کد خبر: ۳۴۶۵۵۳
تاریخ انتشار: ۱۹:۰۳ - ۱۶ تير ۱۴۰۳ - 2024July 06

سرطان پروستات بدخیم کشنده است؟

سرطان پروستات غالبا به آرامی رشد می‌کند و این ویژگی باعث می‌شود که تشخیص زودهنگام آن با آزمایش پروستات امکان‌پذیر گردد.
شفاآنلاین:سلامت>اگرچه این سرطان معمولا به آرامی پیشروی می‌کند و در مراحل اولیه هیچ علائمی ندارد اما در برخی موارد می‌تواند تهاجمی باشد و به سایر قسمت‌های بدن سرایت کند. به همین منظور انجام چکاپ منظم برای مردان بالای ۵۰ سال توصیه شده است. در این مقاله، عوامل موثر بر درمان سرطان پروستات بدخیم را بررسی می‌کنیم و همچنین به علائم هشداردهنده‌ای که باید به آنها توجه کرد و اهمیت تشخیص زودهنگام می‌پردازیم.

سرطان پروستات چیست؟

 به گزارش شفا آنلاین:زمانی که سلول‌های غده پروستات در دستگاه تناسلی از حالت طبیعی خارج می‌شوند، تکثیر مداوم و غیرطبیعی آنها باعث تورم و ایجاد تومور می‌شود. این رشد غیرطبیعی منجر به سرطان پروستات خواهد شد. در صورت پیشرفت و درمان نشدن بیماری، این سلول‌های غیرطبیعی می‌توانند به سایر قسمت‌های بدن به خصوص استخوان‌ها و غدد لنفاوی سرایت کنند. البته سرطان پروستات غالبا به آرامی رشد می‌کند و این ویژگی باعث می‌شود که تشخیص زودهنگام آن با آزمایش پروستات امکان‌پذیر گردد.

انواع مختلفی از سرطان پروستات وجود دارد که شایع‌ترین نوع آن آدنوکارسینوم است. عوامل خطر ابتلا به سرطان پروستات شامل موارد زیر است:

· سن: خطر ابتلا به سرطان پروستات با افزایش سن بالا می‌رود. اکثر موارد سرطان پروستات در مردان بالای ۶۵ سال دیده می‌شود.

· سابقه خانوادگی: اگر پدر یا برادر شما به سرطان پروستات مبتلا باشند، خطر ابتلا به این بیماری در شما نیز وجود دارد.

· جهش‌های ژنتیکی: برخی از جهش‌های ژنتیکی خاص می‌توانند خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش دهند.

انواع سرطان پروستات

غده پروستات در مردان در زیر مثانه قرار دارد و بخشی از سیستم تولید مثل مردانه به حساب می‌آید که مسئول تولید قسمتی از مایع منی است. پنج نوع اصلی سرطان پروستات وجود دارد که بر اساس نوع سلول‌هایی که تحت تأثیر قرار می‌گیرند، شامل آدنوکارسینوم پروستات، سرطان نورواندوکرین پروستات، سرطان سلول ادراری، سرطان سلول کوچک و سارکوم پروستات است. جزئیات بیشتر در مورد هر کدام به شرح زیر است:

آدنوکارسینوم پروستات: شایع‌ترین نوع سرطان پروستات است به طوری‌که حدود ۹۰ تا ۹۵ درصد از کل موارد را تشکیل می‌دهد. این سرطان از سلول‌های غدد پروستات آغاز می‌شود و بیشترین موارد ابتلا به سرطان پروستات ناشی از این نوع است.

سرطان نورواندوکرین پروستات: این نوع سرطان نادر است و فقط حدود ۰.۵ تا ۲ درصد از موارد را تشکیل می‌دهد. سرطان نورواندوکرین از سلول‌های عصبی غده پروستات شروع می‌شود.

سرطان سلول ادراری: این نوع سرطان نیز نادر است و فقط حدود ۲ تا ۳ درصد از موارد را شامل می‌شود. سرطان سلول انتقالی از سلول‌هایی که سطح مجرای ادرار منشا می‌گیرد.

سرطان سلول کوچک: این سرطان شیوع بسیار کمی دارد و تنها حدود ۰.۲ درصد از موارد را شامل می‌شود. سرطان سلول کوچک پروستات از سلول‌های نوروبلاستوم شروع می‌شود.

سارکوم پروستات: این نوع سرطان هم شیوع پایینی دارد و فقط حدود ۰.۱ درصد از موارد را در بر می‌گیرد. سارکوم پروستات از بافت نرم غده پروستات آغاز می‌شود. تمامی انواع سرطان‌های بیان شده با آزمایش پروستات قابل تشخیص هستند.

علائم سرطان پروستات

سرطان پروستات در مراحل اولیه به دلیل کوچک بودن غده اغلب علامت خاصی ندارد. اما با پیشرفت سرطان، ممکن است علائمی مانند موارد زیر بروز کند:

مشکلات ادراری: تکرر ادرار به خصوص در شب شایع است. همچنین دیر شروع شدن جریان ادرار یا قطع آن نیز ممکن است از علائم سرطان پروستات باشد. گاهی نیاز فوری به تخلیه ادرار و قطره قطره شدن ادرار نیز دیده می‌شود.

درد و ناراحتی: با پیشرفت سرطان درد در ناحیه لگن، کمر یا بالای ران احساس می‌شود. گاهی نیز درد در بیضه‌ها و درد در هنگام انزال ظاهر می‌شود. هرچه سرطان پیشروی کند این درد بیشتر احساس می‌شود.

از علائم دیگر بدخیمی پروستات می‌توان به خون در ادرار یا مایع منی، بروز مشکلات نعوظ و ضعف یا بی حسی در پاها اشاره کرد. البته به خاطر داشته باشید که همه مردان مبتلا به سرطان پروستات این علائم را تجربه نمی‌کنند. در واقع، بسیاری از مردان تا زمانی که سرطان به مراحل پیشرفته‌تر نرسیده باشد، از بیماری خود آگاه نمی‌شوند. اگر هر یک از این علائم را تجربه می کنید، مهم است که در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید. تشخیص زودهنگام سرطان پروستات کلید موفقیت درمان است.

راه‌های جلوگیری از ابتلا به بیماری‌های پروستات

اگرچه هیچ راه قطعی برای جلوگیری از ابتلا به بیماری‌های پروستات وجود ندارد اما با رعایت نکاتی می‌توانید خطر ابتلا به این بیماری‌ها را کاهش دهید، از جمله:

از رژیم غذایی سالم پیروی کنید:

میوه‌ها و سبزیجات بیشتری بخورید. میوه‌ها و سبزیجات سرشار از آنتی‌اکسیدان‌هایی هستند که می‌توانند به محافظت از سلول‌ها در برابر آسیب‌های ناشی از رادیکال‌های آزاد کمک کنند. رادیکال‌های آزاد با تعدادی از بیماری‌ها از جمله سرطان، مرتبط هستند. همچنین، چربی‌های اشباع شده و چربی‌های ترانس را محدود کنید این نوع چربی‌ها می‌توانند سطح کلسترول خون را افزایش دهند و خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و سایر مشکلات سلامتی را افزایش دهند.

ورزش منظم داشته باشید:

حداقل ۳۰ دقیقه ورزش متوسط ​​در اکثر روزهای هفته را مد نظر داشته باشید. می‌توانید فعالیت‌های هوازی مانند پیاده‌روی، دویدن یا دوچرخه‌سواری را با فعالیت‌های قدرتی، مانند بلند کردن وزنه یا بدنسازی ترکیب کنید. اگر اضافه وزن دارید یا چاق هستید، حتی کاهش وزن اندک هم خطر ابتلا به بیماری‌های پروستات را کاهش میدهد. می‌توان با داشتن یک رژیم غذایی سالم و ورزش منظم وزن خود را کاهش داد.

از سیگار کشیدن خودداری کنید:

سیگار کشیدن خطر ابتلا به بسیاری از بیماری‌های جدی، از جمله سرطان پروستات را افزایش می‌دهد. اگر سیگار می‌کشید، ترک آن یکی از بهترین کارهایی است که می‌توانید برای سلامتی خود انجام دهید. همچنین از مصرف الکل خودداری کنید تا احتمال بروز التهاب و تورم در غده پروستات کمتر شود.


نظرات بینندگان