شفا آنلاین: لگ کالورپرتس یک بیماری نسبتأ شایع است اما جزء بیماری های نادر محسوب نمی شود. در حقیقت بیماری ناتوان کننده ای است که به دنبال نرسیدن خون به سر استخوان در مفصل لگن ایجاد می شود و از سنین کودکی یعنی 4تا6سالگی رخ می دهد که منجر به تغییر شکل استخوان ران - فرسایش و در نهایت آرتروز(در مفصل ران) پدیدار می شود که بیمار بعد از 15ساگی دچار ناتوانی جدی خواهد شد و حتی ممکن است در صورت نیاز مفصلش تعویض شود.
بنابراین یک بیماری است که شانس معلولیت در آن بالا است و چون علت بروز بیماری نامشخص است از نظر پیشگیری شرایط معینی ندارد.
مهم ترین علامت لگ کالورپرتس درد و لنگش است که طی طولانی مدت تقریبأ با رادیوگرافی و عکس برداری بیماری تشخیص داده نمی شود.آزمایش ها بیماررا سالم نشان مي دهد اما پس از گذشتن چند ماه بر اساس تصاویر رادیوگرافی شاهد نرسیدن جریان خون به سر استخوان در مفصل لگن خواهیم بود.
در صورت بروز این بیماری سر استخوان نرم می شود و روی هم می خوابد و همچنین حالت گردی خود را از دست می دهد و اصطلاحأ سر استخوان نا منظم می شود.
این بیماری 60تا70درصد عارضه زیادی برای بیمار ایجاد نمی کند اما حدود10تا20درصد عوارض جدی به دنبال دارد که به دنبال آن استخوان با حالت نامنظم تغییر شکل پیدا می کند که عاقبت به تخریب مفصل دامن می زند.
پس از تشخیص بیماری پزشک باید سعی کند در طول 2سال که بیمار سیر حاد بیماری را سپری می کند،سر استخوان در مفصل لگن را به صورت منظم (شبیه کره زمین) در آورد و در این راستا کودک باید گشاد گشاد راه برود(پای بچه از قاعده شانه هم بیشتر باز باشد) که به دنبال آن سر استخوان در مفصل لگن دائم حرکت کند تا شکل جدید مفصل نامنظم باقی نماند.
نکته جالب این که در بروز این بیماری، ژنتیک دخالتی ندارد همچنین توصیه می شود لنگش حین راه رفتن کودک جدی گرفته شود و این امر را نباید ناشی از درد رشد،ضربه و یا هرچیز دیگری تلقی کرد بلکه باید فورأ به پزشک مراجعه شود.
شایان ذکر است در صورت تداوم لنگش به مدت 2هفته بر اهمیت مراجعه فوری به پزشک می افزاید.
دکتر فرشید باقری.- متخصص ارتوپدی-.دانشیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد