شفا آنلاین>اجتماعی> زهرا عبداللهی، مدیرکل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت در مورد پالم میگوید. به گفته وی «روغن پالم در دو نوع صنعتی و خوراکی مورد استفاده قرار میگیرد.

به گزارش
شفا آنلاین، به نقل از سپید روغن پالمی که مصرف خوراکی دارد، انواع مختلفی داشته
که مصارفش فرق دارد. روغن پالم اولئین و سوپر پالم اولئین اسید چرب اشباع
کمتری دارد. روغن پالم کرنل یا هسته نخل بدترین نوع روغن پالم است که 80
درصد اسید چرب اشباع با زنجیره بلند دارد. این روغن چنانچه بخواهد برای
مصرف خوراکی بهکار رود، مضر است و استفاده از آن منجر به انسداد و تنگی
عروق و بیماریهای قلبی می شود.»
روغن پالم اولئین و سوپر پالم اولئین برای مصرف خوراکی توصیه میشود؟
این
نوع روغن پالم، دارای 30 تا 40 درصد اسید چرب اشباع است. میتوان گفت
انتخاب بین بد و بدتر است. مصرف خوراکی پالم در روغن سرخکردنی نمود پیدا
میکند. درواقع روغن سرخکردنی روغن پالم است. زیرا روغن پالم در برابر
حرارت مقاومت زیادی داشته و فاسد نشده و ترکیبات سرطانزا در آن ایجاد
نمیشود. لذا افرادی که عادت به سرخ دکردن غذا دارند، مجبور به استفاده از
پالم هستند. به عنوان متخصص تغذیه توصیه میکنم که تا حد امکان غذاها سرخ
نشود. میتوان غذا را با حرارت پایین و روغن معمولی تفت داد. روغن پالم هم
ویژگی مثبت و هم ویژگی منفی دارد. این روغن روی حرارت اکسیده نمیشود اما
مصرف بیرویهاش به علت وجود اسیدهای چرب اشباع موجب بیماریهای قلبی در
افراد میشود. در صنعت شیرینی و شکلات و بستنی از روغن پالم استفاده
میشود. روغن پالم کرنل که اسید چرب زیادی دارد نباید در مصرف خوراکی
استفاده شود. به طورکلی مصرف روغن پالم اولئین و سوپر پالم اولئین یا هر
روغن دیگری توصیه نمیشود، چراکه زیادیروی در هر کدام مشکلات سلامتی ایجاد
میکند.
صحبتهای رئیس جمهور ایران در سفر به مالزی میتواند بر افزایش مصرف پالم و چشمپوشی از منع مصرفش تاثیر داشته باشد؟
صحبتهای
رئیس جمهور ایران در دیدار با نخستوزیر مالزی، تاییدی بر مفید بودن پالم و
افزایش مصرف آن نداشته است. بلکه نخست وزیر مالزی اذعان کرده بوده، مردم
ما روغن پالم را میخورند و سالم هستند. دکتر روحانی هم گفتند، برای اینکه
درمورد سالم بودن و تصمیمگیری جهت افزایش واردات پالم به نقطه مثبت برسیم و
اطمینان حاصل کنیم، برای سلامت مردم مضر نیست، نیاز است تا تیمی کارشناسی
ویژگیها و مزایا و مضرات آن را بررسی کنند و بعداز نتیجه این بررسیها
پالم بیشتری وارد شود.
وزارت بهداشت دراین خصوص چه نظری دارد؟
دغدغه
وزارت بهداشت سلامت مردم است. لذا روی واردات روغن پالم حساس است. در
مصارفی مانند لبنیات نباید از روغن پالم استفاده شود. ما متولی سلامت مردم
هستیم. از موضع خود کوتاه نمیآییم. اگر بازهم تخلفاتی روی دهد یا از پالم
در لبنیات استفاده شود، وزارت بهداشت برخورد میکند. از طرف دیگر هم سازمان
غذا و دارو استفاده از پالم را در محصولات لبنی ممنوع کرده است. واردات آن
هم کاهش پیدا کرد و کنترل شد و فقط به اندازهای که در برخی صنایع لازم
است، وارد میشود. اقتصاد کشور مالزی بر روغن پالم تکیه دارد. همانطور که
کشور ما بر اقتصاد گاز و نفت متکی است، آنها نیز با کشت و صادرات پالم
اقتصاد خود را زنده نگه میدارند و به بزرگترین کشور صادرکننده پالم تبدیل
شده است. طبیعی است که بخواهد با استفاده از آن اقتصاد کشورش را بچرخاند.
تا قبلاز سال 91 به علت ارزان بودن روغن پالم نسبت به سایر روغنها،
واردات آن افزایش پیدا کرد و در صنایع لبنی راه پیدا کرد و به طور غیر مجاز
در این محصولات مصرف شد. از سال 92 به بعد طبق مصوبه شورای عالی سلامت و
امنیت غذایی و به دنبال درخواست وزارت بهداشت، واردات آن کاهش پیدا کرد. در
سالهای 91 و 92 حدود 750 هزارتن روغن پالم وارد کشور شد که در سال 93
بعداز مصوبه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی این واردات 30 درصد (حدود 400
هزارتن) کاهش پیدا کرد. در سال 95 هم تعرفه واردات پالم افزایش پیدا کرد و
باعث شد تا قیمت پایین دلیل وارد کردن آن نباشد. وزارت بهداشت اینگونه
اقدامات را پیگیری میکند تا تخلفی روی ندهد.
در سال جدید سهیمه واردات پالم چقدر بوده است؟
در
شش ماهه اول سال 95 حدود 170 تا 180 هزار تن وارد شده است که اگر با شش
ماهه اول سال گذشته مقایسه شود، حدود 15 درصد کاهش داشته است.