کد خبر: ۳۶۹۷۱۳
تاریخ انتشار: ۱۵:۰۰ - ۱۲ آبان ۱۴۰۴ - 2025November 03

طعم سنت در سفره مدرن /تصاویر

در قهوه‌خانه‌های قدیم، دیگ آبگوشت هم‌زمان با نقالی و شاهنامه‌خوانی می‌جوشید و جمعی از مردان را گرد هم می‌آورد.

شفاآنلاین »عمومی» آبگوشت، یکی از اصیل‌ترین خوراک‌های ایرانی، ریشه در شوربا دارد و از اواخر دوران قاجار به شکلی گسترده در سفره مردم رواج یافت. این خوراک ساده در طول بیش از یک قرن، از مرز یک غذای روزمره فراتر رفته و به بخشی از هویت فرهنگی و آیین مهمان‌نوازی ایرانیان تبدیل شده است. در قهوه‌خانه‌های قدیم، دیگ آبگوشت هم‌زمان با نقالی و شاهنامه‌خوانی می‌جوشید و جمعی از مردان را گرد هم می‌آورد. این پیوند میان خوراک، روایت و هم‌نشینی، آبگوشت را به بخشی از فرهنگ شفاهی مردم ایران بدل کرد. با گسترش شهرنشینی، این خوراک سنتی مسیر تازه‌ای پیمود؛ از قهوه‌خانه‌ها به رستوران‌ها و سفره‌خانه‌های سنتی راه یافت و حتی در شکل‌های نیمه‌آماده و فست‌فودی نیز بازتولید شد. امروزه حضور آبگوشت در منوی رستوران‌های سنتی، نوعی گردشگری خوراک ایجاد کرده که گردشگران داخلی و خارجی را با فرهنگ غذایی ایرانی آشنا می‌سازد. در بسیاری از نذری‌ها و آیین‌های محلی نیز پخت دیگ‌های بزرگ آبگوشت، نشانه‌ای از مشارکت جمعی و همدلی اجتماعی است. با وجود چنین جایگاه فرهنگی و تاریخی، آبگوشت تاکنون در فهرست میراث فرهنگی ناملموس ایران و یونسکو ثبت رسمی نشده است. بسیاری از کارشناسان حوزه میراث فرهنگی، آن را نمونه‌ای ممتاز از فرهنگ غذایی ایرانی می‌دانند که ظرفیت ثبت ملی و حتی جهانی دارد

 
نظرات بینندگان