شفاانلاین»سلامت» بیماریهای گوارشی مجموعهای از اختلالات هستند که بر سیستم گوارش اثر میگذارند و بخشهای مختلف دستگاه گوارش از جمله معده، روده باریک، روده بزرگ و کبد را درگیر میکند؛ اما امروز متخصصان در دومین سمینار جامع بیماریهای گوارش و کبد شمال کشور در گیلان تشخیص بهنگام را سد راه سرطانهای گوارش و درمان سخت این بیماریها عنوان کردند.
به گزارش شفاآنلاین دومین سمینار جامع بیماریهای گوارش و کبد شمال کشور از سوی مرکز تحقیقات گوارش و کبد گیلان با همکاری دانشگاههای علوم پزشکی شمال کشور ( گلستان، مازندران) با هدف تبادل آخرین دستاوردها و دانش علمی در زمینه بیماریهای گوارش و کبد با حضور بیش از ۱۳۰ نفر از استادان برجسته، پزشکان متخصص، پژوهشگران و سایر دستاندرکاران حوزه سلامت از چهارشنبه در رشت گشایش یافته و متخصصان بیماریهای گوارش و کبد این سمینار امروز جمعه تاکید کردند مراجعه دیرهنگام، درمان سرطانها را سخت میکند از اینرو لزوم تشخیص بهنگام این بیماریها و درمان راحتتر با انجام غربالگری امکانپذیر است.
پزشکان میگویند: اصولا سرطانهای دستگاه گوارش به دلیل تماس بالای سیستم گوارشی با عوامل محیطی در همه دنیا به نسبت دیگر سرطانها شایعتر است؛ اما در گیلان و سایر استانهای شمالی به دلایل مختلف از جمله تغذیه به نسبت شیوع بیشتری دارد؛ سرطانهای، مری، معده و روده بزرگ از سرطانهای دستگاه گوارش است که در این بین سرطان معده بیشترین آمار را در بین انواع سرطان دستگاه گوارش دارد.
آنان تاکید کردند: برای تشخیص به موقع سرطانهای گوارش و کبد آزمایشهای مختلفی وجود دارد؛ تشخیص سرطان کولون (روده بزرگ) با آزمایش کولونوسکوپی و سرطان معده با آندوسکوپی انجام میشود؛ انجام بهنگام این آزمایشها راهی برای جلوگیری از درمانهای پیچده سرطانهای دستگاه گوارش است؛ انجام این آزمایشها به افراد بالای ۵۰ سال توصیه میشود.
انجام بهنگام آزمایش راهی برای جلوگیری از درمانهای پیچده سرطانهای دستگاه گوارش استدارنده عنوان دانشمند یک درصد برتر جهان در رشته اپیدمیولوژی با تاکید بر ضرورت توجه جدی برای پیشگیری از بیماریها از جمله انواع سرطانهای دستگاه گوارش اظهار کرد: بیشتر تمرکز ما در مرکز تحقیقات گوارش و کبد استان، پیشگیری از سرطانهای دستگاه گوارش است.
دکتر فرحناز جوکار روز جمعه در حاشیه برگزاری دومین سمینار جامع بیماریهای گوارش و کبد شمال کشور در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در هتل کادوس رشت اظهار کرد: گیلان از استانهای سالمند کشورست و روز به روز به سمت سالمندی پیش میرود از اینرو غربالگری و تشخیص به موقع بیماریها در این استان اهمیت بسزایی دارد.
بیشتر بخوانید:
شتاب سالخوردگی در گیلان و ضرورت جانبخشی طرحهای جوانی
وی با اشاره به برنامه کوهورت( گروهی از افراد تحت مطالعه است که با گذشت زمان پیگیری میشوند)سالمندی در گیلان بیان کرد: در اجرای این برنامه سالیانه حدود چهار هزار سالمند استان به لحاظ انواع بیماریهای دیابت، فشارخون، کبد چرب، انواع سرطانها به خصوص سرطانهای دستگاه گوارش مورد بررسی قرار میگیرند؛ کوهورت گیلان نیز از دیگر برنامههای مرکز تحقیقات گوارش و کبد استان برای بررسی بیماریهای گوارشی در حال انجام است که ۱۰ هزار و ۵۲۰ نفر از افراد ۳۵ تا ۷۰ سال تحت پوشش هستند.
دکتر جوکار با تاکید بر لزوم پیشگیری با غربالگری و تشخیص به موقع بیمارهای گوارشی بیان کرد: برای غربالگری بیماریهای گوارشی برای گروه سنی ۵۰ سال به بالا توصیه میشود؛ با انجام آزمایشهای ویژه در صورت مشاهده یک ضایعه کوچک یا پولیپ معده و روده میتوان با درمان به موقع از پیشرفت و تبدیل آن به سرطان جلوگیری کرد.
با انجام آزمایشهای ویژه در صورت مشاهده یک ضایعه کوچک یا پولیپ معده و روده میتوان با درمان به موقع از پیشرفت و تبدیل آن به سرطان جلوگیری کرد. وی اظهار کرد: برخی از مردم در صورت مشاهده علائمی از بیماریها، موضوع را در اینترنت جستجو میکنند و در نهایت خیلی خوشبینانه یا بدبینانه به مساله میپردازند؛ در حالیکه برای تشخیص بیماریها و سرطانها توصیههای جهانی وجود دارد؛ برای تشخیص سرطان کولون (روده بزرگ) باید آزمایش کولونوسکوپی، سرطان معده آندوسکوپی، پستان ماموگرافی و پروستاب آزمایش PSA انجام شود.
سرطان معده در استانهای شمالی بیشتر است
فوق تخصص گوارش و کبد و دبیر علمی دومین سمینار جامع بیماریهای گوارش و کبد شمال کشور گفت: سرطان معده در استانهای شمالی به نسبت استانهای جنوبی و مرکزی بیشترست؛ در ارتباط با سرطان روده نیز رشد قابل ملاحظهای در استانهای شمالی از جمله گیلان مشاهده میشود.
دکتر فریبرز منصور قناعی روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: بیماریهای گوارش و کبد در زمینههای مختلف دیده میشود یک سری از این بیماریها غیربدخیم و برخی هم بدخیمیهای گوارش و کبد هستند.
وی با بیان اینکه بیماری ریفلاکس (برگشت محتویات معده به مری) شایع ترین بیماریهای غیربدخیم گوارش و کبد است اضافه کرد: شیوه غذاخوردن، چاقی و کم تحرکی دلایل بروز ریفلاکس است؛ به موقع غذاخوردن، خوب صبحانه خوردن، صرف نهار کمتر، زودتر شام خوردن و با شکم خالی خوابیدن به کمتر شدن ریفلاکس کمک میکند.
رئیس مرکز تحقیقات گوارش و کبد گیلان با اشاره به مشکل سرطان معده در استان با بیان اینکه این سرطان در سالهای مختلف بین ۱۵ تا ۲۰ نفر در ۱۰۰ هزار نفر جمعیت است عنوان کرد: متاسفانه رشد قابل توجهی از سرطان روده بزرگ و انتهای روده در گیلان مشاهده میشود؛ غربالگری راهکاری اساسی برای پیشگیری، تشخیص بهنگام و درمان راحت تر این سرطانهاست.
رشد قابل توجهی از سرطان روده بزرگ و انتهای روده در گیلان مشاهده میشود؛ غربالگری راهکاری اساسی برای پیشگیری، تشخیص بهنگام و درمان راحت تر این سرطانهاستوی بیان کرد: سرطان روده بزرگ جزء پیشگیری شونده ترین سرطان هاست که قبل از تبدیل به سرطان؛ پولیپ در روده بزرگ ظاهر میشود که با تشخیص به موقع و برداشتن پولیپ می توان از بروز سرطان روده بزرگ پیشگیری کرد؛ انجام کولونوسکوپی را تشخیص پولیپ در روده است.
دکتر قناعی در ادامه با بیان اینکه کبد چرب، شایع ترین بیماریهای کبدی است اضافه کرد: مصرف غذاهای پرکالری، عدم تحرک و چاقی از عوامل اصلی ابتلا به بیماری کبد چرب است؛ ورزش و به موقع غذاخوردن از جمله راههای پیشگیری از این بیماریست.
وی با بیان اینکه چاقی عامل انواع بیماریهاست اظهار کرد: متاسفانه چاقی دامن گیر همه استانهاست اما در گیلان آمار چاقی بیشتر است
توسعه شبکه جمعآوری و تصفیه فاضلاب کاهنده شیوع بیماریهای گوارشی در گیلان
استاندار گیلان نیز در این سمینار با بیان اینکه بیماریهای گوارشی و کبدی ناشی از سبک زندگی و یا عوامل محیطی است، گفت: تغییر سبک زندگی راهکار پیشگیری از بیماریهای گوارشی و کبدی است و توسعه شبکه جمعآوری و تصفیه فاضلاب هم عامل کاهنده شیوع آن در استان است.
هادی حقشناس اظهار با بیان اینکه توسعه شبکه تصفیهخانه فاضلاب به کاهش آمار بیماریهای گوارشی در گیلان کمک میکند، اضافه کرد: زیرساختهای فاضلاب در گیلان مناسب نیست، متاسفانه در دهههای گذشته به طرحهای شبکه فاضلاب و تصفیهخانهها در این خطه توجه نشدهاست.
نماینده عالی دولت در گیلان بیان کرد: میانیگن ایجاد شبکه فاضلاب در گیلان ۴۰ درصد از میانگین کشوری پایینتر است که همین امر مشکلاتی را برای مردم این استان در حوزه گوارش و کبد ایجاد کردهاست، توسعه شبکه تصفیه خانه فاضلاب به کاهش بیماریهای گوارشی در گیلان کمک میکند.
وی اظهار کرد: آب و باران به عنوان مایع حیات در گیلان به وفور است؛ اما به دلیل نبود شبکه تصفیه خانه، فاضلاب با انواع فاضلابهای شهری، صنعتی و کشاورزی آمیخته شده و گاه وارد زنجیره غذایی میشود؛ لذا برای کاهش انواع بیماریهای گوارشی و کبدی باید برنامه ویژهای انجام دهیم.
حق شناس با تاکید بر لزوم توجه به حل عوامل محیطی در کاهش بیماریهای گوارشی و کبدی اظهار کرد: کاهش عوامل محیطی ایجاد بیماریهای گوارشی و کبدی به تمامی دستگاههای اجرایی و حاکمیتی مربوط میشود.
دومین سمینار جامع بیماریهای گوارش و کبد شمال کشور از سوی مرکز تحقیقات گوارش و کبد گیلان با همکاری دانشگاههای شمال کشور با هدف تبادل آخرین دستاوردها و دانش علمی در زمینه بیماریهای گوارش و کبد با حضور بیش از ۱۳۰ نفر از استادان برجسته، پزشکان متخصص، پژوهشگران و سایر دستاندرکاران حوزه سلامت از روز چهارشنبه در رشت گشایش یافته است و این سمینار امروز به پایان میرسد.