کد خبر: ۳۷۰۴۲۳
تاریخ انتشار: ۰۸:۴۰ - ۲۶ آبان ۱۴۰۴ - 2025November 17

غول ترسناک نوشابه برای سلامتی

نوشابه‌ها طوری طراحی شده‌اند که در تمام جنبه‌های زندگی حضور داشته باشند؛ همان‌طور که فرد سیگاری در طول روز نیکوتین مصرف می‌کند، نوشابه‌خورها هم دائماً دوزی از طعم شیرین را دریافت می‌کنند.

شفاآنلاین »سلامت» پژوهشگران می‌گویند تمایل شدید بسیاری از مردم به نوشابه نتیجه طراحی هدفمند شرکت‌های تولیدکننده و واکنش طبیعی مغز انسان به شیرینی و کافئین است. این نوشیدنی‌ها سیستم پاداش مغز را فعال می‌کنند و ترک آن‌ها برای بسیاری دشوار است.

به گزارش شفاآنلاین کن فروندورف، مردی ۶۸ ساله از ایالت اوهایو، روزانه حدود ۱۰ بطری دایت‌کُک می‌نوشد و تقریباً هیچ مایع دیگری مصرف نمی‌کند. او می‌گوید سال‌هاست به این نوشیدنی وابسته شده و هر بار که تلاش کرده مصرفش را کاهش دهد، پس از چند روز دوباره به عادت سابق بازگشته است.

فروندورف تنها نیست. بر اساس داده‌های مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌های آمریکا (CDC)، بیش از ۶۰ درصد بزرگسالان این کشور دست‌کم یک بار در روز نوشیدنی‌های شیرین مصرف می‌کنند.

به گفته اشلی گیرهارت، استاد روان‌شناسی دانشگاه میشیگان، نوشابه‌ها با تحریک سیستم پاداش مغز، میل به مصرف را در بدن تقویت می‌کنند. او می‌گوید انسان به طور طبیعی به مزه شیرین تمایل دارد و شرکت‌های نوشیدنی از این ویژگی برای ایجاد وابستگی استفاده می‌کنند.

گیرهارت می‌گوید: «نوشابه‌ها طوری طراحی شده‌اند که در تمام جنبه‌های زندگی حضور داشته باشند؛ همان‌طور که فرد سیگاری در طول روز نیکوتین مصرف می‌کند، نوشابه‌خورها هم دائماً دوزی از طعم شیرین را دریافت می‌کنند.»

ویویکا کراک، استاد تغذیه در دانشگاه ویرجینیا، نیز تاکید می‌کند که وجود کافئین در ترکیب نوشابه‌ها عامل دیگری برای وابستگی است و قطع مصرف آن باعث بروز علائم ترک مانند سردرد و بی‌حالی می‌شود.

در حالی که شرکت‌های بزرگ تولید نوشابه مانند کوکاکولا و پپسی پاسخی به این گزارش نداده‌اند، انجمن نوشیدنی آمریکا اعلام کرده است که ۶۳ درصد از محصولات کنونی بازار بدون قند هستند و مصرف‌کنندگان می‌توانند گزینه‌های سالم‌تری مانند آب گازدار یا نوشیدنی‌های پروبیوتیک را انتخاب کنند.

کارشناسان می‌گویند دهه‌ها تبلیغات گسترده باعث شده نوشابه به نوشیدنی رایج در بسیاری از کشورها تبدیل شود.

نظرات بینندگان