با اجرای قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری، خدمات ارائه شده از سوی پرستاران کاملا شفاف خواهد شد و ثبت میشود

شفاآنلاین>سلامت> بالاخره بعد از 14 سال، بخت قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری باز شد. آنطور که مدیرعامل سازمان بیمه سلامت خبر داده است، این قانون قطعا در سال آینده اجرا میشود. بسیاری از نمایندگان جامعه پرستاری بر این باورند که با اجرای این قانون خاک خورده، بخش زیادی از مشکلات جامعه پرستاری حل خواهد شد.
به گزارش شفاآنلاین: محمد مهدی ناصحی، مدیر عامل سازمان بیمه سلامت خبر داده است: «اجرای قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری تاکنون در ایران سابقه نداشته است و کار ساده ای نیست. هنوز میزان دقیق اعتبار مورد نیاز آن برآورد نشده است، اما این قانون از محل پرداختهای پزشکان و کارانهها در اعتبارات سازمان بیمه سلامت اجرا میشود. البته هنوز آییننامه آن در شورای عالی بیمه تصویب نشده است، اما این قانون به طور قطع سال آینده اجرا میشود.»
اجرای این قانون را میتوان تحقق یکی از مهمترین خواستههای پرستاران دانست که سالهای سال به تعویق افتاده است. با اجرای قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری باید انتظار داشت که دریافتی بسیاری از پرستاران افزایش پیدا کند.
با اجرای قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری، خدمات ارائه شده از سوی پرستاران کاملا شفاف خواهد شد و ثبت میشود. در آن صورت پرستاران هم مثل جامعه پزشکی به ازای هر خدمتی که ارائه میدهند، تعرفهای متناسب با آن خدمت دریافت خواهند کرد.
چندی قبل نیز مریم حضرتی، معاون پرستاری وزیر بهداشت با تاکید بر اجرای سریع قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری، تاکید کرد: «اجرای قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری، سبب هویت مستقل حرفهای و عدالت در سلامت خواهد شد. در معاونت پرستاری وزارت بهداشت از سال 96 این موضوع را جدیتر دنبال کردیم و مصمم به اجرای این قانون بر زمین مانده هستیم. اقدامات موثر اولیه انجام گرفته است. ضمن برگزاری جلسات مستمر با حضور همه دست اندرکاران حوزه پرستاری، امید داریم که به لطف خداوند، از سال 1400 شاهد اجرای این قانون باشیم.»
همچنین حسینعلی شهریاری، رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی هم با اشاره به ضرورت اجرای قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری، اظهار کرد: «این قانون باید به تصویب شورای عالی بیمه برسد و هیات دولت نیز آن را تصویب کند. منابع اجرای این قانون نیز توسط سازمان برنامه و بودجه پیشبینی میشود. ما درباره اجرای این قانون جلساتی با نمایندگانی از وزارت بهداشت، سازمان برنامه و بودجه و سازمان نظام پرستاری داشتیم و از آنها درخواست کردیم قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری از ابتدای سال 1400 اجرایی و عملیاتی شود. البته برخی معتقد بودند اجرای این قانون، نیازی به منابع مالی ندارد، اما ما معتقدیم این قانون قطعا نیازمند منابع مالی است.»
اثرات اجرای قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری
فرآیند تصویب قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری، سابقهای طولانی دارد. قانونگذار 14 سال پیش با تصویب این قانون، دولت را ملزم به اجرای تعرفهگذاری خدمات پرستاری کرد تا شکاف درآمدی بین ارائه دهندگان خدمات نظام سلامت کاهش پیدا کند. جابجایی دولتها نیز نتوانست که این قانون خاک خورده را اجرایی کند. حال این بار، سازمان بیمه سلامت وعده داده است که این قانون در سال آینده حتما اجرا خواهد شد.
محمد میرزابیگی، رئیس کل سازمان نظام پرستاری هم با اشاره به تاثیر اجرای قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری، یادآور میشود: «برخلاف نظر برخی که معتقدند اجرای قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری برای دولت بودجهبر است، به نظر ما این طور نیست. اگر شورای عالی بیمه این قانون را تصویب کند با بودجه اندکی که تزریق میشود و با مبالغ کمی که از مردم دریافت میشود، میتوان تمام خدمات پرستاری را تحت پوشش قانون تعرفهگذاری قرار داد و به این ترتیب به منابع درآمدی بیمه، بیمارستانها و پرستاران اضافه میشود. با اجرای این قانون، دیگر یک پرستار مجبور نیست شیفتهای غیرمتعارف بگیرد، بلکه میتواند در یک جا کار کند، استراحت داشته باشد و به جای آن خدمات با کیفیت به مردم ارائه کند.»
رئیس کل سازمان نظام پرستاری میگوید: «به نظر ما اجرای این قانون به هیچوجه هزینهبر نیست، بلکه یک سرمایهگذاری ملی به نقع سلامت مردم است که اگر شورای عالی بیمه آن را تصویب کند، اعتبار زیادی نمیخواهد. تا آن زمان که ممکن است شش ماه یا یکسال برای پوشش کشوری زمان بخواهد نیز میتوان این قانون را با اعتباری اندک در مراکز درمانی اجرا کرد.»
میرزابیگی ادامه میدهد: «معتقدیم اگر حتی یک سوم یا یک پنچم کاری که برای تعریف استاندارد خدمات پرستاری و تعرفهگذاری آن انجام شد، برای استانداردسازی و تعرفهگذاری خدمات پزشکی هم در کشور انجام شود، همه مردم و بیمارستانها راضی میشوند و میتوانیم از نظر خدمات درمانی در دنیا بدرخشیم. کاری که برای تعرفهگذاری خدمات پرستاری در کشور انجام شده، یک الگوی کامل است.»
همچنین علیرضا گچکوبان، رئیس نظام پرستاری اهواز هم خاطرنشان میکند: «اجرای تعرفهگذاری خدمات «پرستاری» بودجه کمتری نسبت به تعرفه «پزشکی» نیاز دارد. در عین حال باید در نظر داشت که اجرای قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری، تنها به نفع پرستار نیست، بلکه این تعرفه به نفع بیماران و بیمهها نیز تمام خواهد شد.»
از سوی دیگر، خالد بیت سعید، رئیس خانه پرستار استان خوزستان هم تاکید میکند: «شاکله قانون تعرفه پرستاری فقط میخواهد بگوید هر کاری را که پرستار انجام میدهد، هزینه آن را خودش دریافت کند. تعرفههای پرستاری برای پرستاران انگیزه مضاعفی را ایجاد میکند که این انگیزه مانع از روی زمین ماندن کارها میشود.
هرچند بحث «پرستاری» فراتر از انگیزههای مالی است، اما با اجرای این قانون پرستار مطمئن است که سود کار یا وظیفهاش در جیب خودش خواهد رفت و به عبارتی مزد زحمت خودش را دریافت میکند.»
او یادآور میشود: «برای اجرای قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری، ما باید از کشورهایی که این طرح را اجرایی کردند و موفق بودند الگوبرداری کنیم. این کشورها سطح بهداشت و درمان خود را بهجایی رساندند که کشور ما فاصله بسیاری با آنها دارد.»
تامین بخشی از منابع اجرای قانون از طریق فعالیت پرستاران
جامعه پرستاری در دوران کرونا، روزهای سخت و پرتنشی را میگذراند. اجرای قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری در این روزهای سخت میتواند قدری خستگی و فرسایش روانی جامعه پرستاری را کاهش دهد و امیدی تازه به پرستاران تزریق کند.
محمد شریفی مقدم، دبیرکل خانه پرستار کشور هم با اشاره به اثرات اجرای قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری، یادآور میشود: «با توجه به طولانی شدن بحران کرونا، کادر پرستاری ما خسته و فرسوده شدهاند. بسیاری از پرستاران به کرونا مبتلا شدهاند. الان هر پرستار نیز به جای چند نیرو کار میکند. اجرای قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری از جمله حقوق قطعی و قانونی جامعه پرستاری است که میتواند انگیزههای جامعه پرستاری را برای خدمت در دوران سخت کرونا افزایش دهد.»
همچنین او خاطرنشان میکند: «تمام خدمات گروههای پزشکی در بیمارستانهای دولتی دارای تعرفه است، به جز گروه پرستاری. تا قبل از سال ۱۳۷۴ حقوق پرستار، پزشک و سایر گروههای درمانی به صورت ثابت پرداخت میشد و در مقابل آن به مردم خدمات پزشکی و پیراپزشکی ارائه میکردند. در دهه ۷۰، تعرفههای پزشکی اعمال شد. در نهایت بعد از کلی پیگیری و درخواست، بالاخره در تیرماه سال ۱۳۸۶ تعرفههای خدمات پرستاری نیز تایید و تصویب شد، اما تاکنون اجرا نشده است. اجرای تعرفههای پرستاری بدون منبع تامین مالی میسر نیست. بخشی از منابع مالی اجرای این قانون از فعالیتهای صورت گرفتهشده توسط پرستار است که بخشی از آن تعریفنشده است و بخشی دیگر آن در قالب تعرفه به پزشکان تعلق میگیرد.»
او تاکید میکند: «به دلیل حضور نداشتن پرستاران در سیاستگذاریها و تصمیمسازیها بهویژه در بحث بودجهبندیها، اجرای قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری در طی سالیان سال، عملی نشده است. سالهاست اجرای این قانون به بهانههای مختلف از جمله نداشتن پشتوانه پایلوت و علمی لازم و یا نبود بودجه مسکوت مانده، این درحالی است که اگر این قانون نیازمند پشتوانه پایلوت بود سال ۸۶ از سوی نمایندگان مجلس شورای اسلامی و کمیسیون مربوطه با حداکثر آرای موافق تصویب نمیشد. ضمن آنکه محل تامین بودجه اجرای این قانون نیز از سوی قانونگذار از محل بودجه عمومی دیده شده است.»
شریفی مقدم خاطرنشان میکند: «موضوع اجرای قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری به عنوان «امالمطالبات جامعه پرستاری» مطرح است که نه تنها به لحاظ مالی، بلکه به عنوان مسئلهای هویتی برای جامعه پرستاری دارای اهمیت است.»
همچنین علیاکبر جراحی، نایب رئیس شورای عالی سازمان نظام پرستاری هم با اشاره به ضرورت اجرای قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری، تاکید میکند: «تعرفه پانسمان، سونداژ و تزریقات و ... در زمان حاضر به اسم پرستاری که آن را انجام داده ثبت نمیشود، در حالی که کار را پرستاران انجام میدهند، زحمت را پرستار میکشد، اما این زحمات به نام پرستار ثبت نمیشود. پول این خدمات به درآمد بیمارستان اضافه میشود و درصدی از آن به عنوان کارانه به پرسنل شامل پزشکان، پرستاران و سایر اعضای کادر درمان، از محل درآمد بیمارستان پرداخت میشود. در واقع زحمت را پرستار میکشد، اما به دلیل عدم اجرای قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری، این اقدامات به نام خود پرستار ثبت نمیشود.»
او یادآور میشود: «اگر قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری اجرا شود، خدمات ارزانتر میشود و بیمهها و مردم از این کاهش هزینهها سود میبرند. اجرای قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری باعث کاهش هزینه درمان برای مردم و بیمهها میشود. برای افزایش نظارت بر خدمات پرستاری نیز بیمهها میتوانند وارد عمل شوند و نظارت و کنترل کنند.»
همچنین رضا فانی، عضو شورای عالی نظام پرستاری هم با تاکید بر ضرورت اجرای تعرفهگذاری خدمات پرستاری، تاکید میکند: «یکی از عمده مشکلات پرستاران، عدم اجرای قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری است. امیدواریم مسئولان به مطالبات پرستاران توجه کنند تا شاهد عدم انگیزه در بین پرستاران نباشیم.»
او تصریح میکند: «حقوق و مزایای پرستاری نسبت به ماهیت کاری که در بیمارستانها انجام میدهند متناسب نیست. با توجه با شیوع کرونا و فعالیتی که این پرستاران در این ایام انجام دادهاند، آنگونه که شایسته است به مطالبات پرستاران توجه نشده که موجب نارضایتی پرستاران شده است. حدود یک سال است که پرستاران درگیر بحران کرونا هستند و به عنوان سربازان خط مقدم این جنگ در حال مبارزه با ویروس کرونا هستند. پرستاران در بحرانی قدم گذاشتند که موجب شده در خستگی و فرسودگی قرار بگیرند.»
این عضو شورای عالی نظام پرستاری خاطرنشان میکند: «ضریب پرستار به تخت در کشور ما زیر یک است و کم شدن ضریب پرستار به تخت، اضافه کاری اجباری ، حجم کار زیاد و... را برای پرستاران در بردارد که به مرور سبب خستگی و فرسودگی پرستاران میشود. بنابراین از جمله مشکلاتی که در حال حاضر، جامعه پرستاری با آن روبرو است، بحث کمبود نیروی پرستار است. نیاز داریم در کشور به استاندارد حداقلی برسیم تا کمی از خستگی و فرسودگی کادر درمان جبران شود. از مردم هم درخواست داریم که کادر درمان را درک کنند و با رعایت پروتکلهای بهداشتی، ورودی بیمارستانها را کم کنند تا به این شکل، مراقب سلامت خودشان و پرستاران باشند.»
با توجه به اینکه مسئولان بیمه سلامت اعلام کردند که قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری از سال آینده اجرا خواهد شد، جذب پرستاران تازه نفس در مراکز درمانی میتواند بخش دیگری از مشکلات جامعه پرستاری را حل کند و دغدغههای خدمت در مراکز درمان کرونا را کاهش دهد.روزنامه سپید