کد خبر: ۳۶۴۶۳۷
تاریخ انتشار: ۱۷:۱۲ - ۰۴ مرداد ۱۴۰۴ - 2025July 26

پیشگیری از مشکلات گوارشی در پیاده‌روی اربعین

پیشگیری از یبوست در طول سفر اربعین با مصرف آب کافی، فیبر کافی، فعالیت بدنی منظم و اجتناب از مصرف برخی داروها امکان‌پذیر است.

شفاآنلاین»سلامت» فوق تخصص بیماری‌های گوارش و کبد بزرگسالان و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، ضمن اشاره به عامل بیماری اسهال ادامه داد: اسهال در پیاده‌روی اربعین می‌تواند ناشی از عوامل مختلفی از جمله ویروس‌ها، باکتری‌ها، انگل‌ها و مسمومیت غذایی باشد.

به گزارش شفاآنلاین: دکتر طهماسبی افزود: گرفتگی عضلات شکم، تهوع، استفراغ، تب و در برخی موارد وجود خون در مدفوع از جمله علائم اسهال هستند.

وی مهم‌ترین راه پیشگیری از اسهال را رعایت بهداشت دانست و برای زائران توصیه کرد: فقط غذاهای کاملاً پخته و داغ مصرف کنید، از مصرف غذاهای مانده خودداری کنید و میوه‌ها و سبزیجات را تنها در صورتی مصرف کنید که یا کاملاً با آب تصفیه‌شده شسته شده‌اند یا پوست آن‌ها کنده شده باشد. تنها نوشیدنی‌های بسته‌بندی شده کارخانه‌ای مصرف شود و از مصرف یخ خودداری کنید، زیرا مشخص نیست با آب تصفیه‌شده تولید شده است.

دکتر افشین طهماسبی ادامه داد: زائران اگر به صابون و آب دسترسی ندارند، از مایع‌های ضدعفونی‌کننده حاوی الکل استفاده کنند. همچنین استفاده از آب معدنی و آب جوشیده شده به جای آب لوله‌کشی شهری توصیه می‌شود، و بهتر است از خوردن گوشت خام یا نیم‌پز و محصولات لبنی غیرپاستوریزه در مسیر پیاده‌روی پرهیز شود.

وی در خصوص درمان اسهال در طول سفر گفت: نوشیدن مایعات فراوان برای جایگزینی مایعات و الکترولیت‌های از دست رفته به دلیل اسهال بسیار مهم است. آب، آب میوه و سوپ گزینه‌های خوبی هستند. همچنین از مصرف مواد کافئین‌دار خودداری کنید، زیرا این مواد می‌توانند اسهال را بدتر کنند. غذاهای کم‌فیبر مانند موز، برنج سفید و نان تست را مصرف کنید.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان تأکید کرد: اگر اسهال خونی، تب بالا، سن بالا یا نقص ایمنی دارید، یا علائم شما بیش از چند روز طول می‌کشد، فوراً به پزشک مراجعه کنید.

این متخصص همچنین تأکید کرد: زائران حتماً قبل از سفر واکسن هپاتیت آ را تزریق کنند، زیرا این واکسن در برابر یکی از شایع‌ترین علل بیماری‌های گوارشی در عراق محافظت می‌کند.

پیشگیری از یبوست؛ با مصرف آب و فیبر کافی

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در ادامه به دیگر بیماری شایع یعنی یبوست اشاره کرد و گفت: دفع مدفوع خشک و سفت، دفع کمتر از سه بار در هفته، زور زدن زیاد هنگام دفع، احساس دفع ناقص و ناکافی و در نهایت استفاده از انگشت برای کمک به دفع برای مدت سه ماه متوالی از نشانه‌های ابتلا به یبوست است.

وی افزود: یبوست در پیاده‌روی اربعین می‌تواند ناشی از عوامل مختلفی از جمله کمبود آب، فیبر و مصرف برخی داروها باشد.

دکتر طهماسبی به راه‌های پیشگیری از یبوست اشاره کرد و گفت: پیشگیری از یبوست در طول سفر اربعین با مصرف آب کافی، فیبر کافی، فعالیت بدنی منظم و اجتناب از مصرف برخی داروها امکان‌پذیر است. با این حال، اگر یبوست شدید است یا با علائمی مانند خونریزی از مقعد، درد شکم شدید، یا کاهش وزن همراه است، حتماً به پزشک مراجعه کنید.

پیشگیری از سوء هاضمه؛ با وعده‌های غذایی کوچک و مکرر و خوب جویدن غذا

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان با بیان اینکه سوء هاضمه با علائمی مانند نفخ شکم، سیری زودرس، درد یا سوزش معده، حالت تهوع و گاهی با استفراغ همراه است، خاطرنشان کرد: زائران می‌توانند با خوردن وعده‌های غذایی کوچک و مکرر، جویدن خوب غذا، نوشیدن آب کافی، مدیریت استرس، اجتناب از پرخوری و مصرف غذاهای چرب و پرادویه، به راحتی از ابتلا به سوء هاضمه جلوگیری کنند.

دکتر طهماسبی در پایان با اشاره به اینکه در کنار بعد معنوی مراسم اربعین، مسئله بهداشت و سلامت زائرین نیز بسیار حائز اهمیت است، گفت: در صورت مشاهده علائمی نظیر اسهال شدید، اسهال بسیار بدبو، افت فشار خون، اسهال خونی، تب بسیار شدید، اسهال طولانی (بیش از سه روز) و مسمومیت عمومی در تعداد زیادی از اعضای کاروان، باید فوری به پزشک یا مرکز بهداشتی درمانی مراجعه کنند.

برچسب ها: بیماری
نظرات بینندگان