شفاآنلاین»سلامت» یک متخصص تغذیه گفت: با افزایش دمای هوا در فصل تابستان، بدن انسان برای تنظیم دمای خود اقدام به تعریق میکند. این فرآیند نقش مهمی در خنکسازی بدن دارد.
به گزارش شفاآنلاین: آرزو حکمت دوست، پزشک عمومی و متخصص تغذیه در رابطه با پیشگیری از کمآبی بدن و گرمازدگی در فصل تابستان توصیههایی کرد و گفت: با افزایش دمای هوا در فصل تابستان، بدن انسان برای تنظیم دمای خود اقدام به تعریق میکند. این فرآیند گرچه نقش مهمی در خنکسازی بدن دارد، اما با از دست رفتن مقادیر قابل توجهی آب و املاح همراه است. از همینرو، توجه به تغذیه مناسب در روزهای گرم سال برای پیشگیری از گرمازدگی اهمیت ویژهای دارد.
وی ادامه داد: در وهله اول، توصیه میشود افراد تا حد امکان از قرار گرفتن طولانیمدت در معرض گرما پرهیز کنند. با این حال، در شرایطی که اجتنابناپذیر است، باید آب و املاحی که در اثر تعریق از دست میرود، از طریق نوشیدنیها و خوراکیهای مناسب جبران شود.
بهترین نوشیدنیها برای روزهای گرم
حکمت دوست اذعان کرد: آب ساده یکی از اصلیترین منابع تأمین مایعات بدن است. اما برای ماندگاری بیشتر آب در بدن و جلوگیری از دفع سریع آن از طریق کلیهها، میتوان از ترکیبهایی مانند آب همراه با تخم شربتی، دانه چیا یا خاکشیر استفاده کرد. این ترکیبات به دلیل داشتن فیبر بالا، جذب تدریجی آب را ممکن کرده و به حفظ تعادل آب و املاح بدن کمک میکنند.
وی افزود: افزودن مقدار کمی نمک (حدود یکپنجم قاشق چایخوری در هر لیوان) نیز برای جبران املاح از دست رفته، بهویژه سدیم، مفید است. ترکیب آب با مقداری آبمیوه تازه مانند آب هندوانه یا خربزه (نصف به نصف با آب معمولی) نیز گزینه مناسبی است، چرا که علاوه بر تأمین مایعات، سایر املاح ضروری بدن را نیز فراهم میکند.
این پزشک عمومی توصیه کرد: همچنین اضافه کردن آبلیموی تازه به نوشیدنیهای تابستانی باعث افزایش میزان پتاسیم دریافتی میشود؛ عنصری که در فرآیند تعریق به مقدار زیاد دفع میشود و جبران آن برای حفظ تعادل الکترولیتی بدن ضروری است.
میوهها و خوراکیهای مفید برای پیشگیری از کمآبی
این متخصص تغذیه اظهار داشت: در کنار نوشیدنیها، استفاده از میوهها و سبزیجات فصل نیز میتواند نقش مهمی در تأمین آب و املاح بدن ایفا کند. میوههایی مانند هندوانه، خربزه، طالبی و سبزیجاتی مانند کاهو، خیار و گوجهفرنگی به دلیل دارا بودن آب فراوان و مواد معدنی مفید، برای این فصل بسیار مناسب هستند. همچنین خوراکیهایی مانند آبدوغخیار میتوانند به عنوان یک وعده غذایی سبک و سالم، نیاز بدن به آب و الکترولیتها را به خوبی برطرف کنند.
مراقبت بیشتر از کودکان و سالمندان در روزهای گرم
حکمت دوست اذعان کرد: کودکان و سالمندان بهدلیل کاهش درک احساس تشنگی، بیشتر در معرض کمآبی و گرمازدگی هستند. ضروری است که نوشیدنیهای مناسب همیشه در دسترس این گروهها باشد. استفاده از قمقمههای حاوی آب با ترکیبهای مناسب مانند تخم شربتی، نمک و آبلیمو، و در صورت نیاز، افزودن مقدار کمی شکر یا استفاده از آبهای گازدار با طعم ملایم میتواند به افزایش رغبت کودکان به نوشیدن آب کمک کند. همچنین قرار دادن تکههای یخ در قمقمه باعث جذابتر شدن نوشیدنی برای کودکان میشود.
وی افزود: در مورد کودکانی که فعالیت بدنی بالایی دارند، وجود مقدار کمی شکر در نوشیدنی علاوه بر بهبود طعم، میتواند انرژی مورد نیاز برای فعالیتهای جسمی را نیز تأمین کند.
چگونه دیرتر تشنه شویم؟
حکمت دوست تصریح کرد: برای پیشگیری از احساس تشنگی مکرر، استفاده از نوشیدنیهایی که حاوی فیبر محلول هستند، مانند آب همراه با تخم شربتی، دانه چیا یا خاکشیر توصیه میشود. فیبر باعث میشود آب بهصورت تدریجی در بدن جذب شده و دیرتر دفع گردد.
نکات تغذیهای مهم در گرما
این متخصص تغذیه مطرح کرد: در رژیم غذایی روزهای گرم سال، مصرف میوهها و سبزیجات تازه از اهمیت بالایی برخوردار است. خوراکیهایی مانند هندوانه، خربزه، طالبی، کاهو، خیار، گوجهفرنگی و نوشیدنیهایی مانند آبدوغخیار میتوانند علاوه بر تأمین آب، الکترولیتهای ضروری را نیز برای بدن فراهم کنند.
حکمت دوست خاطر نشان کرد: در مقابل، مصرف غذاهای سرخکردنی و پرچرب به دلیل نیاز بالای آنها به آب در فرآیند سوختوساز، باید محدود شود. این نوع غذاها میتوانند باعث افزایش احتمال کمآبی بدن و تشدید گرمازدگی شوند.