کد خبر: ۳۷۱۵۵۳
تاریخ انتشار: ۱۶:۰۰ - ۱۸ آذر ۱۴۰۴ - 2025December 09
پژوهش تازه:

احتمال نقش میکروپلاستیک‌ها در بروز آلزایمر و پارکینسون

پژوهشی تازه سازوکارهایی را شناسایی کرده که نشان می‌دهد ریزپلاستیک‌ها چگونه می‌توانند موجب التهاب و آسیب در مغز شوند و می‌توانند به تشدید بیماری‌های تحلیل‌برندهٔ عصبی مانند آلزایمر و پارکینسون کمک کنند.


شفاآنلاین »سلامت» یک مطالعه جدید با بررسی ارتباط میان میکروپلاستیک‌ها و بیماری‌های نورودژنراتیو مانند آلزایمر و پارکینسون، تلاش کرده است مسیرهای احتمالی آسیب و راه‌های پیشگیری را شناسایی کند. این مرور نظام‌مند با عنوان «آیا میکروپلاستیک‌ها در پاتوژنز بیماری‌های نورودژنراتیو نقش دارند؟» در نشریه Molecular and Cellular Biochemistry منتشر شده است.

به گزارش شفاآنلاین کامال دوا، داروساز و استاد دانشگاه فناوری سیدنی، در توضیح یافته‌ها اعلام کرد که هر فرد بزرگسال سالانه حدود ۲۵۰ گرم میکروپلاستیک مصرف می‌کند؛ مقداری برابر با سایز یک بشقاب غذا. اگرچه بخش زیادی از این مواد از بدن دفع می‌شود، تحقیقات نشان می‌دهد که می‌توانند در اندام‌ها، از جمله مغز، تجمع پیدا کنند.

این ذرات ریز از منابع گوناگونی وارد بدن می‌شوند: غذاهای فرآوری‌شده، تخته‌های پلاستیکی آشپزخانه، آبزیان آلوده، نوشیدنی‌های بطری‌شده و الیاف پلاستیکی موجود در فرش یا پوشاک مصنوعی.

پژوهشگران پنج مسیر اصلی اثرگذاری میکروپلاستیک‌ها بر مغز را بررسی کرده‌اند: تحریک پاسخ ایمنی، ایجاد استرس اکسیداتیو، اختلال در سد خونی–مغزی، آسیب به نورون‌ها و تخریب عملکرد میتوکندری. به گفته دوا، بدن این ذرات را «مزاحم خارجی» تشخیص می‌دهد و سلول‌های ایمنی مغز را به واکنش وامی‌دارد؛ فرآیندی که همراه با آلودگی‌های محیطی استرس اکسیداتیو را تشدید می‌کند

مطالعه همچنین توضیح می‌دهد که چگونه میکروپلاستیک‌ها می‌توانند سبب تجمع پروتئین‌های مرتبط با آلزایمر مانند تائو و بتا‌آمیلوئید شوند. در مورد پارکینسون نیز امکان تجمع پروتئین آلفا-سینوکلئین و آسیب به نورون‌های دوپامین‌ساز مطرح شده است.

کشاو راج پائودل، نویسنده همکار، تأکید کرده است که کاهش مصرف پلاستیک ضروری است: «از ظروف و تخته‌های پلاستیکی پرهیز کنید، از خشک‌کن لباس استفاده نکنید، از الیاف طبیعی بهره ببرید و مصرف غذاهای بسته‌بندی‌شده را کاهش دهید.»

نظرات بینندگان