کد خبر: ۳۶۳۴۸۳
تاریخ انتشار: ۰۹:۰۰ - ۱۲ تير ۱۴۰۴ - 2025July 03

تاب آوری نظام سلامت گران تمام شد

شلیک‎ موشک‌های رژیم صهیونیستی نه‌تنها بر خلاف کنوانسیون‌های بین‌المللی برخی زیرساخت‌های درمانی ایران را مورد هدف قرار داد، بلکه بر اساس آمارها به شهادت دست‎کم 5 پزشک و مصدوم شدن بیش از ۲۰ نفر دیگر از کادر درمان منجر شد، یعنی نقض آشکار قوانین بین‌المللی.

شفاآنلاین»سلامت» فرقی نمی‎کند هشت سال دفاع مقدس باشد، همه‎گیری کرونا یا جنگ 12 روزه. پیام‎آوران سلامت، بعد از نیروهای نظامی، یکی از قدرتمندترین گروه‎ها در مقابله با بحران بویژه در شرایط جنگی هستند. این گروه همیشه در بحران‌های سنگین جان مجروحان و مصدومان را نجات داده‌اند و همیشه نقطه قوت مردم در شرایط بحرانی هستند. البته این رشادت و همراهی فقط مختص کادر درمان ساکن در وطن نبود. در روزهای اول تجاوزات رژیم صهیونیستی به کشور و بسته شدن خطوط هوایی، برخی از پزشکان که در سفرهای علمی یا در خارج از ایران مشغول کار و تحصیل بودند، خود را به مرزهای زمینی رساندند تا در کنار دیگر همکارانشان برای حفظ جان مردم خدمت کنند. اما وقتی موشک‎های دشمن کورکورانه شلیک می‎شدند، مناطق نظامی، مسکونی، بیمارستان‎ها، مطب‎های پزشکان، کادر درمان و بیماران هم مصون از تجاوزات نبودند.
به گزارش شفاآنلاین: شلیک‎ موشک‌های رژیم صهیونیستی نه‌تنها بر خلاف کنوانسیون‌های بین‌المللی برخی زیرساخت‌های درمانی ایران را مورد هدف قرار داد، بلکه بر اساس آمارها به شهادت دست‎کم 5 پزشک و مصدوم شدن بیش از ۲۰ نفر دیگر از کادر درمان منجر شد، یعنی نقض آشکار قوانین بین‌المللی.
دکترعلی سلحشور، سرپرست روابط عمومی و امور بین‌الملل سازمان نظام پزشکی با بیان اینکه از دبیرکل سازمان ملل خواسته‌ایم به صراحت این اقدامات ضدانسانی را محکوم و از حقوق غیرنظامیان، بیماران و کادر درمان دفاع کند، می‎گوید:«از همان روزهای اول تجاوزات غیرقانونی و کاملاً هدف‌دار رژیم صهیونیستی، به ‌عنوان سازمان نظام پزشکی کل کشور سکوت نکردیم.
با استناد به اسناد بین‌المللی مثل کنوانسیون‌های ژنو، پروتکل‌های الحاقی و قطعنامه 2286 شورای امنیت، صراحتاً اعلام کردیم این اقدامات، مصداق بارز جنایت جنگی و نقض حقوق بین‌الملل بشردوستانه ا‌ست. همچنین نامه‌های رسمی و مستندی را خطاب به دبیرکل سازمان بهداشت جهانی (WHO)، کمیته بین‌المللی صلیب سرخ، فدراسیون جهانی پزشکان و چند نهاد معتبر حقوق بشری و صنفی فرستادیم.»
او با اشاره به اینکه سازمان نظام پزشکی در این مکاتبات، خواستار اقدام فوری برای محکومیت این جنایات شده است، توضیح می‌دهد:«دراین نامه‎ها تأکید کردیم حمله به مراکز درمانی، امدادی و حتی مطب پزشکان باید ثبت و مستندسازی شود تا دنیا بداند چه جنایات جنگی از طرف رژیم جعلی صهیونیستی در حال وقوع است.
نامه‌ای به زبان‌های فارسی و انگلیسی خطاب به آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد ارسال کردیم. در این نامه با ابراز همدردی با مجروحان و خانواده‌های شهدای این تجاوز وحشیانه، از نهادهای بین‌المللی خواسته‌ایم با اعلام موضع رسمی، این اقدامات را محکوم کنند و در برابر تخلفات از معاهدات بین‌المللی، اقدامات بازدارنده در نظر بگیرند.»

دور از خانواده و مرهمی
برای مجروحان
دکتر سلحشور با اشاره به شهادت برخی از اعضای کادر درمان کشور در 12 روز تجاوز رژیم صهیونیستی توضیح می‎دهد: «متأسفانه تا این لحظه، شهادت 5 نفر از اعضای جامعه پزشکی کشور برای ما محرز شده است.
شهید دکتر محمدحسین عزیزی متخصص گوش، حلق و بینی، شهیده دکتر زهره رسولی متخصص زنان و زایمان، شهیده دکتر مرضیه عسکری فوق‌تخصص نوزادان، شهیده دکتر مریم حجاری‌دوابسری دندانپزشک و شهید دکتر سید داوود شیروانی پزشک عمومی، افرادی که نه‌تنها جزو نخبگان علمی و درمانگرهای پرتلاش این سرزمین بودند، بلکه در زمان خدمت‌رسانی به مردم، مظلومانه هدف قرار گرفتند. دکتر شیروانی در حالی به شهادت رسید که در محل خدمت، در دل بحران حضور داشت، این یعنی تعهد واقعی. در کنار این شهدا، تعداد دیگری از همکاران ما و اعضای خانواده‌هایشان هم در جریان تجاوزات به مناطق مسکونی یا مراکز درمانی آسیب دیدند. اما یکی از تلخ‌ترین بخش‌های این ماجرا، تجاوز به مطب پزشکان بود. این تجاوزات نه ‌فقط ضدانسانی، بلکه ضدشرافت و ضدتمدن است و با هیچ یک از قوانین بین‌المللی همخوانی ندارد.»
سرپرست اداره کل روابط عمومی و امور بین‌الملل سازمان نظام پزشکی با بیان اینکه در بحران‌ها، حوزه سلامت یکی از مهم‌ترین نیازهای هر کشوری است، می‌گوید:«به همان اندازه که امنیت مهم است، سلامت مردم نیز حیاتی است. مسئولان باید با مهربانی، عمق و مسئولیت‌پذیری بیشتری به حوزه بهداشت و درمان کشور نگاه کنند. یکی از درخشان‌ترین صحنه‌های تاریخ نظام سلامت کشور در همین 12 روز به رخ کشیده شد.
با وجود تخریب بعضی از مراکز درمانی، تهدیدهای مستقیم، قطعی اینترنت و همه فشارها، همکاران ما عقب نکشیدند و نظام سلامت استوار خدمات درمانی را بدون کوچک‌ترین خللی به مردم ارائه کرد و این روند همچنان ادامه دارد. در روزهای پرالتهاب، همه ترجیح می‎دهند کنار خانواده و کودکانشان باشند یا برای دوری از صداهای ناهنجار و ترس از آوار و خرابی به شهرهای دیگر پناه ببرند، اما کادر درمان همیشه در شرایط سخت به جای بودن کنار خانواده‎هایشان، بربالین بیماران نشستند و فقط به نجات جان بیماران فکر کردند.»

همبستگی برای مردم و ایران
در سراسر کشور کمیته‌های تخصصی متعددی با هماهنگی دفتر مرکزی تشکیل شد تا در صورت نیاز، در کنار دانشگاه‌های علوم پزشکی قرار گرفته و به‌ صورت منسجم و تخصصی خدمات ارائه دهند. دکتر سلحشور با بیان این موضوع می‎گوید:«بسیاری از پزشکان و پرستاران داوطلبانه اعلام آمادگی کردند تا در مراکز درمانی که به وجودشان نیاز است، به یاری بیماران بشتابند. حتی بعضی‌ها بی‌خبر از خانواده، با لباس شخصی به مراکز حادثه‌دیده رفتند تا فقط کمک کنند. از پزشک متخصص گرفته تا دستیار، پرستار، دانشجو و نیروهای اورژانس، همه کنار هم بودند تا چرخه سلامت در هیچ کجای کشور از حرکت نایستد. این حرکت‎های خودجوش همبستگی واقعی را شکل داد و بار دیگر ثابت کرد کادر درمان با وجود همه ناملایمتی‎هایی که در طول سال می‎بیند، در مواقع بحران کنار مردم و پای کار کشور است.»

 وضعیت خاص نظام سلامت
در شرایط بحران
هماهنگی کامل میان دستگاه‌ها و مدیریت بحران در تأمین دارو، تجهیزات و خدمات درمانی، یکی از نقاط قوت این دوران بود. این متخصص بیهوشی درباره تاب‌آوری نظام سلامت در شرایط بحران می‎گوید:«با تمام فشارها، چه از نظر روانی  و چه از لحاظ زیرساختی، یک تاب‌آوری بسیار جدی و امیدوارکننده دیدیم. از ساختارهای بحرانی گرفته تا هماهنگی بین‌نهادی و حضور پررنگ میدانی کادر درمان، همه باعث شدند فاجعه انسانی بزرگی اتفاق نیفتد. البته باید صادقانه بگویم، این تاب‌آوری به قیمت زیادی تمام شد. به دلیل فرسودگی جسمی و روانی نیروهای درمان، کمبود منابع، فشار کاری سنگین و… اکنون وقت آن است که مسئولان کشور و نظام سلامت به طور جدی به بازسازی زیرساخت‌ها، حمایت ویژه از کادر درمان و تقویت پشتیبانی‌ها فکر کنند، چرا که این فشار نباید نهادینه شود.»
به گفته او، برخی از مسئولان باید ذهنیت‌های پیش‌فرض خود را نسبت به جامعه پزشکی مورد بازنگری قرار دهند. بزرگ‌ترین قدردانی از تیم ملی سلامت، همین اصلاح نگاه و حمایت عملی است. سازمان نظام پزشکی به‌عنوان نهادی برخاسته از جامعه پزشکی، وظیفه خود می‌داند در هر حادثه‌ای، از جمله تجاوز اخیر رژیم صهیونیستی به کشور، با تکیه بر دانش، تخصص و تعهد، نقش خود را در حوزه‌های درمان، بهداشت و روان‌درمانی ایفا کند.

نظرات بینندگان