کودکانی که دوست خیالی دارند ممکن است دوست خود را در اشتباهات خود به عنوان مقصر معرفی کنند. در این شرایط والدین باید صراحتا به کودک بگویند دوستش نمیتواند این کار را انجام دهد و بعد از آن از خود کودک بخواهند که اشتباهش را جبران کند

شفاآنلاین>
سلامت> دوست خیالی میتواند به دوستیهای کودکان با یک موجود خیالی یا دوستیهای غیر واقعی بزرگسالان اطلاق شود. کودکان در سنین پایین به صورت طبیعی ممکن است دوست خیالی داشته باشند که بهتر است والدین آن را بپذیرند. اما این پذیرش باید حد و حدودی نیز داشته تا کودک بتواند در سنین بالاتر ارتباط موثر با دیگران نیز برقرار کند. در این مقاله جوانب مختلف دوستان خیالی کودک مورد بررسی قرار میگیرد.
به گزارش
شفاآنلاین: دوست خیالی میتواند به دوستیهای کودکان با یک موجود خیالی یا دوستیهای غیر واقعی بزرگسالان اطلاق شود. کودکان در سنین پایین به صورت طبیعی ممکن است دوست خیالی داشته باشند که بهتر است والدین آن را بپذیرند. اما این پذیرش باید حد و حدودی نیز داشته تا کودک بتواند در سنین بالاتر ارتباط موثر با دیگران نیز برقرار کند. در این مقاله جوانب مختلف دوستان خیالی کودک مورد بررسی قرار میگیرد.
داشتن دوستان خیالی برای یک کودک نشانهای از یک تخیل سالم و فعال است. از هر سه کودک بین ۲ و نیم تا ۸ سال دو نفر از آنها دوستان خیالی خواهند داشت و با مراحل رشد انسان هماهنگ بوده و جای نگرانی برای والدین نیست. دوستان خیالی همبازی کودک شده و به او در بهبود مهارتهای اجتماعی و ابراز احساسات کمک میکنند. اما داشتن چنین دوستی در بزرگسالی فرد را مستعد تشخیص اختلال شخصیت و یا دیگر اختلالات روانی مانند اسکیزوفرنی میسازد.ماهیت دوستان خیالی
دوست خیالی شکل گرفته در ذهن کودک ممکن است هر نوع تصویر، ماهیت و اندازهای داشته باشد. ممکن است یک انسان، یک حیوان، یک شخصیت کارتونی، یا تجسمی از یک اسباب بازی مورد علاقه کودک باشد. این دوست ممکن است در خانه همراه کودک زندگی کند یا در موقعیتهای خاصی ظاهر شود. بدون هیچ دلیل قابل درکی ظاهر میشود و دوباره بدون دلیلی خاصی موقتا دور میشود. از نظر زمانی نیز ممکن است فقط چند ماه با کودک باشد یا دوستی کودک با او تا سه سال نیز طول بکشد.
دوست خیالی برای کودک فوائد زیادی دارد که باعث میشود کودک به دوستی با او ترغیب شود. هر چند این دوست از تخیل خود کودک ریشه میگیرد کودک تحت تأثیر چیزی که دوست خیالی انجام میدهد یا میگوید، قرار میگیرد. دوست خیالی به کودک اجازه میدهد که در دنیایی که خودش خلق کرده زندگی و ماجراجویی کند. این کودکان تخیل قوی تری دارند و از بازیهای خیالی و ذهنی و داستانهای فانتزی و جادویی نیز لذت بیشتری میبرند.
دوست خیالی کودک، مضرات دوست خیالی، مزایای دوست خیالی دوست خیالی برای کودک فوائد زیادی دارد
ویژگیهای دوستان خیالی
دوستان خیالی ویژگیهایی دارند که ممکن است در دیگران به خاطر داشتن شخصیت مستقل از ذهنیت کودک وجود نداشته باشد. این ویژگیهای باعث میشود کودک به او علاقه و وابستگی زیادی پیدا کند. برخی از این ویژگیها عباتند از:
- به حرفهای کودک گوش میکند و میپذیرد.
- از کودک در موقعیتهای مختلف حمایت میکند.
- با او بازی میکند و در بازی از قوانین کودک تبعیت کامل میکند.
- قادر به انجام کارهایی است که خود کودک نمیتواند انجام دهد.
- به طور ویژه به کودک اختصاص دارد.
- اشتباهات کودک را به روی او نمیآورد یا او را قضاوت نمیکند.
با دوست خیالی کودکمان چه کنیم؟
گاهی ممکن است دوست خیالی کودک والدین را نیز درگیر کند. در این شرایط والدین باید دوست خیالی کودک را بپذیرند، اما سعی کنند وارد تعامل با او نشوند.
ممکن است کودک از والدین بخواهد کاری را مثل باز کردن در یا گذاشتن غذا برای دوستی خیالی او انجام دهند. والدین در این شرایط میتوانند به جای انجام کاری که کودک خواسته از او بخواهند این کار را خودش برای دوست خیالی خود انجام دهد. با این کار دوست خیالی کودک سرکوب نمیشود و کودک به استفاده از مزایای وجود او بهرهمند است و در عین حال خیالی بودنش نیز حفظ میشود.
گاهی کودک والدین را در موقعیتی قرار میدهد که باید با دوست خیالی اش صحبت کنند. مثلا ممکن است کودک بگوید در مسألهای باید نظر دوستش را بپرسد و یا حتی پرسیدن نظر دوستش را به والدین محول کند. در این شرایط والدین میتوانند به کودک بگویند که نظر خودش برای آنها مهم است و میخواهند به جای دوستش با خودش صحبت کنند.
کودکانی که دوست خیالی دارند ممکن است دوست خود را در اشتباهات خود به عنوان مقصر معرفی کنند. در این شرایط والدین باید صراحتا به کودک بگویند دوستش نمیتواند این کار را انجام دهد و بعد از آن از خود کودک بخواهند که اشتباهش را جبران کند. مثلا اگر کودکی پخش کردن اسباب بازی در اتاق را به گردن دوست خیالی خود میاندازد باید به او گفت که دوستش نمیتواند این کار را کند و از خودش خواست که وسایلش را از اتاق جمع کند.
دوست خیالی آینه کودک است
کودکی که دوست خیالی دارد از دیگر همسالان خود اجتماعیتر هستند و در برخورد با آنها همدلی بیشتری از خود نشان میدهد. همچنین بزرگسالانی که در کودکی دوست خیالی داشته اند دوستان بهتری میشوند و به دوستان خود و نیازهای آنها اهمیت بیشتری میدهند. علاوه بر این ویژگیهای کلی بازیهایی که کودک با دوست خیالی میکند و شیوه صحبت و برخورد او با دوست خیالی میتواند والدین را از احساسات درونی، علایق، و سلایق کودک آگاه کند.
دوست خیالی مشکل ساز
برای اکثر کودکان داشتن دوست خیالی در سنین پایین کاملا طبیعی محسوب میشود، اما در بعضی موارد ممکن است این دوست خیالی نشانهای از یک مسأله باشد که نیاز به بررسی بیشتر داشته باشد. در مواردی که کودک بعد از یک حادثه یا شرایط سخت شروع به تعامل با دوستی خیالی میکند یا کودک از اینکه دوستش به او آزار میرساند شکایت دارد باید به غیر طبیعی بودن شرایط شک کرد. این موارد در اختلال استرس پس سانحه کودک، افسردگی کودک و یا اضطرابهای مربوط به این دوران دیده میشود. در صورت وجود چنین مسأله حتما آن را با یک متخصص و مشاوره کودک در میان بگذارید. پارسینه