کد خبر: ۸۱۲۳۲
تاریخ انتشار: ۰۱:۱۰ - ۲۱ مهر ۱۳۹۴ - 2015October 13

گرسنگي سلولي ممنوع!

شفا آنلاین>سلامت>یکي از عوامل بسيار مهم سلامت بشر، تغذيه صحيح و سالم است. تغذيه‌اي که گاهي با عدم مديريت درست و يا نبود نظارت کافي بر محصولات غذايي نيز با بي‌مبالاتي افراد نه تنها سلامت فرد را تضمين نمي‌کند که گاه خود عاملي براي نبود سلامت مي‌شود.
به گزارش شفا آنلاین، در خصوص بزرگ‌ترين چالش‌هاي پيش‌رو در تغذيه با مجيد حاجي‌فرجي، رئيس انستيتو تحقيقات تغذيه‌اي می گوید:

مهم‌ترين موضوع چالش سلامت را درحال حاضر چه مي‌بينيد؟

سلامت جامعه خيلي با وضعيت سبک زندگي درگير است. مي‌توان گفت صنعتي شدن و ماشيني شدن زندگي‌ها از چند بعد روي زندگي تاثيرگذار است. غير از تغييراتي که روي نحوه پخت غذا، مصرف و انتخاب آنها ايجاد شده، کاهش فعاليت فيزيکي و بدني نيز مدنظر است. همه ما روزانه غير از فعاليت‌هاي نشسته‌اي که داريم بايد فعاليت‌هاي ورزشي نيز داشته باشيم.

علاوه بر نوع باوري که درباره ايجاد بيماري‌ها در اثر مصرف نکردن غذاهاي سالم وجود دارد، بحث ژنتيک و بيماري‌هاي همراه نيز مطرح است که خود ناشي از وضعيت بد زندگي است و اين موضوع مهم‌ترين چيزي است که در اين برهه از زمان بايد آن‌را اصلاح کرد.

اين بحث را بايد بتوان به صورت يک پکيج ارائه کرد و هماهنگ حرکت داد. بنابراين نبايد تنها به سراغ درمان رفت. مهم‌ترين وظيفه در جامعه بحث کنترل و پيشگيري است.

تمام دست‌اندرکاران چه در بحث تغذيه و چه در بحث بهداشت و سلامت و چه در بحث توليد غذا و محصولات غذايي بايد اين موضوع را مدنظر قرار دهند. خوشبختانه درحال حاضر، در کشور وضعيت سوء‌تغذيه‌اي موجود در دوران‌هاي قبلي را نداريم.

کمبود انرژي و پروتئين وجود ندارد، بجز در مناطق خاصي که استان‌هاي ناامن هستند و استان‌هاي جنوبي که چون زير خط فقر اقتصادي هستند اين موارد را نيز به همراه دارند که البته در حال پيگيري است.

در اين بين مهم‌ترين نکته قابل توجه چيست؟

نکته مهم افزايش وزن و چاقي است. بيش از 60 تا 65 درصد مردم و گاهي بر اساس گزارش‌هاي برخي از مراکز تا 70 درصد با اضافه وزن و چاقي روبرو هستند که اين متاسفانه به بچه‌ نيز سرايت کرده است.

حاصل آن بيماري‌هاي زمينه‌اي غيرواگير است که خطرناک بوده و در حال گسترش است. کمبود ريزمغذي‌ها نيز وجود دارد. در بحث آهن و اسيدفوليک و بحث ويتامين D نيز در جامعه مشکل داريم، همچنين بحث روي و زينک که در رشد و سيستم ايمني وجود دارد.

اين موارد را سال‌ها تحت کنترل گرفته و با برنامه‌هاي خاصي از وزارت بهداشت و دانشگاه‌ها و مراکز درمان کار را دنبال کرديم و موفقيت‌هاي خوبي جذب شد، اما بايد همچنان ادامه پيدا کند تا اين موارد ريشه‌کن شود. اگر اين کار را انجام ندهيم، مشکل در گذار تغذيه‌اي تبديل به گرسنگي سلولي مي‌شود که خطرناک‌تر از گرسنگي شکمي است، چون مخفي است.

اين موضوع عوارض زيادي دارد و نکته مهمي است که به ويژه در استان‌هاي ناامن بنا بر تعريفي که شده و نقشه‌اي که تهيه کرده‌ايم آن‌را دنبال مي‌کنيم تا اين مراقبت در کل کشور انجام شود. يکي از مواردي هم که خود انستيتو دنبال کرده پايش و ديدباني غذا در کشور است که به دستور وزارت بهداشت به ما واگذار شده است.

يک برنامه مراقبت و تغذيه داريم که در چند استان شروع شده است و آرام آرام تمامي استان‌ها را پوشش خواهيم داد. اميد است بتوانيم براي سياست‌گذار اطلاعات آماده‌اي در اختيار بگذاريم که بتواند بهتر کار کند.

جايگاه طب سنتي و فراورده‌هاي طبيعي را در سلامت جامعه چطور مي‌بينيد و فکر مي‌کنيد چه ميزان تاثيرگذار است؟

بستگي دارد. در سطح آسياي شرقي و به خصوص آسياي ميانه جزو کشورهايي هستيم که تاريخچه بسيار غني پزشکي داريم. مشابه چين و ژاپن و يونان يکي از کشورهايي هستيم که در واقع اين اطلاعات از ما صادر شده است. ما بايد از اين اطلاعات استفاده درست کنيم. متاسفانه در کشور به مرور زمان به خاطر عدم استفاده دوران قبلي از اين علم، تبديل به عطاري‌ها و سطوح پاييني شده است.

امروزه نبايد با توجه به ارتقاي تکنولوژي و ارتقاي علمي اينگونه باقي بماند. خوشبختانه در همايش‌هاي اخيري که به اين منظور برپا شد، دنبال اين موضوع بودند و آکادميک شدن اين رشته در کشور ما بسيار خوب است و بايد ساماندهي شود.

البته نه به عنوان طب سنتي، بلکه بايد اين موضوع را به سمت پيشگيري و کنترل ببريم. يعني بايد بدانيم از غذا چه استفاده‌هايي براي جلوگيري از بيماري‌ها مي‌شود که اين مربوط به بخش تغذيه و نزديک به طب سنتي است و اينکه از همين غذا چگونه مي‌توان نه به عنوان دارو، بلکه به عنوان غذا در کنترل و پيشگيري‌ها استفاده کرد.

به نظر بنده اقدامات در اين زمينه خوب بوده است. اينکه علم با جنبه سنتي همراه باشد يکي از وظايفي است که همه دوستان برعهده دارند و فکر مي‌کنم در سال‌هاي آتي مي‌توان اين موضوع را موفق‌تر جلو برد.


به عنوان يک مرکز تحقيقاتي چه رابطه‌اي با صاحبان صنايع و قانون‌گذاري‌ها داريد؟

ما تقريبا با آنها هماهنگ هستيم. مکمل‌هاي غذايي و دارويي يکي از رسالت‌هاي ماست که دوستان ما در زمينه تحقيقات در اين زمينه کار مي‌کنند. اين مکمل‌ها که مکمل‌هاي غذايي هستند گاهي در طب سنتي به عنوان مکمل دارويي شناخته مي‌شوند. شرکت‌هايي که اين مکمل‌ها را توليد مي‌کنند در خصوص تحقيقاتي با ما در ارتباط هستند. ما در اين خصوص هم بررسي جامعه‌اي و هم مداخله‌اي انجام مي‌دهيم.

خيلي هم خوشحاليم و استقبال مي‌کنيم از تمام شرکت‌هايي که محصولات اين چنيني توليد مي‌کنند. ما نيز کار تحقيقات اين موارد را دنبال مي‌کنيم تا به جايي برسانيم.سپید

نظرات بینندگان