این بیماری معمولا از طریق والدین به نسل بعد منتقل میشود اما گاهی ممکن است ناشی از جهش ژنتیکی باشد

شفا آنلاین>سلامت>یک متخصص مغز و اعصاب گفت: هانتینگتون نوعی بیماری ژنتیکی است که طی آن نقص درکروموزوم 4 باعث تخریب نورونهای مغزی میشود.
به گزارش
شفا آنلاین:دکتر حسین دلاور کسمایی اظهار کرد:
این بیماری معمولا از طریق والدین به نسل بعد منتقل میشود اما گاهی ممکن است ناشی از جهش ژنتیکی <genetic mutation>باشد یعنی جنین به علل محیطی دچار نقص ژنتیکی شود که در این صورت نیز ژن معیوب به نسل بعد منتقل میشود در غالب موارد این توارث به گونهای است که نیمی از فرزندان فرد دچار بیماری میشوند.
وی با تاکید براینکه سن شروع این بیماری ۲۰ سالگی تا ۵۰ سالگی است، بیان کرد: گاهی نیز ممکن است برخی از انواع این بیماری از سنپایینتر شروع شود، همچنین میزان شیوع آن میان زن و مرد یکسان است.
این متخصص مغز و اعصاب با بیان اینکه شروع این بیماری همراه با مشکلات ذهنی و خلقی است، خاطرنشان کرد: در این حالت بیمار دچار اختلال رفتاری همچون پرخاشگری، افسردگی و بیقراری شده و حافظه وی نیز دچار اختلال میشود همچنین ممکن است عملکرد شغلی بیمار دچارافت شود.
دلاور افزود: در مراحل بعدی فرد دچار اختلال در تعادل میشود، با پیشرفت بیماری به این اختلال در تعادل، حرکات غیر طبیعی که شبیه رقص هستند و اصطلاحا "کره” نامیده میشوند نیز اضافه میشود. در مراحل بعدی بیماری، افت ذهنی فرد بیشترشده و تکلم او دچار مشکل میشود به نحوی که بهتدریج فرد دچار زوال عقل میشود، در نهایت این بیماری به فوت بیمار میانجامد.
وی عنوان کرد: هر قدر بیماری نسل به نسل منتقل شده و بیشتر در خانوادهای مشاهده شود شدت آن افزایش مییابد، همچنین معمولا طول عمر افراد مبتلا به هانتینگتون از زمان شروع بیماری تا مرگ بین ۵ تا ۱۵ سال است.
این استاد دانشگاه درباره نحوه پیشگیری از این بیماری گفت: برای پیشگیری از این بیماری، فرزندان خانوادهای را که در آن والدین مبتلا به هانتینگتون هستند اما علائم بیماری هنوز در فرزندان بروز نداشته مورد آزمایش قرار داده و ژن آنها را بررسی میکنیم، اگر بررسی نشان داد که این فرد ژن معیوب دارد و در آینده بیمار میشود به او پیشنهاد میکنیم که فرزندآوری نداشته باشد. همچنین اگر همسر فردی که به این بیماری مبتلا شده باردار باشد کروموزوم جنین را بررسی میکنیم و اگر جنین نیز دارای ژن هانتینگتون بود مجوز سقط او صادر خواهد شد.
وی با بیان اینکه افراد مبتلا به هانتینگتون میتوانند ازدواج کنند اما برای بچهدار شدن باید مشاوره ژنتیکی انجام دهند و پس از بارداری نیز جنین مورد بررسی قرار بگیرد، بیان کرد: آیویاف یا تولید جنین آزمایشگاهی از دیگر راههای فرزند آوری بدون خطر برای افراد مبتلا به این بیماری است، بهعبارت دیگر در این روش فرزند از اسپرم یا تخمکی ایجاد میشود که درگیر بیماری نبوده و کاملا سالم است، لذا جنین در این موارد کاملا سالم بوده و در آینده مبتلا به این بیماری نمیشود.
این متخصص مغز و اعصاب با تاکید براینکه این بیماری درمان مفیدی ندارد، گفت: تنها اقدام درمانی در این خصوص علائم درمانی است که طی آن میتوانیم علائم کرهای شکل، اختلال رفتاری و نقص در حافظه بیمار را تا حدودی درمان و کنترل کنیم.طبنا