کد خبر: ۲۱۳۶۲۶
تاریخ انتشار: ۲۰:۱۰ - ۱۶ آبان ۱۳۹۷ - 2018November 07

تاثیر استرس مادر باردار بر نوزاد

برخی زنان باردار به دلیل استرس، جنین خود را از دست می دهند یا در صورت تولد، دچار مشکلاتی همچون نارسایی قلبی، ناهنجاری‌های مادرزادی و گریه‌های شدید و ناآرامی می شوند
شفا آنلاین>سلامت>دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: استرس و اضطراب باعث بروز دگرگونی هورمونی در مادران باردار می شود و ناهنجاری هایی همچون نارسایی قلبی را در جنین به وجود می آورد.

به گزارش شفا آنلاین، سیدرضا کاظمی افزود: استرس و اضطراب سبب ترشح هورمون استرس و کورتیزول در بدن مادر باردار می شود و در مواردی می تواند منجر به زایمان ناگهانی یا حتی سقط جنین(Abortion) ‌شود.

وی اظهار داشت: برخی زنان باردار به دلیل استرس، جنین خود را از دست می دهند یا در صورت تولد، دچار مشکلاتی همچون نارسایی قلبی، ناهنجاری‌های مادرزادی و گریه‌های شدید و ناآرامی می شوند.

کاظمی ادامه داد: دگرگونی‌های هورمونی و فیزیکی در دوران بارداری، سبب زودرنج شدن و آسیب پذیری مادران در برخورد با حوادث و اتفاق‌های استرس زا می‌شود؛ بیشتر زنان باردار در این دوران دچار استرس و افسردگی(Depression) هستند و به حمایت همه جانبه اعضای خانواده به ویژه همسرشان نیاز دارند.

وی تصریح کرد: هرچه آرامش مادر در دوران بارداری به‌ ویژه چند ماه اول بیشتر باشد، این ناهنجاری‌ها هم کمتر می‌شود و هر چه استرس و نگرانی‌های مادر بیشتر باشد، ناهنجاری‌های نوزادی می‌تواند بیشتر شود.

این متخصص بیماری های کودکان با اشاره به فعال بودن زنان در اجتماع، گفت: با توجه به اینکه بسیاری از زنان شاغل هستند، استرس های زیادی را در محل کار، خانه و دوران بارداری متحمل می شوند؛ به همین دلیل برای کاهش استرس روش‌های آرام سازی ماهیچه‌های بدن نیز می تواند مانع از بروز سقط جنین ناگهانی می‌شود.

وی توصیه کرد: زنان برای جلوگیری از انقباض و سفت شدن عضله‌های بدن، در طول دوران بارداری باید لباس‌های آزاد و بزرگتر از سایز اصلی خود بپوشند، ماساژ عضله‌های بدن، استحمام با آب ولرم، مرطوب و چرب کردن بدن با کرم‌های مرطوب کننده (تحت نظارت پزشک متخصص) نیز می‌تواند سبب نرمی عضله‌ها و جلوگیری از فشار به قفسه سینه و جنین شود.

کاظمی اضافه کرد: یکی دیگر از تمرین‌های آرام سازی ذهن و ایجاد آرامش، فکر کردن به یک وضعیت باثبات و تجسم خود در یک حالت شاد و پرانرژی است، فکر کردن به امواج ساحل، جنگل، کوه، منظره‌ای برفی، یادآوری یک خاطره خوش و گوش دادن به موسیقی مورد علاقه می‌تواند سبب آرامش و برطرف شدن استرس در زنان باردار شود.

به گفته وی، داشتن رژیم غذایی سالم سرشار از میوه و سبزی‌های تازه، پروتئین گیاهی و حیوانی کم چرب، مواد لبنی، خوراک‌های دریایی، دانه‌های آجیل، آووکادو و روغن زیتون به کاهش اضطراب و ترشح هورمون‌های استرس در بدن کمک می‌کند.

کاظمی خاطرنشان کرد: نوشیدنی‌های کافئین دار به دلیل ماهیت خود سبب استرس، بالا رفتن ضربان قلب و بی خوابی می‌شوند، به همین دلیل زنان باردار مصرف قهوه و کافئین را در دوران بارداری باید محدود کنند به ویژه اگر سابقه ضربان قلب بالا و استرس شدید دارند.

وی اظهار داشت: نقش خانواده در کمک به زن باردار برای کنترل و کاهش استرس از اهمیت بالایی برخوردار است، در زمان بروز بلایای طبیعی از دعوا و وارد آوردن استرس شدید به مادر باردار باید خودداری و اگر مادر باردار دچار استرس و بالا رفتن تپش قلب یا شوک شد، باید به سرعت به مراکز درمانی انتقال داده شود.
نظرات بینندگان