شفاآنلاین»سلامت» پژوهشگران دریافتند که مصرف قهوه فوری با افزایش تقریبا هفت برابری خطر ابتلا به بیماری چشمی تخریب (دژنراسیون) ماکولای خشک مرتبط با سن یا ایامدی (AMD) مرتبط است. در این مطالعه، چنین ارتباطی برای قهوه آسیابشده یا قهوه بدون کافئین مشاهده نشد.
به گزارش شفاآنلاین: با بالا رفتن سن، احتمال بروز بیماریهای چشمی افزایش مییابد. یکی از بیماریهایی که باید به آن آگاه بود، «تخریب ماکولای خشک مرتبط با سن» (Dry AMD/ age-related macular degeneration) است که میتواند به کاهش بینایی [بهویژه در مرکز دید] یا نابینایی منجر شود. این بیماری با ایامدی «تر» (wet AMD)، یعنی نوع شدیدتر و کمتر شایع این بیماری چشمی، متفاوت است.
ماکولا حساسترین بخش شبکیه (پشت چشم) و مسئول ایجاد دید واضح و شفاف است. ایامدی خشک شایعترین شکل این بیماری است و زمانی رخ میدهد که لایهای روی شبکیه تشکیل میشود که باعث ایجاد اختلال در بینایی یا تاری دید میشود.
اگر تاکنون مشکل بینایی نداشتهاید یا زمینه ژنتیکی ایامدی در شما وجود ندارد، شاید با خود فکر کنید که این بیماری به شما چندان مربوط نمیشود، اما واقعیت این است که این بیماری شایعتر از آن چیزی است که تصور میکنید و یکی از شایعترین علل نابینایی غیرقابل بازگشت در افراد بالای ۶۰ سال در سراسر جهان است.
آیا قهوه میتواند بر بینایی شما تاثیر بگذارد؟
اگر برنامه روزانهتان بسیار شلوغ باشد، ممکن است بیشتر به سراغ قهوه فوری بروید، اما تحقیقات جدید در مورد این نوع قهوه نشان میدهد که بهتر است برای محافظت از سلامت چشمانتان، به مقدار مصرف آن توجه کنید.
در مطالعهای که بهتازگی در نشریه علوم غذایی و تغذیه (Food Science & Nutrition) منتشر شد، پژوهشگران دریافتند که مصرف قهوه فوری با افزایش تقریبا هفت برابری خطر ابتلا به تخریب ماکولای خشک مرتبط با سن همراه است. در این مطالعه، چنین ارتباطی برای قهوه آسیابشده یا قهوه بدون کافئین مشاهده نشد.
دکتر مینال آگاروال، چشمپزشک دارای گواهینامه تخصصی و یکی از مراجع برجسته در زمینه ارتباط چشم و مغز، میگوید که فراوری این نوع قهوه میتواند در این ارتباط نقش داشته باشد.
او توضیح میدهد: «قهوه فوری تحت فراوری شدیدتر، اغلب در دماهای بالاتر، قرار میگیرد که میتواند به تولید محصولات جانبی مضر مانند آکریلآمید منجر شود، ترکیبی که با استرس اکسیداتیو و التهاب مرتبط است. این فرایندها برخی ترکیبات مفیدی را که در قهوه وجود دارد، از بین میبرند و این میتواند به بافتهایی مانند شبکیه آسیب برساند.»
آیا باید قهوه فوری را کنار بگذارید؟
اگر عاشق قهوه فوری هستید، شاید لازم نباشد فورا هرچه از آن دارید را دور بریزید. دکتر آگاروال هم میگوید: «هنوز زود است که صرفا براساس این مطالعه توصیه کنیم که از مصرف قهوه فوری کاملا خودداری شود». او هشدار میدهد که به تحقیقات بیشتری نیاز است.
با این حال، کارشناسان متفقالقولاند که اگر بهدلیل سابقه خانوادگی یا سایر عوامل خطر (مانند سن بالای ۵۰ سال، سیگار کشیدن یا داشتن فشار خون بالا) در شمار افراد مستعد ابتلا به ایامدی قرار میگیرید، جایگزین کردن قهوه فوری با قهوه آسیابشده میتواند تصمیمی هوشمندانه باشد.
دکتر آگاروال نیز برای کسانی که ممکن است بیشتر در معرض ابتلا به تخریب ماکولای مرتبط با سن باشند، همین توصیه را دارد. او میگوید: «کاهش خطرهای بالقوه کار عاقلانهای است. من توصیه میکنم مصرف قهوه فوری، بهویژه استفاده هرروزه، محدود شود و به جای آن از قهوه دمشده یا بدون کافئین استفاده کنید. لازم نیست قهوه را کاملا کنار بگذارید، اما خوب است از انتخابهایتان آگاه باشید و تغییرات مثبتی در سبک زندگی خود ایجاد کنید.»
راهکارهای دیگر برای کاهش خطر تخریب ماکولا کداماند؟
علاوه بر تغییر در نوع قهوه، راهکارهای موثر دیگری هم برای محافظت از بینایی و کاهش خطر تخریب ماکولا وجود دارد که مهمترین آنها ترک سیگار است، زیرا سیگار کشیدن بهشدت برای سلامت چشم مضر است و احتمال ابتلا به تخریب ماکولا را بهطور قابلتوجهی افزایش میدهد.
علاوه بر این، رعایت یک رژیم غذایی سالم و کنترل وزن هم ضروری است. ایامدی یکی از نخستین بیماریهای شبکیه بود که مشخص شد تغییرات رژیم غذایی میتواند به پیشگیری از کاهش بینایی ناشی از آن کمک کند. امروزه شواهدی قوی داریم که نشان میدهند عوامل سبک زندگی مانند رژیم غذایی و کنترل وزن در کاهش خطر ابتلا به این بیماری نقش حیاتی ایفا میکنند.
دکتر آگاروال هم راهکارهای نظیر معاینه سالیانه چشم، مصرف سبزیجات برگ سبزدار، مصرف اسیدهای چرب امگا۳، خوردن میوههای رنگارنگ، استفاده از عینک آفتابی با محافظت کامل در برابر اشعههای مضر خورشید، ورزش منظم و مصرف برخی مکملها زیرنظر چشمپزشک را برای پیشگیری پیشنهاد میدهد.