سهامداران بورسی در دو روز گذشته برای چندمین بار در سال جاری مقابل سازمان بورس و مجلس دست به تجمع اعتراضی زدند و بر این باورند دخالتها و اتخاذ برخی تصمیمات اشتباه، همچنان آفت اصلی بازار سهام است.
شفاآنلاین>سلامت>سهامداران بورسی در دو روز گذشته برای چندمین بار در سال جاری مقابل سازمان بورس و مجلس دست به تجمع اعتراضی زدند و بر این باورند دخالتها و اتخاذ برخی تصمیمات اشتباه، همچنان آفت اصلی بازار سهام است.
به گزارش شفاآنلاین: بر همین اساس روند بازار سرمایه در چند روز اخیر متاثر از مصوبه اخیر وزارت صمت درباره گروه فولادی و قیمتگذاری این محصول بار دیگر نزولی شد و شاهد شکلگیری صفهای فروش چندصد میلیونی در نمادهای این گروه و سایر سهام بازار بودیم. این در حالی است که روز شنبه جلسهای با حضور معاون اول رئیسجمهوری و برخی حقوقیها برگزار و ابلاغیه مذکور لغو شد. از طرف دیگر خیلی از سهامداران انتظار دارند یک بار برای همیشه وعدههای مسئولان مبنی بر برخورد با متخلفان و پیروی از قانون عملی شود و دولت برنامه مشخصی را برای حفظ و حراست از پول مردم در دستور کار قرار دهد.
مرداد ماه سال جاري بود که روند صعودي بازار سرمايه متاثر از مسائل گوناگون همچون دخالتهاي مکرر در روند معاملات، اتخاذ قوانين عجيب و غريب، واگذاري بيبرنامه صندوق پالايشي و مصاحبههاي غيرکارشناسي از سوي برخي مسئولان متوقف شد و از آن پس شاهد ريزش بيش از 800 هزار واحدي شاخص کل تا آبان ماه بوديم. در اين ميان مردمي که سرمايه آنها نصف شده بود با برگزاري تجمعهاي چندباره مقابل سازمان بورس، مجلس و نهاد رياست جمهوري خواستار برخورد با متخلفان شدند. اين در حالي است که روند بازار سهام طي دو ماه گذشته متعادل و توأم با نوسانات بسياري بود تا اينکه مساله بخشنامه وزارت صمت مبني بر قيمتگذاري فولاد عاملي شد تا نماگر بورس تهران ظرف چند روز گذشته بار ديگر به کانال يک ميليون و 200 هزار واحدي سقوط کند.
شعلهورشدن آتش خشم سهامداران
سهامداران و مردمي که پيش از اين نسبت به عملکرد برخي مسئولان و حقوقيهاي متخلف معترض بودند، طي دو روز گذشته بار ديگر تجمعهاي اعتراضي را مقابل مجلس و سازمان بورس برگزار کردند و برخي منابع گزارشهايي مبني بر پرتاب تخممرغ از سوي سهامداران زخمخورده ارائه دادند و در عين حال خواستار حفظ و حراست از سرمايه خود شدند. اين در حالي است که آنها معتقدند با تبليغات گسترده دولتي اقدام به سرمايهگذاري در بازار کردند و اکنون در اين شرايط نابسامان اقتصادي، سرمايه آنها از نصف هم کمتر شده است.
از سوي ديگر گرچه بازار در يک ماه گذشته روند متعادل و نوساني را به همراه داشت و کارشناسان اعتقاد داشتند نگراني براي ريزش سنگين دوباره بازار را تهديد نميکند، اما بخشنامه مربوط به موضوع قيمتگذاري فولاد بار ديگر به مثابه نفتي بود بر آتش بياعتمادي و ترس از پيشمانده در بازار سرمايه؛ به عبارت دقيقتر خيلي از فعالان بازار يکي از عوامل اصلي ريزش امسال را مصاحبهها و تصميمات نابجا عنوان و اشاره کردند، بازار سرمايه ديگر بازار گذشته نيست و لازم است مسئولان در خصوص هرگونه حرف يا تصميمي که بازار را تحت تاثير قرار ميدهد حساسيت بيشتري به خرج دهند. در حالت کلي اين مردم هستند که از عملکرد و تصميمات يک شبه مسئولان بيشترين صدمه و زيان را ميبينند و لازم است تا براي تصويب و ابلاغ هر قانوني نهاد اصلي و ناظر انجام گيرد.
از طرفي اتفاقات يکي دو روز اخير علاوه بر آنکه منجر شد شاخص کل يک بار ديگر تا کانال يک ميليون و 200 هزار واحد سقوط کند و زيان مردم افزايش يابد، واکنشهاي بسياري هم از جانب سهامداران خرد و مسئولان در پي داشت. شايان ذکر است مردمي که ديگر تحمل اين حجم از تخلف را ندارند و کارد به استخوان آنها رسيده است، خواستار آن هستند تا دستهاي متخلف از بازار سرمايه کوتاه شود. در همين خصوص برخي از نمايندگان مجلس نيز اعلام کردند با دخالت در بازار سهام مقابله خواهند کرد و در صورت ادامه اين روند و ابلاغ دستورالعملهاي خلاف قانون که روند بازار را دستخوش تاثيرات منفي ميکند برخورد ميکنند. شايان ذکر است روز گذشته اسحاق جهانگيري، معاون اول رئيسجمهوري، در جلسهاي با برخي حقوقيها و مسئولان اقتصادي خواستار رسيدگي به وضعيت بازار سرمايه و آخرين تحولات آن شدند، بر همين اساس روز گذشته خبر رسيد، بخشنامه فولادي که طي روزهاي اخير بيشترين تاثير را در صف فروش شدن اين گروه داشت و عامل ريزش بازار سرمايه بود، لغو شد.
افزون بر آن حسن قاليبافاصل، رئيس سازمان بورس هم در مصاحبهاي اعلام کرد، لازم است تا هيات مديره شرکتها فقط قوانين بازار سرمايه را ملاک قرار دهند و از راهکار اصلي تعيين شده براي بازار سرمايه پيروي کنند، اين در حالي است که ناشران ملزم شدهاند تا در قيمتگذاري ضمن پايبندي به قانون، مصلحت سهامداران را اولويت خود بدانند و در صورت تخلف پيگيري قضايي را وظيفه خود ميدانيم. اما نکته اصلي که سهامداران بورسي در يکي دو روز گذشته، بالاخص در شبکههاي اجتماعي به آن اشاره کردند آن است که، مسئولان در ماههاي قبل هم بارها عنوان کردند با متخلفان برخورد خواهند کرد و انتظار دارند تا وعدههاي آنها يکبار براي هميشه جامه عمل بپوشد. به عبارتي بورس آيينه اقتصاد هر کشوري است و سرمايهگذاري در آن ميتواند براي شرکتها و مردم عايدي بسياري به دنبال داشته باشد و اگر دولت انتظار دارد تا مردم يکبار ديگر نسبت به بازار سرمايه روي خوش نشان دهند، مستلزم اعتمادسازي دوباره است. به طوريکه سهامداران با اطمينان خاطر پول خود را به بازار سرمايه بسپارند و حراست از سرمايه آنها در اولويت اصلي مسئولان قرار گيرد. بر اساس اين گزارش، کارشناسان بر اين باورند با ادامه وضعيت فعلي، مردم ديگر به طرحهاي دولتي همچون واگذاري صندوقها اعتماد نخواهند کرد.
بهعنوان مثال صندوق پالايشي يکي از بارزترين طرحهايي است که سهامداران پس از آنکه پول آنها بيش از دو ماه بلوکه شد، اکنون متحمل ضرر 30 درصدي شدهاند و قيمت سهام آن تا شش هزار تومان هم افت کرد. لازم به توضيح است دماسنج بازار سهام روز گذشته و پس از جلسه مسئولان بيش از 20 هزار واحد رشد کرد و به ارتفاع يک ميليون و 306 هزار واحدي بازگشت و همچنين در اين ميان نمادهاي بورسي «فولاد» و «شستا» بيشترين تاثير مثبت را بر نماگر داشتند. روزنامه آرمانملی/ محمدمیلاد عبداللهی