و کربوهیدرات<
Digestion of fat and carbohydrates>، هیچ آسیبی به پرز و دیواره روده وارد نمی کنند.
بخش اعظم هضم چربی، پروتئین و نشاسته، به عهده آنزیم های ترشح شده از پانکراس است. یکی دیگر از مهمترین وظایف پانکراس، تولید انسولین است که سبب کاهش قند خون و تولید انرژی از آن می شود.
پانکراتیت یا همان التهاب پانکراس می تواند به دو صورت حاد یا مزمن بروز کند. در صورتی که شدت و علایم بیماری خفیف باشد، ممکن است بدون درمان رفع شود ولی در برخی موارد با علایمی همراه است که می تواند زندگی بیمار را تهدید کند.
مهمترین علایم پانکراتیت حاد عبارتند از :
-درد در ناحیه بالای شکم
- دردی که در ناحیه شکم احساس می شود و به قسمت پشت سرایت می کند
- احساس درد در ناحیه شکم که پس از صرف غذا شدیدتر می شود
-تب
-حالت تهوع
-افزایش ضربان قلب
- استفراغ
شکم درد، کاهش بی دلیل وزن و مدفوع چرب از مهمترین علایم پانکراتیت مزمن هستند.
**مهمترین علل پانکراتیت
این عارضه زمانی رخ می دهد که آنزیم های گوارشی در حالی که هنوز در پانکراس هستند، فعال می مانند و با تحریک سلول های پانکراس منجر به التهاب می شوند. با تکرار پانکراتیت حاد، این عارضه به نوع مزمن تبدیل می شود. این بیماری می تواند باعث بروز بافت زخم در لوزالمعده و اختلال در عملکرد این عضو حساس شود. آسیب لوزالمعده شروع دیابت و مشکلات گوارشی و هضم است. مصرف الکل مهمترین دلیل بروز پانکراتیت است. سنگ کلیه، جراحی شکم، استعمال دخانیات، فیبروز سیستیک، مصرف برخی دارو ها، سابقه خانوادگی پانکراتیت، سطوح بالای تری گلیسیرید، سنگ کیسه سفرا، عفونت، جراحت در ناحیه شکم، سطح بالای کلسیم خون و سرطان پانکراس از مهمترین علل این عارضه هستند.پانکراتیت می تواند عوارض جانبی جدی به همراه داشته باشد که عبارتند از:
-عفونت
پانکراتیت مزمن می تواند پانکراس را مستعد ابتلا به انواع عفونت ها و باکتری کند. عفونت پانکراتیت بسیار جدی است و باید بافت عفونی توسط جراح برداشته شود.
-نارسایی کلیه
این عارضه با دیالیز قابل درمان است.
-مشکلات تنفسی
پانکراتیت حاد با تغییرات شیمیایی بدن بر عملکرد ریه تاثیرگذار است و باعث کاهش شدید سطح اکسیژن خون می شود.
-دیابت
آسیب سلول های تولید کننده انسولین در پانکراس عامل بروز دیابت است.
-سوء تغذیه
پانکراتیت با کاهش تولید آنزیم های گوارشی باعث بروز سوء تغذیه و کاهش شدید وزن می شود. اسهال از دیگر علایم این عارضه است.
-سرطان پانکراس
التهاب مزمن ناشی از پانکراتیت یک عامل خطر برای بروز سرطان است.
***روش های تشخیص
معمولا تشخیص این عارضه با آزمایش خون، آزمایش مدفوع، سی تی اسکن و ام آر آی انجام می شود.
***درمان
معمولا درمان این عارضه در حالت های خفیف با رژیم غذایی بسیار سبک و یا اجتناب از مصرف غذا به مدت چند روز تحت نظر پزشک است. سرم های مختلف نیز می تواند توسط پزشک تجویز شود، سپس با توجه به نوع و علت بیماری، روش هایی از قبیل جراحی و تجویز داروی های مختلف صورت می گیرد. ایرنا