شفا آنلاین>سلامت> افرادی که مبتلا به عدمتحمل لاکتوز هستند، قادر نیستند قند موجود در شیر را با نام لاکتوز کاملا هضم کنند. نتیجه این وضعیت، ایجاد اسهال، نفخ و گاز پس از خوردن یا نوشیدن محصولات لبنی است.

به گزارش
شفا آنلاین،این وضعیت که سوءجذب لاکتوز هم نامیده
میشود، اغلب بدون ضرر است اما علایمی که ایجاد میشود، ناراحت کننده
هستند.
کمبود
لاکتاز (آنزیمی که در روده کوچک تولید میشود)، اغلب مسئول این عدم تحمل
لاکتوز است. بسیاری از افراد سطح پائینی را از لاکتاز دارند اما میتوانند
محصولات لبنی را بدون هیچگونه مشکلی هضم کنند. اگر شما واقعا عدم تحمل
گلوکز دارید، این کمبود باعث ایجاد مشکلاتی پس از مصرف مواد لبنی خواهد شد.
البته
بسیاری از این افراد میتوانند بدون آنکه مصرف همه انواع مواد لبنی را قطع
کنند، این وضعیت را مدیریت کنند.
علایم و نشانهها
و
نشانههای عدم تحمل لاکتوز اغلب 30 دقیقه تا 2 ساعت پس از خوردن یا
نوشیدن غذاهای حاوی لاکتوز آغاز میشود. علایم و نشانههای شایع عبارتند
از: اسهال، تهوع و گاهی استفراغ، کرامپهای شکمی، نفخ و گاز.
اگر
بهطور مرتب پس از خوردن مواد لبنی دچار علایم عدم تحمل لاکتوز میشوید،
باید بهوسیله پزشک خود ویزیت شوید، خصوصا در زمانی که نگرانی در مورد کاهش
میزان دریافت کلسیم هم وجود داشته باشد.
علل ایجاد کننده
عدم
تحمل لاکتوز زمانی رخ میدهد که روده کوچک نمیتواند به مقدار کافی از
آنزیم لاکتاز را برای هضم قند شیر (لاکتوز) تولید کند. در حالت طبیعی،
لاکتاز، قند شیر را به دو قند ساده، به نامهای گلوکز و گالاکتوز، میشکند.
این دو قند ساده از راه لایه روده وارد جریان خون میشوند.
اگر
شما با کمبود لاکتاز مواجه باشید، لاکتوز موجود در غذا، به جای آنکه
فرآوری و جذب شود، به روده بزرگ میرسد. در روده بزرگ، باکتریهای طبیعی با
لاکتوز هضم نشده فعل و انفعال ایجاد کرده و علایم و نشانههای عدم تحمل
لاکتوز را ایجاد میکنند.
در
حال حاضر، 3 نوع از عدم تحمل لاکتوز شناسایی شده و عوامل مختلفی در
پسزمینه هر نوع از آن، باعث بروز عدم تحمل لاکتوز میشوند.
عدم
تحمل لاکتوز اولیه: این نوع از عدم تحمل لاکتوز، شایعترین نوع آن است.
افرادی که مبتلا به این وضعیت هستند، زندگی خود را با تولید مقدار زیادی
لاکتاز آغاز میکنند، زیرا برای نوزادان لازم است، چراکه آنها همه مواد
مغذی خود را از شیر دریافت میکنند. زمانی که شیر با دیگر مواد غذایی
جایگزین میشود، تولید لاکتاز بهطور طبیعی کاهش مییابد، اما همچنان به
اندازهای بالا است که برای هضم مواد لبنی در رژیم غذایی یک فرد بزرگسال
کفایت کند. عدم تحمل لاکتوز اولیه، تولید لاکتاز بهطور ناگهانی و سریع
کاهش مییابد، به همین دلیل هضم محصولات لبنی با مشکل مواجه میشود. نقش
ژنتیک در بروز عدم تحمل لاکتوز اولیه تعیین شده و در گروه عظیمی از جمعیت
آفریقایی، آسیایی یا با اصلیت اسپانیاییزبان دیده میشود. این وضعیت در
میان کسانی که از تبار مدیترانه یا جنوب اروپا هستند هم شایع است.
عدم
تحمل لاکتوز ثانویه: این فرم از عدم تحمل لاکتوز زمانی رخ میدهد که
تولید لاکتاز در روده کوچک پس از یک بیماری، صدمه یا جراحی روی روده کوچک
کاهش مییابد. در میان بیماریهای مرتبط با عدم تحمل لاکتوز ثانویه،
سلیاک، رشد بیش از حد باکتری و بیماری کرون قابل ذکر است. درمان علت
زمینهای ممکن است سطح لاکتاز را به حالت اولیه بازگرداند و علایم و
نشانهها را بهبود بخشد، البته این موضوع زمان میبرد.