کد خبر: ۷۳۲۵۱
تاریخ انتشار: ۱۳:۳۰ - ۲۴ مرداد ۱۳۹۴ - 2015August 15

عبور قطار تغذیه از ایستگاه‌های نامعلوم سلامت

شفاآنلاین:سلامت>تغذیه>سلامتی مهم‌ترین چالش زندگی بشر و تغذیه مهمترین رکن آن است؛ از این رو تأمین غذای سالم یکی از دغدغه بزرگ این روزهای مردم شده است که برای دست یافتن به آن باید به روش‌های مختلف متوسل شد.

به گزارش شفا آنلاین : خبر این است: «19 میلیون نفر در کشور غذای ناسالم مصرف می‌کنند و 10 میلیون نفر در کشور مبتلابه فشارخون هستند که 50 درصد آن‌ها از بیماری خود اطلاع ندارند.» این گفته علی‌اکبر سیاری معاون وزیر بهداشت است.

وقتی خبر را می‌خوانی پیگیرش می‌شوی و می‌روی برای پیدا کردن راه‌حلی برای تغذیه سالم. شاید به تغییر سبک زندگی فکر می‌کنی و فرار از غذاهای کنسروی و فست فودی. با خودت راه‌ها را مرور می‌کنی. از سوسیس و کالباس و غذاهای بسته‌بندی که رد شوی به شیر و لبنیات آغشته به روغن پالم می رسی. اینجاست که تلاش می کنی تا سالم زندگی کنی.

شهرنشینی و تغذیه ناسالم

دیگر مشکلات شهرنشینی به آلودگی هوا و ترافیک ختم نمی‌شود. زندگی در شهرها با مشکلات جدیدی روبه‌رو است. داستان اصلی، تغذیه و خوراک سالم است که همیشه یک‌پایش می‌لنگد و انتقادهایی به آن وارد است. از طرفی پزشکان و فعالان سلامت هستند که بر مضر بودن بخش عمده‌ای از مواد غذایی اذعان دارند و از طرفی مسئولانی که هر یک توپ را به زمین دیگری می‌اندازند.

دراین‌بین این تو هستی که باخبرهای ضدونقیض دچار دوگانگی در تصمیم‌گیری می‌شوی و نمی‌دانی چه بخوری و چه نخوری.

فاضلاب در سبد غذایی

فاضلاب‌های تهران راه خودشان را می‌گیرند و می‌روند به نقطه‌ای دور، در جنوب شهر تهران. جایی نزدیک به مزارع کشاورزی که بخش عمده‌ای از سبزی و صیفی‌جات شهر را تأمین می‌کند.

چند وقتی است که آبیاری محصولات کشاورزی با آب فاضلاب سروصدا به پا کرده است.

 

زنگ خطر در شهرستان‌ها

دیگر قصه شهرنشینی و زندگی سالم کهنه‌شده است و آلودگی پا را فراتر از تهران گذاشته است و از گوشه و کنار خبرهایی مبنی بر استفاده از فاضلاب برای آبیاری محصولات کشاورزی در دیگر شهرهای کشور نیز به گوش می‌رسد.

بحران کم‌آبی و خشک‌سالی یکی از علل استفاده کشاورزان از فاضلاب‌ها برای آبیاری محصولاتشان است که این زنگ خطری است برای سلامت شهروندان و نه در تهران بلکه در اغلب شهرها.

عواقب خطرناک

محمدرضا امیری کهنوج نماینده مجلس شورای اسلامی با انتقاد از آبیاری مزارع سبزی‌ با فاضلاب و پساب‌ها به‌خصوص در شهرهای بزرگ و کلان‌شهرها، می گوید: این موضوع بحث تازه‌ای نیست و نگرانی در مورد آبیاری زمین‌های کشاورزی با فاضلاب و تولید محصولات غیراستاندارد که سلامت مردم را تهدید می‌کند سال‌ها است که وجود دارد.

وی می افزاید: آبیاری زمین‌ها و مزارع کشاورزی با آب فاضلاب آن‌هم بدون درنظرگرفتن کنترل‌های لازم عواقب بسیار خطرناکی را به دنبال دارد.

فاضلاب بیمارستانی در زمین‌های کشاورزی

مسئولان یکپارچه با استفاده از آب فاضلاب برای مصارف کشاورزی مخالف هستند و هرکدام از ضررها و آسیب‌های این روش می‌گویند؛

احمد آریایی نژاد نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی در این باره می گوید: در بررسی های چند سال گذشته مشخص شده است که متاسفانه در خیلی از شهرهای بزرگ و کوچک از پساب ها و فاضلاب های شهری برای آبیاری باغات و مزارع استفاده می‌شود.

وی ادامه داد: در شهرهایی صنعتی طرح تصفیه خانه فاضلاب اجرا شده است و لازم است این در طرح در تمامی شهرهای بزرگ و کوچک اجرا شود. مسئولان باید دقت داشته باشند که استفاده از این آب‌ها در مصارف کشاورزی، برای سلامت جامعه مضر است و می‌تواند فاجعه سلامت در را در پی داشته باشد. همچینین تاسیس تصفیه خانه فاضلاب و پیشگیری، بسیار کم هزینه تر از هزینه های درمان و بهداشت جامعه است.

عضو کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی ادامه می دهد: البته طبق قانون هر عمل و فعالیت اقتصادی که به ضرر مردم باشد و سلامت جامعه را تهدید کند، خلاف محسوب شده و دولت مکلف است که به عنوان مجری قانون با آن برخورد کند.

وی ادامه می دهد: در بعضی مناطق فاضلاب های بیمارستانی ممکن است وارد فاضلاب شهری شود که در نتیجه آبیاری با آن مشکل را دو چندان خواهد کرد.

اما مسعود پزشکیان نماینده مردم در مجلس نهم به نکته‌ای اشاره می‌کند که در نوع خود جای تأمل بیشتری دارد، وی دراین‌باره می‌گوید: در حقیقت نداشتن نقشه کلی برای اصلاح سیستم آب و فاضلاب کشور سبب شده تا اقدامات سطحی و زودگذر انجام گیرد، این در حالی است که روزانه مشکلات افزایش پیدا می‌کند و وضعیت آب و فاضلاب بحرانی‌تر می‌شود. برنامه و نقشه‌ای جامع برای بهبود وضعیت سیستم فاضلاب و تصفیه آن در سیاست‌های زیست‌محیطی دیده نشده است.

پزشکیان ادامه می‌دهد: در حقیقت زمانی که کل سیستم تصفیه فاضلابی مشکل پیدا می‌کند، وارد شدن فاضلاب‌های بیمارستانی به زمین‌های کشاورزی هم عجیب به نظر نمی‌رسد.

سم در معده مردم

با یک محاسبه سر انگشتی و جمع و تفریق آلاینده ها و آمار های منتشر شده در خصوص میزان سرب و سموم موجود در هوا و خاک و کودهای شیمیایی و غذا، به رقم قابل توجه میزان سم مصرفیتان خواهید رسید.

علی‌اکبر سیاری معاون امور بهداشتی وزیر بهداشت سال گذشته اعلام کرده بود: در تحقیقی که در میدان تره‌بار تهران صورت گرفت، مشخص شد که 35 تا 41.5 درصد سبزی‌ها به فلزات سنگین نظیر سرب، کادیوم و نیترات آلوده هستند.

 به گفته سیاری، آلوده‌ترین سبزی، پیاز با 54 و سپس خیار گلخانه‌ای با 45 درصد آلودگی و بعد از آن‌هم گوجه‌فرنگی و سیب‌زمینی است. او همچنین گفته بود سموم در 52 درصد سبزی‌ها بیشتر از حد مجاز است.

 

چراغ سبز دامپزشکی برای خمیر مرغ

داستان تغذیه ادامه دارد و می‌رسد به ایستگاه فست فودها که این روزها جایگاه بزرگی در تغذیه خانواده‌ها پیداکرده است؛ اما انگار سلامت فست فودها گره‌خورده است با خمیر مرغ که در پیچ‌وخم اداری، روزها را سپری می‌کند.

 از طرفی مسئولان سازمان دامپزشکی از سالم بودن خمیر مرغ‌های تهیه‌شده در کشور خبر می‌دهند و می‌گویند: در کشور ما این تولید طبق استانداردهای جهانی انجام می‌شود و در همه جای دنیا اگر جلوی تولید قانونی محصولی گرفته شود، آن محصول در مراکز غیرقانونی (زیر پله‌ای) تولید می‌شود و به اعتقاد سازمان دامپزشکی، مشکلی در زمینه تولید خمیر مرغ وجود ندارد و کارخانه‌ها می‌توانند به تولید این محصول اقدام کنند.

وزارت بهداشت: خمیر مرغ ممنوع

از طرفی دیگر وزارت بهداشت به‌عنوان متولی سلامت جامعه با استفاده از خمیر مرغ در محصولات غذایی مخالف است.

 هدایت حسینی، مدیرکل نظارت و ارزیابی فراورده‌های غذایی، آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو در واکنش به اظهارات اخیر مسئولان سازمان دامپزشکی گفته است: مصرف خمیر مرغ در فرآورده‌های غذایی همچنان ممنوع است و سیاست‌های سازمان غذا و دارو در خصوص استفاده از خمیر مرغ تغییری نکرده است.

بخور نخور

از سبزی و میوه و گوشت مرغ می‌گذریم. میوه نمی‌خوریم، سبزی نمی‌خوریم، گوشت مرغ و سوسیس و کالباس نمی‌خوریم. می‌رویم سراغ پای ثابت سفره ایرانی‌ها؛ برنج. اما کارشناسان حوزه کشاورزی معتقدند: استفاده زیاد از سموم و آفت‌کش‌ها در کشاورزی مکانیزه یکی دیگر از عوامل آلودگی میکروبی و شیمیایی مواد غذایی است. ماندگاری سموم در سبزی‌های دارای ریشه‌های غده‌ای زمینه‌ساز بروز بسیاری از بیماری‌ها و سرطان‌ها است.

ضمن اینکه این کارشناسان می‌گویند: بخشی از سم و کود شیمیایی مورداستفاده کشاورزان در شالیزارها، دارای استانداردهای لازم نیستند و افزایش قیمت سموم مورد تأیید سازمان حفظ نباتات در کشور بهانه‌ای برای سودجویان در جهت واردات سموم غیراستاندارد از کشورهایی چون هند و چین شده است.

شاید سالم بمانید

 

سید مرتضی صفوی،دانشیار دانشگاه علوم پزشکی اصفهان می گوید: آبیاری میوه و سبزی‌ها توسط آب‌های آلوده و فاضلاب می‌تواند زمینه ایجاد بسیاری از بیماری‌های عفونی و میکروبی را فراهم کند و احتمال بروز این بیماری‌ها در فصل گرما بیشتر می شود.

وی می افزاید: باید در خصوص این مسئله نظارت‌های بیشتری توسط مسئولان و ناظران انجام شود و با کسانی که متولی این امر هستند برخورد قاطع صورت گیرد و از ورود این‌گونه محصولات به بازار جلوگیری شود.

صفوی می گوید: سال‌های گذشته در اطراف کلان‌شهرها با این موضوع مواجه بوده‌ایم که خوشبختانه در مواردی برخوردهای قاطع با این موضوع صورت گرفته است.

وی توصیه می کند: قبل از مصرف میوه و سبزی‌ها، ابتدا باید آن‌ها را با چند قطره ماده ظرف‌شویی شستشو داد و سپس با استفاده از محلول پرکلورین این محصولات را ضدعفونی کرد، اما توجه شود که ماده شستشو دهنده بیش‌ ازحد مجاز نباشد.

این متخصص تغذیه بیان کرد: شستشو و ضدعفونی کردن میوه‌ها باعث می‌شود آلودگی‌های میکروبی و قارچی آن‌ها از بین برود؛ اگر این موضوع ثابت شود که میوه یا سبزی‌ها با آب آلوده آبیاری شده است، باید از مصرف آن اجتناب کرد تا از خطر ابتلا به بیماری‌ها مزمن جلوگیری به عمل آید.

وی ادامه می دهد: افراد با مصرف میوه و سبزی‌ها آلوده، مبتلابه نوعی بیماری به نام شیگلوزیس می‌شوند که این نوعی بیماری عفونی واگیردار است.

وی در خصوص عوارض این بیماری می گوید: با بررسی‌های به‌عمل‌آمده و نمونه‌گیری از بیماران مشخص شد عامل این بیماری میکروبی به نام «شیگل لا» است که این میکروب باعث ایجاد تهوع، استفراغ و اسهال خونی و مقداری تب می‌شود.

وی در خصوص استفاده بیش‌ازحد کود شیمیایی و هورمون‌های رشد در پرورش میوه و سبزی‌ها گفت: مصرف بیش از اندازه کودهای فسفاته باعث بروز انواع سرطان در افراد می شود.

کشاورزان باید دقت داشته باشند که استفاده از کودهای شیمیایی باید به حداقل برسد و استفاده بیش‌ از حد این کودها باعث به وجود آمدن نیترات و نیتریت اضافی در سبزی‌ها شده و خطر ابتلا به سرطان را در انسان افزایش می‌دهد.

وی در خصوص استفاده از واکس میوه می گوید: در برخی مواقع نوعی واکس مخصوص به میوه‌ها، مثل سیب و پرتقال زده می‌شود تا میزان پوشش مومی طبیعی میوه‌ها افزایش پیدا کند و میوه شفاف و براق شود.

وی می گوید: ماندن بیش‌ازحد واکس بر روی میوه‌ها باعث ایجاد پوشش روغنی بر روی میوه می‌شود و در صورت پاک نشدن میوه‌ها و مصرف آن‌ها، امکان ابتلا به بیماری‌های گوارشی به وجود می‌آید.

وی به مردم توصیه می کند: بر اساس توصیه سازمان بهداشت جهانی مصرف روزانه 2تا چهار سهم از میوه‌ها باعث کاهش ابتلا به بیماری‌های قلبی، عروقی و سرطان می‌شود و همچنین مردم باید توجه داشته باشند میوه و سبزی‌ها قبل از مصرف با به روش‌های ذکرشده شسته و ضدعفونی شوند.

فارس

نظرات بینندگان