کد خبر: ۳۶۰۶۱۵
تاریخ انتشار: ۱۱:۱۲ - ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۴ - 2025May 05

برگزاری تظاهرات گسترده جدایی طلبان در آلبرتا

دولت دانیل اسمیت، نخست‌وزیر آلبرتا، اخیراً لایحه‌ای را معرفی کرده که فرآیند برگزاری همه‌پرسی در استان را آسان‌تر می‌سازد. اگرچه اسمیت تصریح کرده که قصد ندارد پیش‌داوری کند که چه موضوعاتی به رأی عمومی گذاشته خواهند شد، این اقدام به شهروندان این امکان را می‌دهد تا راحت‌تر خواستار رأی‌گیری برای جدایی از کنفدراسیون شوند.

شفاانلاین»سیاسی» صدها تن از شهروندان استان آلبرتا روز شنبه با تجمع در برابر ساختمان قانون‌گذاری این استان، خواستار جدایی از کانادا شدند؛  این در حالی بود که پرچم‌های آلبرتا و حتی پرچم ایالات متحده آمریکا در دستان برخی شرکت‌کنندگان دیده می‌شد.

به گزارش شفاآنلاین کاترین اسپک، یکی از حاضران در این تجمع، که خود را پیش‌تر یک ناسیونالیست کانادایی معرفی می‌کرد، با ابراز ناامیدی شدید از وضعیت فعلی، گفت: «قبلاً فکر می‌کردم کانادا کشوری زیبا و فوق‌العاده است. اما اکنون عمیقاً سرخورده‌ام. ما هرگز در این کشور نماینده واقعی نخواهیم داشت و هیچ‌گاه هم شانسی برای تغییر حکومت نیست.»

این تحولات پس از آن رخ می‌دهد که دولت دانیل اسمیت، نخست‌وزیر آلبرتا، اخیراً لایحه‌ای را معرفی کرده که فرآیند برگزاری همه‌پرسی در استان را آسان‌تر می‌سازد. اگرچه اسمیت تصریح کرده که قصد ندارد پیش‌داوری کند که چه موضوعاتی به رأی عمومی گذاشته خواهند شد، این اقدام به شهروندان این امکان را می‌دهد تا راحت‌تر خواستار رأی‌گیری برای جدایی از کنفدراسیون شوند.

پیروزی اخیر حزب لیبرال در انتخابات فدرال، موج تازه‌ای از نارضایتی در آلبرتا به‌وجود آورده است. اسپک، که تجربه زندگی در کبک و آموختن زبان فرانسوی را در کارنامه دارد، از سیاست‌های دهه‌های اخیر به‌ویژه در حوزه انرژی به‌شدت انتقاد کرد و گفت: «بعد از آن‌که رأی‌ها در انتاریو شمرده می‌شود، انتخابات به پایان می‌رسد. ما هیچ‌وقت مهم نیستیم.»

هانا هنزه، نوجوان ۱۷ ساله‌ای که در تجمع حضور داشت، گفت اگر محافظه‌کاران در انتخابات پیروز می‌شدند، شاید درباره جدایی نظر دیگری داشت: «اگر پی‌یر پول یِور انتخاب می‌شد، احتمالاً به آینده امیدوارتر بودیم تا اینکه بخواهیم با یک دولت لیبرال سوم یا چهارم روبرو شویم که کشورمان را به نابودی می‌کشاند.»

لئو جنسن، یکی دیگر از شرکت‌کنندگان، نیز از بی‌توجهی دولت فدرال به مشاغل صنعت نفت و گاز در آلبرتا انتقاد کرد و گفت: «چطور ممکن است کبک از پول ما استفاده کند، اما اجازه عبور خط لوله به سمت پالایشگاه نیوبرانزویک را ندهد؟»

در سوی مقابل، ده‌ها نفر از مخالفان جدایی نیز در محل تجمع حاضر شدند. این افراد با در دست داشتن پلاکاردهایی هشدار دادند که جدایی آلبرتا، معاهدات با ملت‌های نخستین را نقض خواهد کرد. رئیس ملت پییکانی، رئیس تروی نولتون، در نامه‌ای اعلام کرد اگرچه نارضایتی غرب‌نشینان قابل درک است، اما آلبرتا اجازه نقض یا دخالت در معاهدات را ندارد.

با وجود فشارهای اخیر، نخست‌وزیر اسمیت در برنامه زنده رادیویی خود تأکید کرد که به حقوق معاهده‌ای بومیان احترام کامل می‌گذارد و گفت: «هر اقدامی که انجام می‌دهم برای تغییر رابطه آلبرتا با اتاواست. اما بومیان رابطه مستقلی با دولت فدرال دارند که در معاهده‌ها تثبیت شده و تغییری نخواهد کرد. 

در ماه مارس نیز، اسمیت هشدار داده بود که اگر نخست‌وزیر آینده به فهرست خواسته‌های آلبرتا طی شش ماه پاسخ ندهد، بحران وحدت ملی در راه خواهد بود. با این حال، او این هفته بار دیگر تأکید کرد که خواهان آلبرتایی مستقل در چارچوب کانادای متحد است.

در پایان این تجمع، سوزان وسترنایر، یکی از حاضران، گفت: «ما نفت داریم، منابع داریم، ما به‌تنهایی هم می‌توانیم دوام بیاوریم. انتخابات اخیر هم به نظرم دست‌کاری شده بود.»

نظرات بینندگان