شفا آنلاین>سلامت>اجتماعی>
۵۰۰ نوع نان در کشور تولید میشود، اما "نان کامل" یعنی نانی که از آرد با
سبوس کامل گندم تهیه شده باشد کم داریم. کارشناسان سالهاست میگویند آرد
سفیدی که در اغلب نانواییها استفاده میشود عامل بیماریهای قلبی و عروقی و
دیابت و چاقی بهعنوان منشا بیشتر بیماریها در ایرانیان شده است. نان
مردم را کامل کنید تا مطبهای پزشکان و داروخانهها که مردم را در صف
متفورمین و انواع داروی قلبی عروقی قرار داده است خالی شود
به گزارش شفا آنلاین:در استان مرکزی که بهعنوان آغاز طرح ملی آرد کامل توزیع
شده پس از مدتی تحقیقات پزشکی نشان داده که مراجعه بیماران با تشخیص دیابت و
فشار خون کاهش شگفتانگیز داشته است! این خبر چنانچه در تحقیقات بعدی ثابت
شود یعنی معجزه نان کامل. کارشناسان سالهاست میگویند آرد سفیدی که در
اغلب نانواییها استفاده میشود عامل بیماریهای قلبی و عروقی و دیابت و
چاقی بهعنوان منشأ بیشتر بیماریها در ایرانیان شده است.
تمایل
نانواییها و شاطرها به آرد سفید نرم برای اینکه تهیه خمیر تا پخت آن
آسانتر است، و قاچاق سیستماتیک سالیان دراز آرد از نانوایی به قنادیها که
فقط آرد سفید میخواهند، دو دلیل مافیاییشدن مسئله آرد و بدون سبوسشدن
آن در گذشته بوده است. اکنون در کشورهای مدرن به نان کامل که "قوت جان"
است توجه میشود. دولت نیز برنامه بلندی برای کاملکردن نان ایرانیان دارد.
اینها قدمهای نسبتاً آسانی است که نتایج شگفت دارد.
نان
مردم را کامل کنید تا مطبهای پزشکان و داروخانهها که مردم را در صف
متفورمین و انواع داروی قلبی عروقی قرار داده است خالی شود. مسائل اقتصادی
از یکسو و عادات غذایی از سوی دیگر مردم ما را نانخور کردهاست. با وجود
این و به رغم آنکه ۵۰۰ مدل نان در کشور پخته میشود اما اغلب این نانها از
آرد سفید تهیه میشوند. این در حالی است که به طور متوسط نزدیک به ۷۰ درصد
از انرژی روزانه و ۴۰ درصد از پروتئین مردم کشور از طریق نان تأمین
میشود.
همچنان که مردم ۸۰ درصد آهن و ۵۰ درصد فسفر مورد
نیاز بدنشان از نان به دست میآید. در چنین شرایطی بدیهی است گرانی نان
باعث میشود بخش زیادی از مردم خصوصاً اقشار آسیبپذیر در زمینه تأمین آن
دچار مشکلات جدی شوند. علاوه بر این لازم است با تغییر سیاست تولید نان به
سمت استفاده از آرد کامل بخش بیشتری از نیازهای مردم را به ریزمغذیها از
مسیر همین عادات غذایی به نانخوری تأمین کرد. این موضوعی است که در دولت
هم مورد توجه قرار گرفته و تاکنون سه نشست از سوی کمیته نان کامل برگزار
شده تا به سمت این سیاستگذاری پیش برویم.
موضوع ارتقای نان از
اواخر سال ۱۳۹۲ تا کنون در دستورکار دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت
غذایی کشور قرار گرفتهاست. در تیرماه امسال با امضای ریاست محترم جمهور
این سند ابلاغ شد سپس با تشکیل کمیته فنی گندم، آرد و نان در کیمته فنی،
استانداردها مربوط به گندم، آرد، سبوس و نمک نان بازنگری و توسط سازمان
ملی استاندارد مورد بررسی قرار گرفت. حالا هم کمیته نان کامل تشکیل شده و
تاکنون سه نشست هم داشتهاست تا به سمت سالمسازی نان حرکت کنیم.
چند وجهی بودن موضوع نان
علیرضا
زالی رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در سومین نشست کمیته نان کامل که
با حضور نمایندگان سازمانهای مرتبط برگزار شد نان کامل را یکی از انواع
نان سالم برشمرد و بر ضرورت حرکت به سمت افزایش کیفیت نان موجود تأکید کرد
وی
با تأکید برضرورت آسیبشناسی مراحل مختلف فرایند تولید نان به برخی
چالشهای موجود برای بهینهسازی نانواییها اشاره کرد و افزود: کیفیت نان
با توجه به همه عوامل و ابعاد باید در نظر گرفتهشود.
رئیس دانشگاه
علوم پزشکی شهید بهشتی به چندوجهی بودن زنجیره فرایند تولید نان اشاره کرد
که شامل مراحل پیچیدهای از کاشت گندم "نوع خاک، سم و آب" بحث نگهداشت گندم
"انبار، از دست رفتن مواد مغذی در زمان انبار کردن" پخت نان، فرهنگ
نگهداشتن نان در خانوادهها ومسائلی از این دست است و اقدام غیر صحیح در هر
یک از این مراحل میتواند منجر به تقلیل مواد مغذی نان سالم و افزایش
فسادپذیری آن شود.