شفاانلاین»سلامت» معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی نیشابور گفت: اگرچه تغذیه صحیح و سبک زندگی سالم، ضروری است اما جایگزین واکسن در پیشگیری از ابتلا به بیماریها نیستند.
به گزارش شفاآنلاین دکتر علیاکبر محمدی روز جمعه ضمن گرامیداشت هفته واکسیناسیون افزود: واکسیناسیون به عنوان یکی از موثرترین اقدامات بهداشتی، نقش کلیدی در ارتقای سلامت کودکان و سایر گروههای هدف ایفا میکند.
وی با تاکید بر این که فرهنگسازی و مشارکت خانوادهها، کلید موفقیت واکسیناسیون در کشور محسوب میشود، ادامه داد: دستاوردهای برنامه واکسیناسیون کشور ناشی از فرهنگسازی صحیح در جامعه و مشارکت بالای خانوادهها در این برنامه است.
وی با اشاره به اهمیت واکسیناسیون در ارتقای سلامت جامعه، ادامه داد: برنامه توسعه ایمنسازی در ایران از سال ۱۳۶۲ با استقرار شبکه خدمات بهداشتی اولیه و واکسیناسیون کودکان علیه بیماریهای سل، فلج اطفال، سرخک، دیفتری، سیاهسرفه و کزاز آغاز شد.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی نیشابور گفت: در ادامه، واکسنهای جدیدی در برنامه واکسیناسیون ادغام شدند که واکسن «هپاتیت ب» در سال ۱۳۷۱، واکسن «هموفیلوس آنفلوانزا تیپ ب» در قالب واکسن «پنتاوالان» در سال ۱۳۹۲، واکسن تزریقی فلج اطفال در سال ۱۳۹۳، واکسن «پنوموکوک و واکسن روتاویروس» در سال ۱۴۰۳ از این جمله است.
وی افزود: همچنین، طبق برنامهریزی انجامشده، واکسن «هگزاوالان» از مهر ماه ۱۴۰۴ نیز در برنامه واکسیناسیون کودکان وارد خواهد شد.
توسعه ایمنسازی در ایران و حذف موفق بیماریها
محمدی با اشاره به دستاوردهای برنامه توسعه ایمنسازی در ایران طی ۴۰ سال گذشته، ادامه داد: این برنامه توانسته است کشور را از بیماری فلج اطفال پاک کند، ویروسهای بومی سرخک و سرخجه را حذف کند، کزاز نوزادی را ریشهکن کند و بیماریهای دیفتری و سیاهسرفه را کنترل کند.
وی عنوان کرد: همچنین با اجرای این برنامه میزان حاملین ویروس هپاتیت ب نیز طی ۳۰ سال انجام واکسیناسیون از ۳.۵ درصد افراد جامعه به کمتر از یک درصد کاهش یافته است.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی نیشابور با تاکید بر نقش واکسیناسیون در کاهش مرگومیر نوزادان، گفت: در سالهای اولیه انقلاب، یک چهارم مرگهای نوزادی به دلیل کزاز نوزادی بود، اما امروز این بیماری بسیار نادر شده است.
وی ادامه داد: همچنین، واکسیناسیون سبب شده است تا اثری از همهگیریهای مرگآور دیفتری در کشور باقی نماند.
محمدی با اشاره به آغاز هفته جهانی ایمنسازی, ۲۴ تا ۳۰ آوریل برابر با چهارم تا ۱۰ اردیبهشت ماه, افزود: «ایمنسازی برای همه امکانپذیر است»، شعار امسال هفته جهانی ایمن سازی است.
وی گفت: با ادامه برنامههای واکسیناسیون و افزایش آگاهی عمومی، میتوان به کنترل و ریشهکنی بیماریهای عفونی در جامعه امیدوار بود.
دانشگاه علوم پزشکی نیشابور به ۵۸۰ هزار نفر جمعیت چهار شهرستان نیشابور، فیروزه، زبرخان و میان جلگه، خدمات بهداشتی و درمانی ارائه میکند.