کد خبر: ۱۱۵۲۹۱
تاریخ انتشار: ۰۴:۳۰ - ۲۲ تير ۱۳۹۵ - 2016July 12

در ایـران فقـط دو یـا سـه نفـر همـاتولـوژیست داریـم

شفا آنلاین>اجتماعی>در پاسخ به نامه یکی ازهمکاران انجمن رادیوتراپی ایران مبنی براینکه هماتولوژیست‌ها نباید تومورهای توپر را شیمی درمانی کنند، ما هم کاملا موافق با این موضوع هستیم و دقیقا به همین دلیل است که همکاران رادیوتراپیست که بعد از دوره انترنی، سه سال رشته پرتودرمانی را سپری نموده و با فیزیک پرتوها و طراحی میدان اشعه کاملا آشنا شده‌اند، حق دست زدن و ورود به شیمی درمانی را ندارند.
 مدرسان و فراگیران پزشکی اذعان دارند که شناخت سرطان هر عضو به پیش نیاز تخصصی طب داخلی وابسته است و بدون دانش طب داخلی وارد میدان درمان سرطان شدن مثل تیراندازی با چشم بسته است. تقریبا همه همکاران رشته پرتودرمانی که اکنون مشغول خدمت هستند، فارغ التحصیلان دوره‌های سه ساله بوده و رشته پیشنهادی چهار ساله در چند سال اخیر مطرح شده و کوریکولوم آموزشی هم هنوز به تصویب نرسیده است. گرچه هنوز هم به علت ضعف پایه تخصصی داخلی در مورد صلاحیت کاربرد داروهای سیتوتوکسیک به همراه پرتودرمانی توسط ایشان اختلاف نظر اساسی وجود دارد.


        در حال حاضر وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی و سازمان نظام پزشکی که متولیان آموزش و درمان کشور هستند، پروانه پزشکی این عزیزان را به پرتو درمانی صادر نموده و کاربرد عناوین دیگر را غیرقانونی و ناصحیح می‌دانند (ارجاع به پاسخ استعلام‌های سازمان نظام پزشکی و اداره انجمن‌های تخصصی و فوق تخصصی وزارت متبوع).

        فقط دستیاران رشته فوق‌تخصصی خون و سرطان بالغین بعد از چهار سال آموزش مستمر طب داخلی و کشیک‌های شبانه‌روزی و ممارست در تشخیص و درمان ارگان‌های قلب، کبد، گوارش، کلیه، غدد داخلی، خون، ریه، اعصاب و روماتولوژی می‌توانند بعد ازعبور از آزمون‌های سنگین پره‌بورد و بورد داخلی و آزمون ورودی فوق‌ تخصصی و باگذراندن سه سال دیگر آموزش که یک سال و نیم آن صرفا درمان سرطان‌های اعضایی است که اصول آن را در سالیان سخت چهار ساله داخلی آموخته‌اند، اقدام به درمان سرطان نمایند.

        شایان ذکر است که این گروه متخصصین رهبری تیم چندرشته‌ای تشخیص و درمان را به عهده دارند و بیماران مبتلا را برحسب اولویت به جراحان، یا گروه‌های دیگر درمان معرفی نمایند یا اینکه ممکن است بیماری را برای رادیوتراپی به همکاران پرتو درمانی پزشکی ارجاع دهند.

       بدیهی است که چند تن از همکاران فوق تخصصی هماتولوژی که سالیان قبل این رشته را در ایالات متحده گذرانده و استاد و پیشکسوت در درمان بیماری‌ها و سرطان‌های خون هستند، به خود اجازه نمی‌دهند که وارد میدان سرطان‌های سالید (توپر) شوند و ای‌کاش که این صفت زیبا بر رفتار عزیزان رشته رادیوتراپی هم سایه افکند و ایشان را مجاب به پرداختن به رشته تخصصی خود نموده و تقوای حرفه‌ای مانع از مداخله در امر درمان دارویی سرطان شود.

سید محسن رضوی
فوق‌تخصص بیماری های خون و سرطان
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران
نظرات بینندگان